Tlačové správy

… a nezabudni na labute!

Dlho očakávaný román … a nezabudni na labute! príde jeho autor, slovenský spisovateľ Peter Juščák predstaviť aj do Košíc. Udeje sa tak v stredu 19. novembra 2014 o 16:30 hod. v centrálnej požičovni Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (Hviezdoslavova 5).

Kniha zachytáva osudy Ireny Kalaschovej, Slovenky, ktorá sa spolu s ďalšími tisíckami žien ocitla v pracovnom tábore v bývalom Sovietskom zväze. Román okrem toho, že vychádza z reálnych udalostí je aj nikdy „neočítaným“ príbehom o  fatálnej nespravodlivosti,  o strate rodiny a priateľov, príbeh o utrpení, ale aj o plachej láske, o vzdore a vôli nikdy sa nepoddať, o výčitkách aj o odpustení. O tom, že nádej nikdy nezomiera. Ako sa vyjadril autor románu, jeho cieľom bolo napísať príbeh o nádeji a viere v spravodlivosť, ale aj o zvláštnych podobách lásky, o sile obyčajných žien vzdorovať nepriazni osudu. Kniha sa mohla zrodiť aj vďaka mnohých ženám zo Spiša, Medzeva, Košíc, ktoré svoje zážitky vyrozprávali a stali sa základom pre románové stvárnenie životného príbehu hlavnej hrdinky. Nezvyčajné rozprávanie o dlho zatajovaných osudoch zaiste vyvolá množstvo otázok. Autor bude na ne odpovedať na podujatí knižnice. Vstup je voľný.

Peter Juščák sa narodil 20. októbra 1953 v Prešove. Po štúdiu na Vysokej škole dopravnej v Žiline pracoval ako stavbyvedúci na viacerých stavbách v Čechách a na Slovensku. Od roku 1986 pracoval v Československom rozhlase v Košiciach, po roku 1990 bol reportérom Literárneho týždenníka, víkendovej prílohy denníka Smena, neskôr Sme. Vo svojich reportážach sa venoval spoločenským a sociálnym témam. Okrem toho písal stĺpčeky, poznámky, fejtóny, súdničky. Po likvidácii denníka Smena roku 1993 prešiel spolu s redakčným tímom do novovzniknutej redakcie SME. Pôsobil v ňom pol druha roka. V roku 1994 načas zanechal povolanie žurnalistu. V tom období pracoval v Spolkovej republike Nemecko, neskôr v SR v investičnej spoločnosti. V roku 2000 bol viac ráz v Kosove, odkiaľ prispieval do Kultúrneho života. V rokoch 2004 – 2010 pôsobil v Rozhlasovej rade. Žije v Bratislave.

Je autorom niekoľkých prozaických diel (Komu ujde vlak, V očiach soľ, Milovanie so sochou Miriam, Som Ťukot, Odvlečení – osudy občanov ČSR zavlečených do pracovných táborov GULAG, …a nezabudni na labute!). Venuje sa aj esejistickej a rozhlasovej tvorbe. (zdroj: litcentrum.sk)

Alena Zavocka, Verejná knižnica Jána Bocatia

e-mail: alena.zavocka@vkjb.sk    telefón: 055/622 32 91

 

 

 

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Kolár

    17. novembra 2014 at 11:03

    Možno trocha ošemetná otázka, ale bude toto predstavenie zdarma…?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore