Tlačové správy

Priezračný smäd

Či už slávite Sviatok svetiel alebo ste v očakávaní Vianoc, spríjemnite si podvečer v utorok 9. decembra 2014 o 16:00 hod. veršami židovskej poézie. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach /Hviezdoslavova 5/ uvedie pásmo slova a hudby Priezračný smäd, kde v podaní Petra Vilhana a Adriany Ballovej zaznejú básne autorov, ktorých rodiskom je Slovensko, no žijú alebo žili v zahraničí – Erika Blumgrundová, Janko Karšai, Pavel Schwarz, Rachel Ošerov … Hudobne ich ich budú sprevádzať Nataša Kötelesová /flauta/ a Mária Šabaková /akordeón/ zo skupiny Kaschauer Klezmer Band. K dokonalému emocionálnemu a umeleckému zážitku prispeje videoprojekcia obrazov Tibora Spitza.

Podujatie je realizované v spolupráci so Združením Ester. Vstup voľný.

Erika Blumgrundová, rodená Friedliebová, sa narodila v Bratislave. Dnes žije v Argentíne, kde pôsobí ako novinárka, poetka, prekladateľka, výtvarníčka a profesorka gymnastiky. Jej zbierka básni Prúd života k ústiu nezadržateľne plynie vyšla na Slovensku v roku 1997. Autorka ju pôvodne napísala v nemčine a neskôr ju sama preložila do slovenčiny.

Vera Meisels sa narodila v roku 1930 v Prešove. Žije v Izraeli, kde sa venuje poézii a výtvarnému umeniu. Jej socha Muzelman je súčasťou zbierok jeruzalemského múzea Jad Vašem.

Janko Karšai sa narodil v roku 1942 v Tisovci. Detstvo prežil v Trenčíne. Vyštudoval na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave smer inžinierske stavby. V roku 1968 emigroval do Kanady. Od roku 1980 žije vo Vancouveri. Básne píše v angličtine a v slovenčine.

Rachel Ošerov, pôvodným menom Edita Lebovičová, sa narodila v Mukačeve. Detstvo strávila v Žiline. Žije v Izraeli, kde roky pôsobila ako redaktorka literárneho časopisu Galim a viedla Spolok milovníkov literatúry. Teraz sa venuje literárnej tvorbe a projektu Poézia školám, ktorý usporadúva literárne súťaže v písaní poézie.

Milan Richter sa narodil v roku 1948 v Bratislave, kde pôsobí ako spisovateľ, básnik, prekladateľ a vydavateľ. Je držiteľom mnohých domácich a zahraničných literárnych a akademických ocenení, ako Goethe Scholar vo Weimare a Fullbright Research Scholar na UCLA v Los Angeles.

Tuvia Rübner sa narodil v Bratislave v roku 1924. V roku 1941 sa mu podarilo odísť do vtedajšej Palestíny, kde doteraz žije v kibuci Merchavia. Mnohé roky pôsobil ako vysokoškolský profesor na univerzite v Haife. V Izraeli sa považuje za jedného z najvýznamnejších básnikov. V hebrejčine mu vyšlo deväť básnických zbierok a v nemčine tri. Na Slovensku mu vyšla zbierka básní Pamäť popola. Je známy aj ako prekladateľ.

Pavel Schwarz sa narodil v roku 1921 v Ivánke pri Dunaji. Žil v Izraeli, kde roky pracoval ako dentista. Venoval sa poézii a výtvarnému umeniu.

Valéria Tóthová sa narodila v roku 1943 v Bratislave. Od roku 1971 žije v Kanade, kde pôsobila v školstve a v Kanadskom utečeneckom tribunáli. Už niekoľko rokov píše scenáre a vedie Divadlo poézie v Toronte. Popri literárnej tvorbe sa spolu s manželom venuje divadelnej réžii.

 

Alena Zavocka, Verejná knižnica Jána Bocatia

e-mail: alena.zavocka@vkjb.sk    telefón: 055/622 32 91

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore