Tlačové správy

Vidieť srdcom

V Karárňach/Kulturparku v Košiciach dnes (7. októbra 2014) slávnostne uviedli do života netradičnú učebnú pomôcku – „Čítanku pre nevidiace deti II.“ Zvukovú knihu s úryvkami diel desiatich svetových spisovateľov, ktorá je vytlačená latinkou aj Braillovým písmom, načítali na CD deti – účastníci Miniškoly mladých moderátorov 2014. Praktický výstup z tohto letného prímestského tábora pripravila Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach (RO SSN) v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Spojenou školou internátnou v Levoči a OZ TADAM (Tlačová agentúra detí a mládeže). Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Fondu zdravia mesta Košice, Fondu DAMKO a Literárneho fondu.

„Naše „táborové“ deti sú svojím spôsobom výnimočné“, povedala predsedníčka RO SSN Košice Katarína Čižmáriková a vysvetlila: „Časť svojich prázdnin totiž opäť zužitkovali aj na to, aby potešili svojich zdravotne znevýhodnených kamarátov a darovali im rovnakú možnosť, akú majú ony – zahĺbiť sa do nevšedných príbehov z diel svetovej klasiky. Bezo zvyšku tak naplnili posolstvo Exupéryho Malého princa o tom, že skutočné hodnoty sú našim očiam neviditeľné a že dobro vidíme len srdcom.“

„A keďže pre deti s poruchami zraku sú, obrazne povedané, ich očami práve uši, pri krste sme poslancovi NR SR a primátorovi mesta Košice Richardovi Rašimu vložili do rúk netradičnú rekvizitu – slúchadlá, aké bežne používame pri telefonovaní mobilom alebo počúvaní hudby na MP3 prehrávačoch,“ doplnila podpredsedníčka RO SSN Beáta Penxová-Mačingová a žartom dodala: „Zdá sa, že tento nápad zaujal aj miláčika táborových detí – vodiaceho slepeckého psa Zoyku.“

Literárna čítanka okrem úryvkov diel, o ktorých sa deti učia na hodinách slovenského jazyka a literatúry, obsahuje aj životopisy autorov spolu so zoznamom ich diel, umiestnených na policiach Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Tradícia letných prímestských táborov, ktoré organizuje RO SSN v Košiciach od roku 2009, v plnej miere potvrdila svoje opodstatnenie. V predchádzajúcich piatich ročníkoch už prázdninujúci školáci vo veku od 10 do18 rokov dvakrát vydali vlastné noviny, potom ich vyrobili aj vo vizuálnom vydaní ako Televízne noviny, v ďalšom roku načítali zvukovú knihu s poviedkami východoslovenských spisovateľov „Pre tých, čo vedia počúvať“ a vlani vydali prvý diel Čítanky pre nevidiace deti.

Ďalšie informácie:

Katarína Čižmáriková,  0905 566 216

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore