Tlačové správy

Svetový deň ústneho zdravia

Dňa 20. marca 2015 si na Svetový deň ústneho zdravia pripomíname, akú dôležitú úlohu zohráva prevencia pri udržaní si zdravého chrupu a ústnej dutiny. Zubný kaz je najrozšírenejšie ochorenie na celom svete. Postihuje 90% dospelých a 60-90% detí v školskom veku. Celosvetovo ide o 4. najdrahšie ochorenie, hlavne kvôli tradičnému kuratívnemu prístupu.

Slováci ústnemu zdraviu zatiaľ nevenujú veľkú pozornosť. Na preventívne prehliadky chodí podľa štatistiky NCZI len 61% dospelých pacientov. Napriek tomu, že deti by si mali do zubárskeho kresla sadnúť každých 6 mesiacov, len málo z nich to aj absolvuje. „Na základe údajov zo Štatistického úradu SR z roku 2011 u zubného lekára nikdy nebolo 34 % detí vo vekovej skupine 0 – 14 rokov. Je však možné, že časť z nich absolvovala ošetrenie v akútnom stave na pohotovostnej službe, kde sa zdravotná dokumentácia nezakladá. V roku 2013 na prehliadke u zubného lekára EŠTE V ŽIVOTE nebolo až 41,5%  detí do 14 rokov,” vymenúva závažné fakty hlavná odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo prof. MUDr. Neda Markovská, CSc. z LF UPJŠ v Košiciach.

Ako uvádza databáza ústneho zdravia FDI (Svetová federácia zubných lekárov), 12-ročné slovenské deti majú druhý najvyšší KPE index (kazivosť zubov) v Európe, a to 4,3 pokazených zubov na dieťa. Údaje pochádzajú z dostupnej databázy, pričom zahŕňajú len tie deti, ktoré boli na preventívnej prehliadke alebo ošetrení u zubného lekára. V tomto čase prebieha epidemiologická štúdia na základných a materských školách s cieľom zistiť skutočný stav. Výsledky budú zverejnené v septembri 2015.

Stav ústneho zdravia detí na Slovensku je alarmujúci najmä z dôvodu, že neexistuje komplexná starostlivosť o detského pacienta ani edukačné programy v školských a predškolských zariadeniach. Slovenská komora zubných lekárov preto iniciuje vznik Národného programu podpory ústneho zdravia  s cieľom naučiť jednotlivcov a populáciu obyvateľov na Slovensku, že:

  1. Zubný kaz je chronické infekčné ochorenie.
  2. Zubný kaz nemusí vôbec vzniknúť, ak sa uplatňujú všetky základy primárnej prevencie.
  3. Prevencia musí byť vykonávaná od narodenia, resp. najlepšie už počas tehotenstva.
  4. Neliečený zubný kaz a zápalové ochorenia parodontu výrazne zhoršujú kvalitu celkového zdravia.

„Zubný kaz a ochorenia parodontu predstavujú chronické neprenosné infekčné ochorenia, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a spôsobujú ochorenia iných orgánov ľudského tela, napr.: infekcie srdca, obličiek, ale sú aj príčinou rizikovej gravidity spojenej s predčasným pôrodom a nízkou hmotnosťou novorodenca,“ píše sa v súčasnom Národnom programe podpory zdravia detí a dorastu 2008-2015. V tomto 26-stranovom dokumente je ústnemu zdraviu venovaný minimálny priestor, hoci ide o naliehavý celospoločenský problém.

Slovenská komora zubných lekárov za podpory Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku preto pripravuje už spomínaný Národný program podpory ústneho zdravia, pričom edukačný program Podpora zdravia ústnej dutiny, dodatok k učebným plánom pre výučbu na materských a základných školách, bol už schválený ministerstvom školstva. „Zdravé ústa sú zárukou zdravého života! To je motto, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) propaguje pri výchove detí a mládeže k pochopeniu významu ústneho zdravia.

V prípade starostlivosti o ústne zdravie platí dvojnásobne, že každý sa na nej musí aktívne podieľať. K tomuto náročnému cieľu je však potrebné človeka trpezlivo a postupne viesť, učiť ho a pomáhať mu nadobudnúť správne návyky a zručnosti. Preto vidím veľký zmysel v tom, aby sa do škôl v rámci zdravotnej výchovy vrátili pravidelné stretnutia s odborníkmi na ústne zdravie. V súčasnosti patrí Slovensko v Európe medzi krajiny s najvyšším počtom zubných kazov u detí, pričom narastá aj počet ochorení ďasien. Okrem nedostatočnej výchovy k tomu prispieva aj nedostatočná sieť a kapacita zubných lekárov, ktorí majú záujem venovať sa ústnemu zdraviu detí,“ uvádza vo svojom stanovisku riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku MUDr. Darina Sedláková, MPH.

V snahe upozorniť na efektívne riešenie  sme pripravili  v piatok 20. marca 2015 sprievodné akcie pre verejnosť v 3 slovenských mestách – Košice, Prešov, Trenčín.  Od 10:00 do 16:00 hod. budú v centrách miest pod krytými stanmi prebiehať vzdelávacie akcie s názornými ukážkami správnej techniky čistenia zubov, pričom deti z materských a základných škôl sa budú môcť hravou formou naučiť základným hygienickým návykom,  pravidlám zdravej výživy a správnej technike čistenia zubov. Pre dospelých návštevníkov je pripravený personál, ktorý ich bude edukovať a odpovedať na všetky otázky. Súčasťou akcií je aj vypĺňanie dotazníka, vďaka ktorému zistíme mieru vedomostí a návykov o ústnom zdraví Slovákov.

Svetový deň ústneho zdravia sa organizuje po celom svete pod dohľadom FDI. Tento ročník sa nesie v zmysle hesla „Úsmev pre život“, čo je aj názov medzinárodného kongresu, ktorý zorganizovala SKZL na pôde LF UPJŠ v Košiciach. Študenti zubného lekárstva majú vstup na vzdelávaciu akciu zdarma a na oplátku sa ich v stane pred Magistrátom mesta Košice vystrieda 50.

Kontakt pre médiá:

Mgr. Tatiana Kubišová

kubisova@dynamic.sk

+421 905 724 022

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore