Tlačové správy

Drevári z Islandu, Estónska a Chorvátska pricestujú do Košíc

Po dvoch rokoch projektovej spolupráce ôsmich zahraničných partnerov bude ich hostiteľom Stredná odborná škola technická na Kukučínovej 23 v Košiciach.  Slávnostným uvítaním sa v utorok 11. novembra 2014 začne týždenný pracovný pobyt osemnástich zahraničných hostí. Žiaci a učitelia z Islandu, Estónska a Chorvátska budú spoločne s košickými partnermi vyrábať ozdobné drevené výrobky tradičnými technikami.

Hlavnou témou projektu stredoškolákov je práca s drevom a jej budúcnosť v rámci Európy. Košičania svojim hosťom ukážu nielen centrum mesta, ale aj na Slovensku najstaršie múzeum ľudovej architektúry (drevené domy, hospodárske stavby a drevené náradie) v Bardejovských kúpeľoch a najmä unikátne drevené kostolíky.

Názov projektu „TeachMeWood“ sa dá preložiť napríklad aj ako „Učme sa prostredníctvom dreva“. Študenti drevárskych a stolárskych odborov sa teda budú netradičným spôsobom učiť búrať aj jazykové bariéry. Cieľom projektu je rozširovanie okruhu zručností žiakov a učiteľov na praktických workshopoch v partnerských krajinách. Stredné školy vo Veľkej Británii, Turecku, Nemecku, Chorvátsku a Estónsku už workshopy pripravili. Študenti SOŠT na Kukučínovej navštívili Nemecko a Chorvátsko. Pracovali tam na CNC strojoch a naučili sa vytvárať jednoduché drevené intarzie. Ako po návrate zo zahraničia budúci drevári uviedli, ani sa im nesnívalo, že toto remeslo môže mať až taký medzinárodný význam. V januári ich ešte čaká workshop vo Francúzsku a projektová spolupráca vyvrcholí záverečným stretnutím všetkých partnerov na Islande.

Koordinátorka projektu

Ivana Smrčová (kolova.ivana@gmail.com)

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore