Tlačové správy

Adriana Durkáčová: „Krajinou…“

Združenie košických fotografov K-91 pripravilo výstavu Adriany Durkáčovej „Krajinou…“, ktorú sprístupnia v stredu 4. marca 2015 v priestoroch Teologickej fakulty na Hlavnej 89 v Košiciach.

Autorka žije a pracuje v Košiciach. Po vydaní zbierky básní sa rozhodla stať aj básnikom obrazu. Členkou Združenia košických fotografov K–91 je od roku 2008 a venuje sa fotografii krajiny, architektúry, ateliérovej fotografii portrétov a aktov. Umelecké vlohy pre fotografickú tvorbu nemožno autorke uprieť, naopak – pevne sa chopila svojho zámeru, pričom výsledky jej nadšenia z práce s fotografiou sa zákonite dostavili.

Autorkine snímky uspeli na celoslovenských i medzinárodných výstavách. A. Durkáčová svoju tvorbu v najväčšej miere nasmerovala na fotografiu krajiny. Táto tvorba sa jej darí, dôkazom čoho sú aj fotografie, ktoré vidíme na tejto výstave. Ide o farebnú fotografiu krajiny, zväčša celky a polocelky, kde autorka využíva dramatické osvetlenie, či iné svetelné podmienky, vhodné k danej téme. Autorská výpoveď jej umožňuje, aby svoje krajiny prezentovala ako svoje pocity či farebné dojmy z neidentifikovaného miesta i času. Prechádzka krajinou, ktorú nám ponúka, je príjemným zistením, že naša planéta a hlavne táto časť, ktorú obývame, je skutočne krásna. Jej pohľady – či už na krajinu alebo ostatnú fotografickú tvorbu – sú ovplyvnené aj poéziou, ktorej písaniu sa venuje tiež a pred pár rokmi jej Matica Slovenská vydala zbierku básní pod názvom Svet pochybností. Vo svojom snažení nepoľavuje a jej vnímavosť ju núti skúšať stále nové, pre ňu neprebádané zákutia fotografie, a tak sa môžeme tešiť na jej nové fotografie, ktoré v budúcnosti ešte uvidíme.

Výstavu Adriany Durkáčovej pod názvom „Krajinou…“ nájdete v priestoroch Teologickej fakulty na Hlavnej 89 v Košiciach do konca apríla 2015.

Miro Černý, AFIAP, MZSF, predseda K-91ň

Príloha bez názvu 00030    A.D.-Krajinou (2015)

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore