Tlačové správy

Zhodnotenie výsledkov kandidátov platformy Šport do Košíc 2014 v komunálnych voľbách

Občianska platforma Šport do Košíc 2014 hodnotí svoj výsledok v komunálnych voľbách ako veľmi povzbudzujúci.

„Sme veľmi radi, že naša myšlienka jednoznačne zarezonovala, čo sa ukázalo na podpore našim kandidátom, ktorí získali dohromady 15-tisíc voličských hlasov. Na druhej strane členovia platformy zaplatili nováčikovskú daň, keďže nám tento spoločný výsledok priniesol iba tri poslanecké posty a až sedem postov prvých alebo druhých náhradníkov,“ hovorí zakladateľ občianskeho združenia a platformy Šport do Košíc 2014 Igor Sidor.

Kandidát platformy Šport do Košíc 2014 Cyril Betuš sa stal starostom mestskej časti sídlisko Ťahanovce a zároveň mestským poslancom. Uspeli aj ďalšie dve kandidátky na starostovský post, ktoré sme podporovali – Lenka Kovačevičová v mestskej časti Nad Jazerom a Monika Puzderová v Šebastovciach. Do mestského zastupiteľstva sa ako poslanec okrem Cyrila Betuša a Lenky Kovačevičovej dostal aj líder platformy Igor Sidor, ktorý kandidoval za Barcu, Šebastovce a Poľov.

„Hoci ďalší naši kandidáti sa do mestského zastupiteľstva neprebojovali, mnohí z nich môžu hovoriť skôr o smole, ako o neúspechu. Petrovi Klímovi chýbalo v obvode Košická Nová Ves – Vyšné Opátske iba 45 hlasov. Prvý pod čiarou skončil Rudolf Reštei v Šaci a Ján Gabštúr v Myslave. V ťažkom obvode Staré Mesto, v ktorom sa volia iba traja kandidáti, skončil Igor Liba druhý pod čiarou. Rovnako skončil aj Peter Berta v mestskej časti Sever, alebo Karol Bačo na Juhu, ktorému k zvoleniu za poslanca chýbalo iba 105 hlasov, tesne nasledovaný Katkou Timkovou a Martinom Farkašovským. Post tretieho náhradníka získal aj Ján Fedačko na Furči. Ešte výraznejšie sa táto smola prejavila pri kandidátoch za miestnych poslancov. Jurajovi Turymu chýbal k zvoleniu na sídlisku Ťahanovce iba jediný hlas. Podobne dopadla Svetlana Kučerová v rovnakom obvode a Peter Gacík v Starom meste s odstupom do 40 hlasov na poslaneckú pozíciu,“ poznamenáva Igor Sidor.

Po opadnutí prvotných emócií vidia členovia platformy Šport do Košíc vo svojom volebnom výsledku silný potenciál. Viac ako 15 tisíc hlasov, ktoré dohromady získali, sú jasným signálom, ktorý ich motivuje, zaväzuje a ktorý naznačuje, že sa oplatí pokračovať v načatej práci. „Tak, ako sme sľúbili pred voľbami, občianske združenie Vráťme deťom šport do Košíc bude fungovať naďalej, rovnako ako dodržíme aj svoj sľub o odovzdávaní poslaneckej odmeny na podporu košického športu. Naše myšlienky sa budeme snažiť presadzovať v mestskom zastupiteľstve prostredníctvom našich zástupcov, ktorí vo voľbách uspeli. Veríme, že nám pri ich presadzovaní bude nápomocný aj úspešný kandidát na primátora Richard Raši, ktorého sme ako človeka nakloneného myšlienke športu, pred voľbami verejne podporili,“ dodáva Igor Sidor.

Podľa Cyrila Betuša bude jedným so spôsobov, ako pokračovať v úsilí členov platformy nominácia jej členov do poradných orgánov mestského zastupiteľstva a mestských častí, v ktorých budú mať svojich poslancov. “Nominujeme ich nielen do komisií, ktorý budú zabezpečovať rozvoj športu, ale aj do ďalších, kde budú môcť ovplyvniť zmysluplné využívanie voľného času mládeže,“ konštatuje Cyril Betuš. Podľa jeho názoru sa členom platformy bez predchádzajúcich skúseností s komunálnou politikou, ktorá vznikla len nedávno takpovediac na zelenej lúke, a jej členovia nemali za sebou silné stranícke sekretariáty, podarilo dosiahnuť pekné výsledky v jednotlivých mestských častiach. „Tieto komunálne voľby neznamenajú koniec, ale začiatok našej práce. Ciele platformy Šport do Košíc 2014 v oblasti rozvoja športu v Košiciach sú jasné a budeme sa za ne zasadzovať aj naďalej,“ zdôraznil.

Komunálne voľby 2014 – štatistiky:

Počet všetkých hlasov odovzdaných kandidátom Šport do Košíc (bez Lenky Kovačevičovej): 15 289 hlasov

Podiel zúčastnených voličov v Košiciach, ktorí volili aspoň jedného kandidáta Šport do Košíc: 16% (tento údaj sa vypočítava ako podiel súčtu hlasov najlepšie umiestneného kandidáta za každý    obvod (10.049) a celkového počtu odovzdaných platných hlasov (62.518).

 

Výsledková listina Šport do Košíc 2014 – náhradníci a vysoko umiestnení kandidáti:

Malé obvody:

Poslanec:

  • Igor Sidor – Barca, Šebastovce, Poľov

Prví náhradníci:

  • Reštej Rudolf – Šaca
  • Gabštúr Ján – Myslava, Pereš, Lorinčík

Druhý náhradník

  • Klíma Peter – Košická Nová Ves, Vyšné Opátske

Veľké obvody:

Poslanci:

  • Cyril Betuš (Ťahanovce obec, Ťahanovce sídlisko, Džungľa)
  • Lenka Kovačevičová (Nad Jazerom) – nezávislý kandidát s podporou Šport do Košíc 2014

Druhí náhradníci:

  • Berta Peter – Sever
  • Bačo Karol – Juh
  • Liba Igor – Staré mesto

Tretí náhradníci:

  • Fedačko Ján – Furča
  • Timková Katarína – Juh

Štvrtý pod čiarou:

  • Farkašovský Martin – Juh

Piaty pod čiarou:

  • Horský Marek – KVP

Pre viac informácií kontaktujte manažérku volebného tímu. KONTAKT:

Miroslava Frankovská – manažérka volebného tímu

0910 362 678   e-mail: info@sportdokosic2014.sk     www.sportdokosic2014.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore