Tlačové správy

Ilustrátorský Olymp v košickej knižnici

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva na vernisáž výstavy Držitelia najvyšších ocenení Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) v polstoročnej retrospektíve, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 5. marca 2015 o 11:00 hod. v pobočke Litpark, Kukučínova 2, Košice.

Výstava v košickej knižnici predstaví víťazov dvoch najvyšších ocenení BIB, súťažnej prehliadky originálov ilustrácií detských kníh – Grand Prix a Zelené jablko, ktorá prebieha každý nepárny rok v Bratislave pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY).  Exponáty  návštevníkom poskytnú komplexný pohľad na ilustráciu ako na samostatné umelecké dielo, ale aj ako na súčasť knižného produktu a to od počiatkov bienále až po jeho súčasný 25. ročník.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Ide o unikátnu putovnú výstavu, ktorá v uvedenom rozsahu doteraz ešte takému širokému publiku sprístupnená nebola. Pozostáva totiž až z takmer 150 bohato ilustrovaných kníh pre deti a mládež, ktoré pochádzajú z 36 krajín sveta a ktoré poskytla zo svojho fondu Knižnica BIBIANY, Bratislava.“

Táto putovná výstava sprostredkuje možnosť porovnania rôznorodých ilustračných, grafických a vydavateľských prístupov v tvorbe detskej knihy vo svete a postupne ju budú môcť navštíviť milovníci umenia vo viac ako 25 knižniciach, galériách a kultúrnych inštitúciách po celom Slovensku no i v zahraničí. „Nás veľmi teší, že ako úplne prví túto krásnu výstavu uvidia práve naši čitatelia a priaznivci, ktorých aj takto chceme v rámci nášho 60. výročia založenia knižnice odmeniť za ich priazeň a podporu,“ dodáva riaditeľka knižnice.

Na slávnostnom otvorení výstavy klasikov, ale aj mladých začínajúcich výtvarníkov, ktorí si svojim nekonvenčných a inovatívnym prístupom zaslúžili uznanie poroty, sa zúčastnia Richard Raši, primátor mesta Košice, Hana Ondrejičková, vedúca Knižnice BIBIANA, Viera Anoškinová, vedúca sekretariátu BIB

Výstava potrvá do 10. apríla 2015.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore