Tlačové správy

Hurka – tradičné mäsové výrobky ako z domácej zabíjačky

Ako z domácej zabíjačky. Taký je princíp prípravy výrobkov, ktoré vyrába v Nižnej Šebastovej spoločnosť Hurka, s.r.o. Jej značka Mäsovýroba Pečovská je dostatočne známa a zákazníkov, ktorí oceňujú kvalitu, pribúda. Spoločnosť garantuje, že nespracováva poľské mäso, ani do výrobkov nepridáva nič, čo tam nepatrí, hoci by to znížilo ich cenu.

 

„Princíp je rovnaký, ako sa robilo doma, tak to robíme aj my. Len vo väčšom,“ hovorí konateľ spoločnosti Hurka Štefan Poláček. Dynamická firma sa rozrastá. Momentálne zamestnáva 70 ľudí. Týždenne  spracuje zhruba 150 ks ošípaných a 5 – 6 kusov hovädzieho dobytka. „Kuracie výrobky nerobíme. Nevieme tu zaručiť kvalitnú kuracinu,“ vraví konateľ.

 

Získavajú si zákazníkov

 

Filozofiu spracovávať kvalitné mäso a nepridávať žiadne lacné náhrady mäsa a podobné veci do výrobkov striktne dodržiava. Prioritou je kvalita. „Ceny máme vyššie ako konkurenčné firmy… Tým, že vytvárame predajne, v každom kúte si svojich zákazníkov nájdeme. Konzervy dnes vyvážame po celom Slovensku. Ale nie do obchodných sietí, to by bola cesta do pekla. Tlačili by nás na cenu. Jediná maloobchodná sieť, do ktorej dodávame, je firma Labaš – Fresh v Košiciach, ktorá má 14 prevádzok. Inak máme malých predajcov po celom Slovensku,“ opisuje situáciu Š. Poláček a zdôrazňuje: „Má to stúpajúcu tendenciu. Predajne si postupne získavajú zákazníkov. Treba ich hľadať, lebo nie každý si ide kúpiť to kvalitnejšie.“

 

Výlučne domáce mäso

 

Spoločnosť Húrka zásadne odmieta, že by nakupovala mäso z Poľska. „Rozhodli sme sa, že začneme nakupovať a robiť výrobky iba z mäsa z tunajších chovov. Spracovávame výlučne mäso slovenskej produkcie. Berieme prevažne z farmy Drienov, od pána Straku, ktorý nám dodáva ošípané. Dáva ich porážať na bitúnku. Na všetko máme doklad. Bez toho to nejde. Vozia nám hotové polovičky. To isté robíme s hovädzím dobytkom,“ vysvetľuje vedúci mäsovýroby Jozef Kordiak.

 

„Už sme mali situáciu, že prišiel zákazník a tvrdil, že určite máme poľské mäso,“ konštatuje Štefan Poláček s dôvetkom, že konkurencia je tvrdá. Spomínaného zákazníka presvedčili, že sa u nich nachádzajú výlučne polovičky so značkou SK. Podľa jeho slov sa oplatí ísť ťažšou cestou, poctivou výrobou, lebo ľudia začínajú preferovať kvalitu.

 

Finty veľkých výrobcov

 

Vo veľkých mäsopriemysloch je trend „nadstavovať“ výrobky rôznymi fintami. „Napríklad klobásy nerobia tak, ako my, že dáte mäso, nasolíte, pomeliete, pridáte koreniny, cesnak, čierne korenie a všetko, čo k tomu treba a plníte do čriev. Dnes vám dodá firma hotový prášok na 100 kg zmesi a tam máte všetko (sušený cesnak, korenie, emulgátory, zvýrazňovače chuti…). Toto nasypete, zamiešate, naplníte a idete preč. Toto my nerobíme. Robíme tradičné výrobky, aké sa doma robili,“ vysvetľuje vedúci výrob y.

 

Postupy, ako stlačiť cenu, bývajú rôzne. Napríklad si ľudia často myslia – majú to ešte z čias komunizmu, že keď sa chce výrobok zlacniť, pridá sa tam múka. „Tá je ale už veľmi drahá na pridávanie do výrobkov. Dnes majú výrobcovia oveľa lacnejší spôsob. Volá sa to bader, alebo mechanicky odseparované mäso. Obvykle je kuracie. Oddelíte prsia, stehno, krídla a ostane vám trup, na ktorom sú zvyšky mäsa, mäkké chrupavky a tak. Dá sa to do stroja, ktorý tie tvrdé časti vypľuje a ostanú tie mäkké a vyzerá to ako ružová pasta, ktorá sa dnes dáva do všetkého (salámy, párky, špekáčky), čo chcete zlacniť,“ vysvetľuje J. Kordiak, prečo sú niektoré výrobky v obchodoch už na prvý pohľad prilacné. Takýto postup v Hurke zásadne odmietajú. Aj špekáčiky tiež robia tradične, je v nich 20 percent tuku, aby boli šťavnaté. Zvyšný podiel tvorí mäso.

 

Obsah mäsa, nie separátu a chémie, logicky vplýva aj na cenu. „Používajú sa rôzne chemické prísady, ktoré podporujú zvýraznenie farby, viazanie vody v mäse. Tá nevyteká, mäso drží, nielen vlastnú, ktorú obsahuje, ale aj pridanú.

Kto vie, ako napríklad vyzerá klasická krkovička, že má okolo dvoch kíl, a keď niekto predáva údenú krkovičku s hmotnosťou nad tri kilogramy , tak to nie je normálne. Takže tam boli použité prísady, ktoré viažu vodu  a môžu zdvojnásobiť objem,“ opisuje praktiky veľkých výrobcov mäsiarsky majster Jozef Kordiak.

 

Klasický postup výroby

 

Aký je teda postup v ich mäsovýrobe? „Privezú sa polovičky. Preberieme ich, s preberacím listom, odvážime, zmeriame vnútornú teplotu a odsunieme do príjmovej chladiarne. Z nej idú do priestoru rozrábky, kde ich naši pracovníci delia na jednotlivé časti. Mäso buď ide priamo na expedíciu a na predajne, alebo posúvame na výrobu. Tam sa delí, ktoré mäsá ideme nasoliť. Nasolené sa nechá odležať v soliarni niekoľko dní . Z nej idú priamo do výroby, kde sa robia výrobky a nasleduje údenie, sušenie, zrenie,“ prezrádza postup J. Kordiak. Ide síce o dlhý proces, ale deje sa kontinuálne.

Údia ich v dvoch typoch udiarní: „V plynovej údime teplým dymom. V druhej údime klasickým spôsobom, studeným dymom z bukového dreva.“

 

Vo vlastných predajniach

 

Vo vlastných predajniach ponúka Húrka, s.r.o. – Mäsovýroba Pečovská výlučne vlastné mäso a výrobky.

 

Tieto predajne sa nachádzajú tu: 

Na Tablách 1, Prešov – hlavná predajňa

Levočská  36, Prešov – pri Kauflande

Ľutinská 17, Pečovská Nová Ves

Dukelská 119, Giraltovce  – pri autobusovej stanici

Moskovská 19, Košice – sídlisko KVP, smer Myslava

Toryská 3, Košice – vedľa OC Galéria

 

Zákazníci tiež nájdu v 1. Prešovskom steak house, nachádzajúcom sa priamo pri výrobe v Ľuboticiach pri Prešove, ponuku kvalitných steakov a rôznych mäsových špecialit. Kvalitné jedlo ocenili, okrem množstva stálych i nových zákazníkov, aj známe tváre slovenského a českého šoubiznisu. Napríklad Michal David, alebo známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý tam varil vo februári a príde opäť 18. októbra. 

www.harleys.sk

 (rmr)

 

KTO JE KTO

 

Mäsovýroba Pečovská: Ako vznikla a funguje

Korene spoločnosti pochádzajú z malej výroby v Pečovskej Novej Vsi, fungujúcej od roku 2007.

V roku 2011 sa firma pretransformovala na s.r.o. a začala výstavba nového mäsokombinátu Na Tablách v Prešove.

„Neinvestovali sme tu žiadne prostriedky z Európskej únie, ani zo žiadnych fondov. Všetko je postavené na zelenej lúke, z vlastných a úverových peňazí,“ zdôrazňuje Štefan Poláček, konateľ firmy Hurka, s.r.o.

Novú mäsovýrobu otvorili v Ľuboticiach (blízko časti Prešov – Nižná Šebastová) v júni 2012.

Vedúcim mäsovýroby je skúsený majster Jozef Kordiak. Robil v niekdajšom prešovskom mäsopriemysle i domáce zabíjačky, 23 rokov bol majstrom odborného výcviku v odbore mäsiar. Tento odbor je dnes v úzadí, hoci roboty vo fachu je dosť.

(rmr) 

 

VÍZIA DO BUDÚCNOSTI

 

Hurka, s.r.o., chystá aj otvorenie ďalších prevádzok. Majú byť v Raslaviciach, v Bardejove i vo Vranove nad Topľou. V Prešove pribudne predajňa na Sídlisku III, pri supermarkete Tesco.

V súčasnosti je najnovšie otvorená predajňa v Košiciach. Táto veľká predajňa v blízkosti OC Galéria okrem vlastných výrobkov ponúka slovenské syry – ovčie, kozie a kravské, kvalitné pečivo – predovšetkým chlieb podľa receptúry kuchárov z Preshow Harleys steak housu. Ide o chlieb s paradajkami, ktorý okrem múky, droždia a zemiakov neobsahuje žiadne konzervanty, ani iné prídavné látky.

Tento nový projekt firmy Hurka s.r.o – kombinácia mäsových výrobkov, syrov a chleba nájdete pod značkou Kredenc. Predajňa je otvorená od 9. 4. 2014. 

(rmr)

www.hurka.sk  

Čítajte viac: http://tlacovespravy.sme.sk/ts/3656/hurka-tradicne-masove-vyrobky-ako-z-domacej-zabijacky/#ixzz2zF6lrErj

 

PS: RO SSN Prešov ďakuje spoločnosti Hurka za sponzorovanie Novinárskej kapustnice 2013.

Komentáre

komentárov

8 komentárov

8 Comments

  1. polacek adam

    14. januára 2015 at 16:27

    Polacek toho narosprava vela o sebe a firme ,ale pravdu nepovie,preco nespomenul svojho druheho konatela s ktorym otvorili firmu. A vyrobky boli kvalitne ale uz to nie velmi to prave orechove.

  2. polacek adam

    14. januára 2015 at 16:38

    Nie,ze su zle vyrobky ja ich kupujem tiez,ale nie je to ako bolo a to nie je len moj nazor stretavam sa ludmi ktori tiez navstevuju Hurku.

  3. jojo

    28. januára 2015 at 22:12

    pozdravujem zakaznikov Hurky s.r.o.ten spuchnuty polacek ktory je spoluvlastnikom ani nevie k comu prisiel hajzel tie konzervy sa nedaju zrat a vobec neobsahuju to co by mali obsahovat napr. bocikova pasteka ked jE v chladnicke tak je tvrda ako syr parmezan a ked postoji mimo asi hodinu tak je zasa riedka jak h… takze je tam presne tolko „masa“ ako uvadzaju na konzerve len je to inac napisane mali by uvadzat „koze“!!! a to nechcem rozpisovat dalsie veci uvidim reakciu a potom budem pokracovat aby ste mali ti ktori kupujete aj prehlad a to nie je len moj nazor.

    • polacek adam

      30. marca 2015 at 16:51

      Jojo – napisal si to vyborne,ako si napisal ten spuchnuty ma tu drzost este spinit mena zamestnancov,ktory u neho robili a zamestnanci co robili vo vyrobe od jej vzniku slusne povedane VYHODIL a islo hlavne o zamestnancov ktorych prijmal este zakladatel firmy-spuchnuteho spolocnik.Da sa vela pisat ale zbytocne Clovek co ma peniaze si mysli ,ze moze vsetko.A co sa tyka vyrobkov kto chce kupujte pretoze nie vsetko je zle ,ale ja u neho si nekupim ani cistu vodu z jeho restauracie.

  4. Alfonz

    2. júna 2015 at 19:08

    Čistá pravda pánove takého človeka som ešte nikdy nezažil

  5. Paľová Mária

    30. júna 2015 at 17:04

    Mrzí ma vážení pisatelia, že nadávkami špinite firmu a jej majiteľa. To sa skutočne nehodí posudzovať vedúceho a jeho konania. Veď každý šéf si určite nepustí k vode dobrých pracovníkov. Ja chcem hodnotiť výrobky tejto firmy. A tie sú skutočne výborné, jak slaninka,klobásky, dokonca aj jelenie, rôzne šunky a vždy čerstvé mäso. Tým sa posudzuje, aká je firma a nie tým, že ako riadi si firmu.
    A tie nadávky (spuchnutý,atď.) svedčia o nízkej úrovni pisateľa.

  6. Ján Szabó

    3. augusta 2015 at 15:17

    Plne súhlasim so sleč./pani Marikou Paľovou v celom texte. Firmu treba hodnotiť podľa chuti a kvality výrobkov. Ostatné je interná záležitosť firmy. Kvalita a chuť výrobkov je výborná. Nápad s konzervamy, perfektný. Ocenil by som klobásky aj samostatné, bez šošovice. Nič proti šošovici s klobáskou, vynikajúce!!! Firma Hurka s.r.o. Mäsovýroba Pečovská je asi jediná firma na Slovensku ktorá udí normálne, dymom. Som rád, že existujete a držím palce.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore