Tlačové správy

Argumenty a praktické skúsenosti presvedčili

Košičan Štefan Vaľo, jediný slovenský účastník, prezentoval návrhy riešení na 7. svetovom fóre o vode v juhokórejskom meste Daegu.

Pred niekoľkými dňami sa v juhokórejskom meste Daegu skončilo najväčšie podujatie na tému vody – 7. svetové fórum o vode. Zúčastnilo sa ho niekoľko tisíc delegátov zo 170 krajín. Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnilo 16 hláv štátov,  generálny tajomník OECD, zástupca generálneho tajomníka OSN. Podujatie otvorila prezidentka Kórejskej republiky, Park Geun-hye.

Počas piatich dní konferencie na nej vystúpili politickí predstavitelia, zástupcovia OSN, tretieho sektora i súkromnej sféry. V deklarácii delegáti definovali VODU ako najväčšie bohatstvo ľudstva a produkt 21.storočia.

Štefan Vaľo, košický podnikateľ, ktorý už niekoľko rokov aktívne navrhuje riešenia na zastavenie odvodňovania pevnín, vystúpil na túto tému s dvoma prednáškami a jednou prezentáciou.

Okrem samotných prezentácií sa pán Vaľo aktívne zúčastňoval workshopov, diskutoval napríklad s monackým kniežaťom Albertovi II., nepálskym ministrom životného prostredia, s ktorými hovoril o podobných javoch v slovenských horách a Himalájach. Gambijský minister životného prostredia, ktorý zriaďuje pracovnú skupinu o riešeniach klimatickej zmeny, do nej, na podnet pána Vaľa, prizve aj zástupcov z terénu – praktikov, ktorí sú častokrát opomínaní.

Na 7. svetovom fóre o vode mal premiéru i dokumentárny film, v ktorom jeho autor, Štefan Vaľo, monitoruje situáciu po povodniach a zosuvoch pôdy v 16 európskych krajinách a navrhuje riešenia, ktorými je možné zmierniť, alebo úplne zastaviť vážne fenomény (suchá, povodne, zosuvy pôdy, prehrievanie pevnín, vysychanie lesov, a iné).

Dokument i navrhované riešenia zaujali natoľko, že Štefan Vaľo dostal pozvánku na prednášku na pôde belgickej akadémie vied.

V najbližšom období sa bude pán Vaľo usilovať osloviť európskych politických lídrov i širokú verejnosť a naďalej šíriť informácie o tom, že klimatickej zmene sa ľudstvo nemusí len prispôsobiť, Práve naopak, mali by sme jej čeliť proaktívne, a to prostredníctvom konkrétnych, overených a trvalo udržateľných opatrení.

Štefan Vaľo

povodne@povodne.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore