Tlačové správy

Biblia ako kultúrny fenomén

V nedeľu 22. februára 2015 o 16:00 hodine sa v priestoroch expozície Ľudovej drevorezby a plastiky Zemplína trebišovského Múzea uskutoční stretnutie s doc. ThDr. Michalom Hospodárom, ktorý bude viesť prednášku na tému Biblia ako kultúrny fenomén.

V prednáške pôjde o priblíženie Knihy kníh z literárneho a kultúrno-historického pohľadu. Keďže biblia je významný fenomén nielen svetových náboženstiev (židovstva a kresťanstva), ale aj hebrejsko-gréckej kultúry, prednáška priblíži jej vznik, literárne štýly, v ktorých bola napísaná, pôvodné jazyky biblie a ich súčasné preklady. Z náboženského hľadiska Biblia vysvetlí pojem inšpirácia a zostavenie kánonu, teda zoznamu jednotlivých kníh biblie podľa židovského i kresťanského chápania. Účastníci tohto stretnutia sa môžu dozvedieť rôzne zaujímavosti zo sveta biblie od jej prvotlače až po dnešné vydania. Nebudú chýbať ani ukážky v Power pointovej prezentácii a niekoľkých unikátnych výtlačkoch.

Pozývame na plánovanú prednášku s týmto jedinečným dielom, ktoré aj po stáročiach nestratilo na svojej sile obrodiť mravný a duchovný život človeka. Užitočnosť poznania biblie dokumentuje aj anglické príslovie: Ak sa Ti rozpadá biblia, nerozpadáš sa ty ako človek?

Atmosféru podujatia, na ktorom bude Kniha kníh prezentovaná v úzkej spojitosti s kultúrou, zvýraznia spevy členov gréckokatolíckeho Speváckeho zboru archanjela Michala z Trebišova.

Vstupné na podujatie je formou dobrovoľného príspevku.

 

Kontakt:

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

M. R. Štefánika 257/65

075 01 Trebišov

Tel. : 056/ 672 56 20,  056/ 672 27 81

E-mail: trebisov.muzeum@vucke.skmuzeumlektorky@gmail.com  Web: www.muzeumtv.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore