Tlačové správy

Citadela Wine & Art Gallery predstaví v Košiciach perlu francúzskeho Languedocu

V dňoch 23. – 24. apríla 2015 Citadela Wine & Art Gallery v Košiciach privíta pod klenbami svojej vínnej pivnice jedinečného hosťa: francúzske vinárstvo so slovenským srdcom. Manželia Viera a Yves Eychenne, majitelia vinárstva a hospodárstva Domaine de la Barthe, prijali pozvanie spoločnosti Citadel Wine na návštevu Košíc a prostredníctvom dvoch riadených degustácií v štýlových priestoroch vínnej pivnice Citadela Wine & Art Gallery predstavia kolekciu svojich najlepších vín.

V spomínaných dňoch sú naplánované dve riadené degustácie, ktorými budú sprevádzať majitelia vinárstva: Viera a Yves Eychenne. Vo štvrtok 23. apríla 2015 o 19:00 hod. budú pozvanými hosťami predstavitelia odbornej vinárskej a novinárskej verejnosti. Na degustáciu dňa 24. apríla o 19:00 hod. pozýva Citadela širokú verejnosť.

Domaine de la Barthe

Yves Eychenne, vinár a producent vína z vlastnej pivnice, reprezentuje tretiu generáciu rodiny Eychenne – juhofrancúzskych vinohradníkov. Sídlo hospodárstva Yves-a a Viery Eychenne, Domaine de la Barthe, sa nachádza v západnej časti mesta Beziers, jedného z najstarších miest vo Francúzsku.

Vinice rodinného hospodárstva sú vysadené vznešenými odrodami vínnej révy: Merlot, Syrah, Grenache, Cabernet-Sauvignon,  Marselan, Muskat d’Alexandrie, Muscat à Petit grains.  Vinice rodiny Eychenne sa nachádzajú na svahoch známeho juhofrancúzskeho kanála Canal du Midi. Jedinečné pôdne zloženie  odovzdáva vínam pestrosť vôní a rozmanitosť chutí.

Druhá časť vinohradov sa rozkladá  pod antickým sídlom Opidum d’Enserune. Vinič sa v tomto kraji pestuje už tisícročia. Úrodná pôda, suché podnebie Midi a štedrosť južno-francúzskeho slnka vínam dáva život, zmyselnosť a nezameniteľný temperament.

Zdedené vinohradnícke skúsenosti sa uplatňujú už pri zbere úrody, kedy sa s veľkou pozornosťou sleduje kvalita dopestovaného hrozna. Hrozno sa oberá v čase, keď dosahuje  najvyšší stupeň zrelosti. Nepretržitý dozor počas kvasenia muštu, prísne dodržiavanie technologických postupov a dlhodobé macerovanie, prebiehajú pod dohľadom vysokokvalifikovaného enológa, čo zaručuje vínu  ušľachtilý charakter.

Milovníci vína sa môžu tešiť na excelentné vína čistých odrôd Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah ako i nevšedné kupáže z nich: Métamorphose, Symphonie des Cinq sens a Allegrése.

Rosé má v kolekcii vín Domaine de la Barthe nenahraditeľné miesto a naozaj „slovenskú príchuť“. Dorába ho Viera Eychenne, rodáčka z Topoľčian. Prestížny Guide Hachette 2012 ho ocenil tromi hviezdičkami a „coup de coeur „.

Tento rok dosiahla výnimočná kupáž MÉTAMORPHOSE 2012 na celoštátnom konkurze nezávislých vinohradníkov vo francúzsku zlatú medailu.

Súčasťou degustácie bude ochutnávka domácich francúzskych špecialít miestnych výrobcov z regiónu Beziers, Languedoc.

Termíny degustácií Domaine de la Barthe v Citadela Wine & Art Gallery:

  • apríla 2015 (štvrtok) o 19:00 hod. – vyhradené pre vinársku a odbornú verejnosť
  • apríla 2015 (piatok) o 19:00 – verejnosť

Sídlom spoločnosti Citadel Wine s.r.o., i prevádzky Citadela Wine & Art Gallery a Národný Salón Vín SR Košice, je Areál Frank Business Centre, známy medzi košičanmi ako „Stará pekáreň“.

Adresa spoločnosti:

Citadel Wine s.r.o. 

Prevádzka: Citadela Wine & Art Gallery   a  Národný Salón Vín SR Košice

Južná trieda 48

040 01 Košice

Internet

Kontakt:

Mgr.Magdaléna Satová Ferjenčíková, riaditeľ

Otváracie hodiny pre verejnosť: 

  • Po – So  14:00 – 22:00
  • Ne         zatvorené
  • Po – So  9:00 – 14:00   (návšteva expozície NSV SR – rezervácie min. 24 hod. vopred)

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore