Tlačové správy

V Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach začína výstava Včelárstvo

V piatok 7. novembra 2014 sa v botanickej záhrade začne posledná tohtoročná výstava pod názvom Včelárstvo, ktorú už po tretí raz Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach organizuje v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov, základnou organizáciou Košice. Výstava bude sprístupnená na Mánesovej č. 23 od 7. novembra do 23. novembra 2014, denne medzi 9:00 až 17:00 hodinou.

Návštevníci sa na nej budú môcť oboznámiť s včelárskymi pomôckami a nástrojmi, dozvedieť sa viac o spôsobe včelárenia kedysi a dnes. Sprievodným programom výstavy budú aj prednášky pre širokú verejnosť, v piatok 14.11. o 10:30 – Ing. Repka: História včelárstva, v sobotu 15.11. o 10:30 – RNDr. Čermáková: Senzorické hodnotenie medu.

„Súčasťou tohtoročnej expozície bude kútik venovaný poohliadnutiu sa do histórie včelárstva. Ku starším osvedčeným materiálom patrila v minulosti aj ručne zberaná, citlivo vymlátená a spracovaná ražná slama, z ktorej kedysi gazdovia vyrábali slamené úle a aj tzv.  košnice. Počas výstavy by sme chceli naším návštevníkom priblížiť výrobu týchto včelárskych  pomôcok. Prostredníctvom názornej ukážky práce a používaného náradia, ako aj formou videoprezentácie, bude možné dozvedieť sa viac o tejto už takmer zabudnutej a vymierajúcej remeselnej zručnosti“, vysvetľuje  Ing. Robert Gregorek, PhD., vedúci oddelenia dekoratívnej flóry.

Zároveň od 14. do 16. 11. 2014 bude na detských návštevníkov čakať tvorivá dielňa zameraná na prácu s včelím voskom, stáčanie sviečok z medzistienok alebo maľovanie voskom.

„Súčasťou výstavy bude prezentácia výrobcov a predajcov včelárskych pomôcok, premietanie filmov s včelárskou tematikou, ale tiež každodenná poradenská činnosť zabezpečovaná členmi SZV ZO Košice a predaj včelárskej literatúry. Predpokladáme, že tak ako po minulé roky aj teraz návštevníci ocenia možnosť zakúpiť si včelie produkty priamo od včelárov, ale tiež ochutnať rôzne druhy medu,“ poznamenáva Eduard Grega, predseda SZV ZO Košice.

Spolupráca medzi Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach a Slovenským zväzom včelárov je prínosom nielen v zorganizovaní už tretieho ročníka výstavy Včelárstvo, ale ako uvádza riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc., je prospešná aj pri ďalších rozbehnutých včelárskych edukačných aktivitách.

 „Mnoho z toho, čo sa návštevníci dozvedia osobne od včelárov, nájdu spracované v písomnej podobe na náučnom chodníku. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dokončiť včelársky náučný chodník a že sa nám jeho potrebu podarilo úspešne obhájiť aj prostredníctvom Združenia Slovenská včela v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorá nám časť nákladov na jeho realizáciu refundovala. Veríme, že chodník, ktorý sa skladá z 13 informačných tabúľ poslúži na doplnenie vedomosti nielen školským exkurziám, ale aj širokej verejnosti,“ dodáva doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc.

 

upr-2013_10_25-7744    upr-2013_10_26-7887    upr-2013_10_26-7858

Foto: archív BZ UPJŠ: zábery z ostatnej výstavy Včelárstvo v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

 

KONTAKTY: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach

Mánesova 23, 043 52 Košice

tel.:055/ 234 16 67 (vrátnica), 055/ 234 16 76 (sekretariát) e-mail: botgard@upjs.sk      www.bz.upjs.sk

 

POZNÁMKA: Tlačovú správu nájdete archivovanú na: www.upjs.sk

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie alebo dohodnutie návštevy BZ za účelom spracovania materiálov kontaktujte RNDr. Andreu Fridmanovú, PhD. (tel: 055/234 1672, mob: 0917 137 463, email: andrea.fridmanova@upjs.sk)

 

Mgr. Jana Oleničová, vedúca Úseku pre propagáciu a marketing Rektorátu UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore