Tlačové správy

Číta celá rodina – IV. ročník rodinného literárneho festivalu

Knižnica pre mládež mesta Košice a OZ Slniečkovo pripravujú  4. ročník rodinného literárneho festivalu Číta celá rodina. Toto podujatie  s bohatým programom pre deti a ich rodičov sa uskutoční v dňoch 17. – 18.októbra 2014 v priestoroch košických základných škôl, Detskej fakultnej nemocnice a areálu Kasárni/Kulturpkark, sídla pobočky LitPark.

Úvodný deň festivalu sa sústredí nielen na samotné čítanie, ale aj na prezentáciu jeho netradičných spôsobov. Usporiadatelia sa takto prostredníctvom literatúry pokúsia spojiť nielen deti, ale aj ich rodičov a tiež samotnú školu s jej zamestnancami. Druhý, záverečný deň zas prinesie  bohatý celodenný program s aktivitami pre celé rodiny, ktoré budú prebiehať v areáli Kasárni/Kulturpark na Kukučínovej ulici.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Festival Číta celá rodina bude rozdelený na tri programové bloky. Prvým bude čítanie na školách – Škola, ktorá číta. Ten druhý sprostredkuje stretnutie s festivalovými hosťami na Literárnom večere, moderovanom Milanom Kolcunom a tretí predstavuje celodenný program pre rodiny s deťmi, ktorý bude prebiehať priamo v knižnici, ale aj v ďalších priestoroch areálu Kasární/Kulturpark. Návštevníci sa môžu tešiť na rozprávkové divadielka, hry, tvorivé dielne, stretnutia so spisovateľmi, burzu kníh a sčítaného Pána Mrkvičku či zábavného Uja Ľuba – juniora. Nebudú chýbať zaujímavé podujatia pre rodičov o tom ako a čo čítať svojim deťom, aby z nich vyrástli múdri, dobrí a šikovní ľudia, ktoré nám odprezentujú PhDr. Ľudmila Hrdináková a Mgr. Natália Mazanová z projektu Mama, tata čítajte s nami a Mgr. Tibor Hujdič, známy propagátor čítania.“

 

CCR (1)  CCR (2)

 

CCR (4)

CCR (6)

CCR (5)

Festival Číta celá rodina je každoročne zameraný na podporu čítania a to s osobitným dôrazom na čítanie v rodinách. Jeho špecifikom zostáva rodinný charakter, ktorý bude opäť umocnený prítomnosťou tvorcov detských kníh. V tomto roku festivalový program spestrí čítanie priamo na školách a to nielen v triedach, ale chystá sa tiež čítanie na iných netradičných miestach ako napríklad na chodbách, školských dvoroch, v telocvičniach, kabinetoch, zborovniach či jedálňach. Cieľom je zapojiť okrem žiakov aj všetkých zamestnancov a priateľov školy a samozrejme v neposlednom rade aj samotných rodičov. Organizátori tak chcú ukázať, že čítať sa dá naozaj vždy a všade, pričom sa inšpirovali Prestávkovým minifestivalom čítania, ktorý pripravili Nadácia Pontis v spolupráci s Tiborom Hujdičom v Bratislave. V Košiciach sa ale bude čítať súčasne na viacerých základných školách a tiež v Detskej fakultnej nemocnici, kde sa do čítania budú môcť zapojiť okrem hospitalizovaných detí aj lekári, sestričky a ďalší zdravotnícky personál. Čítanie sa určite neobmedzí iba na prestávky, ale do kníh sa všetci začítajú aj počas vyučovacích hodín, voľných hodín, vo chvíľach pred i po vyučovaní aj počas chvíľ trávených v detských kluboch. „Každá z čítajúcich škôl bude mať po celú dobu čítania pri sebe jedného z našich festivalových hostí, akéhosi garanta, ktorý bude dohliadať na to, aby sa čítanie dostalo všade a ku všetkým“, doplnila riaditeľka knižnice.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky a finančne ho podporilo Ministerstvo kultúry SR.

Hostia festivalu:

Ružena Anďalová, Roman Brat, Oľga Feldeková, Margit Garajszki, Marta Hlušíková, Jana Mičuchová, Ján Milčák, Alena Penzešová, Valentín Šefčík.

Programoví partneri:

Bábkové divadlo v Košiciach a Babadlo z Prešova, Nadácia Kosit, Rodinné centrum Stonožka a košické základné školy – ZŠ Družicová 4, ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova 21, Gymnázium a ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení, Tr. SNP 1, ZŠ Janigova 2, ZŠ Sándora Máraiho, Kuzmányho 6, ZŠ Park Angelinum 8, ZŠ Polianska 1, ZŠ Jozefa Urbana, Jenisejská 22, ZŠ Trebišovská 10

 PROGRAM:

17.10.2014 – PIATOK

ZŠ Družicová 4, ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova 21, Gymnázium a ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení, Tr. SNP 1, ZŠ Janigova 2, ZŠ Sándora Máraiho, Kuzmányho 6, ZŠ Park Angelinum 8, ZŠ Polianska 1, ZŠ Jozefa Urbana, Jenisejská 22, ZŠ Trebišovská 10

  • 7,00 – 15.00 hod. Škola, ktorá číta

LitPark, Knižnica pre mládež mesta Košice, Kukučínova 2, Košice

  • 17,30 hod. Literárny večer s hosťami festivalu, moderuje Milan Kolcun

 

18.10.2014 – SOBOTA

LitPark, Knižnica pre mládež mesta Košice, Kukučínova 2, Košice

  • 9,00 – 11,00 hod.       Knihoškriatkovská olympiáda, súťaže a hry pre deti
  • 11,00 – 12,30 hod. Ako sa rodí kniha?; ukážky z reštaurátorskej dielne Miroslava Jarábka
  • 14,30 – 15,30 hod. Mama, tata, čítajte s nami!; Ľudmila Hrdináková, Natália Mzanová, workshop pre deti
  • 15,30 – 16,30 hod. 7 zaručených tipov ako mať múdre dieťa; Tibor Hujdič, workshop pre rodičov
  • 16,30 – 18,00 hod. Zahrajme si!; rodinný súboj v hraní spoločenských hier
  • 18,00 – 18,30 hod. Večerníčková rozprávka, Tibor Hujdič

Pavilón Bravo, Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2, Košice

  • 9,00 – 18,00 hod.       Tvorivé dielne; Nadácia Kosit a Rodinné centrum Stonožka
  • 9,00 – 18,00 hod.       Burza kníh pre deti a mládež
  • 13,30 – 14,15 hod. Rozprávka o červenej čiapočke; Ujo Ľubo jr.

 Pavilón Foxtrot, Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2, Košice

  • 9,00 – 13,00 hod.       Knihobrloh pre násť-ročných; stretnutia so spisovateľmi (Roman Brat, Oľga Feldeková, Margit Garajszki, Alena Penzešová), Tibor Hujdič a knižné hádanky Knihy, ktoré by ste nezobrali do rúk)
  • 14,30 – 15,30 hod. Babadlo: O psíčkovi a mačičke; divadelné predstavenie
  • 16,00 – 17,00 hod. Bábkové divadlo Košice: Nevesta myška; divadelné predstavenie

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore