Tlačové správy

Na túto knihu nikdy nezabudnem

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v rámci 16. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc pripravila na utorok 24. marca 2015 pre deti a mládež  podujatie pod názvom „Na túto knihu nikdy nezabudnem“.

Akousi alfou omegou detského sveta je rozprávka. Rozprávka o kráľoch, princeznách, zvieratkách, čertoch, čarodejníkoch… Deti sa pri počúvaní rozprávky s hrdinami stotožňujú, porovnávajú. V rozprávke by malo platiť, že dobro je odmenené a zlo potrestané. Do tajov a spomienok najkrajších kníh zo svojho detstva pod názvom „Na túto knihu nikdy nezabudnem“ nám dovolia nahliadnuť pozvaní hostia dvoch generácií. Je samozrejmé, že každý z nich mal iné detstvo, ale podstatné je to, že každý z nich má rád knihy i v dospelosti. „V detstve som každý rok celé leto strávil v Betliari, kaštieľ mi bol veľmi blízky a priestory Krásnej Hôrky tiež“, prezradil Július Barczi, námestník GR SNM pre Úsek hradov, zámkov a kaštieľov, a riaditeľ Múzea Betliar. „Rozprávkové knihy ma až tak veľmi nelákali. Ja som sa skôr zaujímal o umenie, históriu, obrazy a rod  Andrássyovcov“ dodal riaditeľ, ktorý na svoje detstvo spomína v areáli kaštieľa, kde niekedy trávil prázdniny.

Pozvanie na toto podujatie prijala aj Silvia Lörinčíková, vedúca Oddelenia výskumu a starostlivosti o zbierkový fond Múzea Betliar. „Medzi moje najobľúbenejšie knihy patrí určite Anna zo Zeleného domu, ale čítala som takmer všetky knihy od Karla Maya a Juleusa Verneho“, v stručnosti povedala o svojom detstve z pohľadu čítania kníh.

Táto dvojica hostí sa predstaví hneď ráno pre stredoškolskú mládež a výber kníh, z ktorých si obaja  pripravili ukážky, zanechá v prítomných určite skvelý dojem. Pre deti materských škôl sme na čítanie pozvali Oľgu Benedyktiovú a pána Štefana Geržu, ktorí patria k staršej generácii a k tým najmenším majú vynikajúci vzťah. Táto dvojica hostí je zárukou, že si zaspomíname na „staré dobré“ rozprávky, ale aj zážitky z detstva, keď o mobiloch, či počítačoch sa im ani nesnívalo.

Podujatie pod názvom „Na túto knihu nikdy nezabudnem“ má v našej knižnici už niekoľkoročnú tradíciu. Každý rok prináša nové tváre hostí, teda čítajúcich, ale aj tváre, ktoré sú konzumentmi rozprávania a čítania. Cieľom je, aby sme dostali do povedomia rozprávkové knihy nielen dnešnej doby, ale aj z čias minulých. Aby rozprávky v tomto modernom svete a rýchlom spôsobe života  „neodchádzali“ do zabudnutia. Veď kniha je základ pre rozvoj a vzdelávanie každého jedinca.

Na deti z materských škôl, študentov stredných škôl, ako aj  na hostí, ktorí prijali naše pozvanie, sa tešíme v utorok 24. marca 2012 v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave v čase o 8:00 a 10:00 hod.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

  • www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk      Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore