Tlačové správy

Výsledky detektora lži v kauze odpočúvania zamestnancov Východoslovenskej galérie v Košiciach

Na základe podpory širšej kultúrnej obce sme sa rozhodli podať toto vyhlásenie: Cítime sa dotknutí vyjadreniami vedenia galérie, ktoré zamestnancov obvinilo v médiách z vykonštruovania prípadu týkajúceho sa odpočúvania zamestnancov Východoslovenskej galérie. Celý proces polygrafického vyšetrovania sme podstúpili v prvom rade preto, aby sme sa hájili voči obvineniam, ktoré boli prezentované v médiách. Vedenie galérie v médiách označilo tento prípad za výmysel a obvinilo zamestnancov z účelovej diskreditácie.

Chceme podotknúť, že by sme toto vyšetrenie podstúpili v akomkoľvek prípade a vzhľadom k akejkoľvek osobe, ktorá by takéto obvinenia vzniesla. Dlžíme to nielen nášmu okoliu, ale aj ľuďom, ktorým na formovaní kultúry a morálky v našej krajine stále záleží.

Vážime si stanovisko Úradu Košického samosprávneho kraja a jeho záujem o prípad, preto sme sa v čo najkratšom čase snažili priniesť výsledky polygrafického vyšetrenia vyhotoveného nezávislou inštitúciou. Výsledky polygrafického vyšetrenia boli KSK poskytnuté. Podporné stanovisko a vážny záujem o prešetrenie prípadu adresovala KSK organizácia Rada galérii Slovenska a taktiež Slovenská národná galéria.

KSK bol upovedomený o výsledkoch šetrenia úradov, ktoré nemohli konať vzhľadom k ich kompetenciám. Momentálne žiadne vyšetrovanie vo veci neprebieha.

Vzhľadom k finančnej náročnosti polygrafického vyšetrenia toto vyšetrenie podstúpili traja zamestnanci, ktorých odpovede pri vyšetrení mohli podať čo najkonkrétnejší obraz o prípade a vyvrátiť tak výsledkom spomínane obvinenia.

K výberu spoločnosti, ktorá mala tieto vyšetrenia realizovať, sme pristupovali veľmi zodpovedne. Vyšetrenia boli realizované spoločnosťou ARGO-A, ktorá je dcérskou spoločnosťou americkej spoločnosti Argo-A Security sídliacej v USA. Táto dcérska spoločnosť je jednou z popredných a najrelevantnejších spoločnosti zabezpečujúcich tieto vyšetrenia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Samotná spoločnosť ručí svojou profesionalitou viac ako 18000 realizovanými vyšetreniami a najmodernejším polygrafickým prístrojom. Spoločnosť priamo spolupracuje s Chicagským polygrafologickým inštitútom (CPI) a Medzinárodnou ligou polygrafických examinátorov (ILPE).

Každému z testovaných zamestnancov boli položené 4 otázky tykajúce sa prípadu odpočúvania. Tieto otázky boli špecifikované podľa okolnosti svedectva.

Nakoľko je zaznamenávané široké spektrum fyziologických reakcií testovanej osoby súčasne, detektor lži sa oklamať nedá.

U každého z vyšetrovaných subjektov riešila prvá otázka samotnú všeobecnú existenciu prípadu a teda to, či si tento prípad zamestnanci vymysleli. Ďalšie tri otázky špecifikujú okolnosti a detaily prípadu.

Všetci testovaní zamestnanci odpovedali podľa hodnotiacich výsledkov na všetky otázky pravdivo. Vzniknutej situácie je nám ľúto, no každý by mal v sebe nájsť mieru sebaúcty, ktorá nesmie byť zasiahnutá mlčaním a znášaním neprávosti.

  • Mgr. Valér Bakajsa vedúci úseku výstavnej a mimovýstavnej činnosti
  • Mgr. Viera Dandárová galerijná pedagogička
  • Richard Gravecz grafik
  • Mgr. Ján Kovačič správca zbierkového fondu
  • Mgr. Katarína Nádaská, PhD. vedúca umelecko-historického úseku a správy zbierok
  • Adriana Štetiarová konzervátorka / reštaurátorka
  • Mgr. Monika Vanečková historička / správkyňa knižnice

DOPLNENIE K VYHLÁSENIU

1.) Vedenie galérie stále nezodpovedalo na otázku, prečo sa zamestnancom k predmetnej veci a ich žiadosti o vyjadrenie nevyjadrilo bezodkladne. Týmto neprejavilo ani záujem o predmetnú situáciu alebo jej prešetrenie. Vyjadrenie prišlo až po troch týždňoch (v čase, keď galériu navštívil inšpektorát práce). V obhajobe takéhoto konania sa výpovede vedenia galérie rozchádzajú: Na otázku, prečo vedenie reagovalo na žiadosť zamestnancov o bezodkladné vyjadrenie až po niekoľkých týždňoch uviedlo, že to bolo kvôli pracovnej vyťaženosti, ktorú už ale nekonkretizovalo (večerník Košice:dnes, 24. 2. 2015). Kým len deň predtým zdôvodnilo, že tak urobilo preto, aby vec nerozmazávalo a počkalo, ako sa vyvinie (večerník Košice:dnes, 23. 2. 2015).

2.) Vedenie galérie vo viacerých médiách spomína, že sa do konca vyšetrovania k prípadu vyjadrovať nebude. Nešpecifikovalo však, o aké vyšetrovanie ide, keďže vyšetrovania úradov boli zastavené. Momentálne už neprebieha žiadne vyšetrovanie, o ktorom by zamestnanci vedeli.

S vašimi otázkami nás môžete kontaktovať na uvedenej emailovej adrese: vsgzamestnanci@gmail.com
Stanovisko Rady galérií Slovenska

JUDr. Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kraja

Námestie Maratónu mieru 1, 042 66 Košice

Vec: Žiadosť o stanovisko a prešetrenie odpočúvania vo Východoslovenskej galérii

Vážený pán predseda,

v mene Rady galérií Slovenska, ktorá je stavovskou profesijnou organizáciou združujúcou galérie pôsobiace na Slovensku, a ktorá zastupuje slovenské galérie v oblastiach legislatívy, existencie a v odborných činnostiach, obraciam sa na Vás v súvislosti s kauzou odpočúvania zamestnancov Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Prípad odpočúvania kolegov sledujeme od okamihu ako sa medializoval, problém sme konzultovali aj s kolegami vo Východoslovenskej galérii. Situácia, ktorá vznikla v galérii nás znepokojuje, rovnako ako medializované stanoviská p. riaditeľa k danej veci. Podozrenia z odpočúvania na pracovisku sú praktiky, ktoré nielenže sú v rozpore s právnymi predpismi ale sú neetické, nedôstojné a tiež poškodzujú dobré meno organizácie a dobré meno profesie v mene ktorej koná a vystupuje dotyčná osoba.

Vážený pán predseda,

obraciame sa na Vás ako na zriaďovateľa Východoslovenskej galérie, inštitúcie v ktorej sa pravdepodobne dejú veci nezákonné a tiež neetické , veci ktoré poškodzujú nielen meno organizácie, ale aj zriaďovateľa. Preto Vás chceme požiadať , aby sa prípadu venovala patričná pozornosť zo strany zriaďovateľa a celá kauza sa prešetrila. Veríme, že zamestnanci galérie tým, že na problém upozornili, konali v dobrom úmysle, bez snahy vedome poškodiť galérii alebo jej riaditeľovi. No nezákonné praktiky, s ktorými boli konfrontovaní na vlastnom pracovisku, ich nemohli nechať ľahostajnými k takémuto konaniu.

S pozdravom

Mgr. Renáta Niczová, predsedníčka RGS

Nitrianska galéria, Župné nám. 3, 949 11 Nitra

tel.: 037/6579641-2, e-mail: riaditel@nitrianskagaleria.sk Mgr. Katarina Baraníková – tajomník RGS, Stredoslovenská galéria, Dolná 8, 975 90, Banská Bystrica tel: 048/4701615; e-mail: kustod@ssgbb.sk

V Nitre, 9.3. 2015
Stanovisko Slovenskej národnej galérie

JUDr. Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kraja

Námestie Maratónu mieru 1, 042 66 Košice

Vážený pán predseda,

chcela by som Vás v mene Slovenskej národnej galérie ako metodického centra pre sústavu galérií požiadať, aby ste venovali svoju pozornosť dianiu vo Východoslovenskej galérií v Košiciach. Predmetná galéria patrí k najstarším v našej krajine a — ako isto viete — spravuje unikátne zbierky výtvarného umenia. S veľkým znepokojením preto prijímame informácie odborných zamestnancov galérie o aktuálnom dianí v inštitúcii a o neprofesionálnom konaní súčasného riaditeľa akademického sochára Martina Račka.

Obávame sa, že spôsob riadenia galérie, aký preferuje súčasný riaditeľ Východoslovenskej galérie je nielen v rozpore s štandardami vykonávania odborných aktivít , ale aj s etikou a morálkou a v neposlednom rade s profesionálnym kódexom ICOM, ktorý sú registrované galérie zaviazané dodržiavať.

Uvedomujeme si, že Vašou úlohou nie je detailne poznať špecifiká galerijnej práce a galerijné štandardy, preto si pokladáme za povinnosť Vás informovať o existencii oprávnenej obavy odbornej obce, že súčasné nastavenie vedenia Východoslovenskej galérií neprispieva k obrazu štandardného výkonu odborných činností a v konečnom dôsledku k renomé inštitúcie. Bolo by nám a aj mne osobne ľúto, ak by sa galéria formátu a významu Východoslovenskej stala outsiderom vylúčeným zo slovenského galerijného života a jej zbierky boli ohrozené.

Vážený pán predseda, záverom by som Vás chcela ubezpečiť, že preverenie situácie vo Východoslovenskej galérii a následný kvalitatívny posun v nastavení jej riadenia by odborná obec uvítala ako systémové profesionálne riešenie. V záujme štandardizácie činnosti VSG a v záujme eliminovania rastúceho reputačného rizika, ktoré súčasný spôsob jej riadenia nepochybne predstavuje, si Vám v prípade Vášho záujmu týmto dovoľujeme ponúknuť všetku podporu a pomoc odborných kapacít slovenských galerijných inštitúcií

S pozdravom

Alexandra Kusá, PhD., generálna riaditeľka SNG

Slovenská národná galéria, Riečna 1, 815 13 Bratislava, www.sng.sk

tel.: +421-2-20476111 Slovenská národná galéria

V Bratislave 9. marca 2015
Na vedomie:

akad. soch. Martin Račko / riaditeľ Východoslovenskej galérie

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore