Aktuality

Budúci novinári natočili TV magazín

Ani takmer štyridsaťstupňové horúčavy nepokazili dvom desiatkam košických školákov týždňový pobyt v prímestskom tábore, ktorý pod názvom „Miniškola mladých moderátorov“ zorganizovala Regionálna organizácia SSN v Košiciach spolu s Tlačovou agentúrou detí a mládeže (TADAM) už po siedmykrát.

Ani takmer štyridsaťstupňové horúčavy nepokazili dvom desiatkam košických školákov týždňový pobyt v prímestskom tábore, ktorý pod názvom „Miniškola mladých moderátorov“ zorganizovala Regionálna organizácia SSN v Košiciach spolu s Tlačovou agentúrou detí a mládeže (TADAM) už po siedmykrát. Tentoraz sa k nim pridali Košické kultúrne centrá – K13, ktoré poskytli zasadačku a štúdio, televíznu techniku aj jej obsluhu. Podujatie sa konalo v Kasárňach/Kulturparku, kde nás privítal riaditeľ K13 Ján Kováč, teda v priestoroch zrealizovaných v rámci Regionálneho operačného programu – prioritná os 7, opatrenie 7.1 financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF – Investícia do vašej budúcnosti) a zo Štátneho rozpočtu SR.

IMG_7702 copy

Aj toto leto sme sa venovali výchove našich nasledovníkov, budúcich novinárov. Skúsení lektori ako redaktorka RTVS Tatiana Godorová, dlhoročná hlásateľka a moderátorka košického štúdia Slovenského rozhlasu Yvetta Šoltýsová, šéfredaktorka Gabriela Rerková zo Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, moja kolegyňa z kancelárie RO SSN a podpredsedníčka výboru Beáta Penxová-Mačingová s dlhoročnou praxou v printoch, TASR i rozhlase a ďalší kolegovia-novinári deti učili písať scenár, vystupovať pred verejnosťou, hovoriť bez trémy, spisovne, mysliac aj na vzhľad a reč tela. Medzi lektorov sa nechtiac zaradil aj Jozef Demeter z TV Markíza, ktorý prišiel o nás natočiť príspevok do správ a rozbehnutí táborníci ho ihneď vyobracali otázkami na „tému“: ako?, čo?, kde?, prečo?,“ priblížila náplň novinárskeho tábora Katarína Čižmáriková, predsedníčka RO SSN Košice. „Samozrejme, že sme sa neobmedzili len na moderátorov, medzi deťmi sú aj nadšenci pre animácie, hudbu, kameru. Tiež dostali šancu vzdelávať sa, veď pri výrobe finálneho produktu tábora – TV magazínu – sú potrební aj kameramani, strihač, osvetľovač a iní.“

Areál Kasární/Kulturparku sa v tropickom auguste nakoniec ukázal ako bomba priestor, kde sa pod stromami ideálne nahrávali ankety a stand-upy. Prázdninujúcich školákov sme vzali aj na dvojdňový výlet do Starej Ľubovne. Navštívili sme hrad, potom vykúpili firemnú predajňu dlhoročného pestovateľa a spracovateľa liečivých rastlín Agrokarpaty Plavnica, s.r.o. Aby mladí novinári mali predstavu, aká náročná je cesta liečivých byliniek z poľa až do vrecúška pre zákazníkov, zodpovedný šéf za ich pestovanie a spracovanie Peter Vančo urobil výklad priamo na poli. Aj na kameru. Spotil sa on, aj budúci televizáci.

Nápad vytiahnuť deti od monitorov a pozrieť si prírodu na vlastné oči uspel aj v grantovom systéme Fondu zdravia mesta Košice, popri bylinkách zabodoval obed vo forme pikniku v parku Kasární/Kulturpark a návšteva Ľubovnianskych kúpeľov. Nechýbali ani živí domáci miláčikovia – kocúr a zajačik, ktorých táborníčky Roxy a Vikinka ochotne priniesli ako rekvizitu k príspevkom o prírode.

„Na záver vždy rozdávame vysvedčenia (jasné, že všetci prospeli s vyznamenaním) a robíme anketu, čo sa deťom páčilo a čo by sme  o rok radšej mali z programu vynechať. Jednoznačne vyhrala návšteva Ľubovnianskeho hradu – aj s nečakanou ukážkou sokoliarstva (a s prekrásnou sovou!), ale deti rovnako kvitovali možnosť, aby pri tvorbe magazínu prišli s vlastnými nápadmi,“ poznamenala Beáta Penxová–Mačingová. „Ich postrehy sme zaradili do scenára, autorov sme do ničoho povinného nenútili. Napokon – na jesennej premiére M4Magazínu Miniškoly mladých modetárorov sa o tom môžete presvedčiť.“

Bodka na záver: (možno budúca kameramanka) Sára Lemesányiová obetovala niekoľko hodín spánku, aby nás všetkých pozitívne šokovala – upiekla tortu s názvom magazínu. Mňam!

(ka)

Foto: Tomáš Čižmárik a Miro Vacula

[download id=“75″]

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore