Tlačové správy

Knižnica plní narodeninové sľuby

Knižnica pre mládež mesta Košice, známa svojím zameraním na deti, mládež a rodinu v tomto roku oslavuje 60. výročie založenia. Knižnica má v súčasnosti 22 pobočiek, z toho 17 školských, nachádzajúcich sa priamo na košických základných školách a 5 mimoškolských. K polroku eviduje cez osem tisíc čitateľov a viac ako deväťdesiat tisíc výpožičiek.

Už v januári jubilujúca knižnica avizovala množstvo narodeninových prekvapení, ktoré sa chystá prinášať celý kalendárny rok. „Ide o formu nášho poďakovania tým, ktorí k nám chodia a ktorí nás podporujú v našej práci,“ hovorí Kamila Prextová, zástupkyňa riaditeľky knižnice. Už prvý mesiac v roku priniesol čitateľom nový knižnično-informačný systém, ktorý predstavuje množstvo výhod a zjednodušení v komunikácii s knižnicou. Ďalšie mesiace postupne ponúkli množstvo väčších či menších zábavno-náučných aktivít. „Spomeniem aspoň tie väčšie. Navštívili nás Tichí hrdinovia, Kamoši z WEBu a tiež čerstvý šesťdesiatnik Daniel Hevier so svojou populárnou Hevi Tour. Zorganizovali sme Dni ukrajinskej literatúry, Noc literatúry, Noc s Andersenom, veľký filmový maratón Jeden svet, či veľké sídliskové oslavy MDD. Podporili sme projekty Celé Slovensko číta deťom, Týždeň slovenských knižníc, Deň ľudovej rozprávky, Knihobežník a čitateľský maratón Čítajme si, ktoré predstavovali viac ako dve stovky podujatí pre deti a mládež. Ďalej to boli rôzne motivačné prednášky a výstavy ako Ilustrátorský Olymp, J. Vodrážka – Číročistý romantik, Cesta do praveku a Grafici na pľaci. Pre pamätníkov sme sprístupnili zdigitalizované kroniky knižnice. No a len nedávno u nás vyvrcholil veľký 31 dňový literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorým sme čitateľom umožnili stretnutie so symbolickou šesťdesiatkou súčasných autorov z Česka, Poľska, Slovenska a Ukrajiny.“ A týmito aktivitami knižnica ešte stále nekončí, budú nasledovať ďalšie.

Moderná aplikácia a Noc plyšákov

Knižnica však neprestáva s plnením narodeninových sľubov. „Už teraz v auguste spúšťame novú bezplatnú aplikáciu LAYAR, vhodnú pre mobilný telefón alebo tablet so systémom Android, iOS – iPhone, iPad, iPod a BlackBerry.“ Aplikácia má pomôcť zorientovať sa v Košiciach a zároveň vyhľadať polohu jednotlivých pobočiek knižnice. „Z vlastnej skúsenosti viem, že to pre používateľov knižnice predstavuje problém. Veď stále aj pre mňa, keďže nepochádzam z Košíc, a naše pobočky sú umiestnené v rôznych mestských častiach“, s úsmevom poznamenáva Kamila Prextová. „Verím, že táto aplikácia poskytujúca základné informácie ako sú poloha, vzdialenosť, či dĺžka trvania cesty k zvolenej pobočke, pomôže nájsť tú správnu cestu k nám.“ No a knihovníčky samozrejme nezabúdajú ani na prázdninujúcich čitateľov. „Stále prebiehajú NonStop letné čitárne s aktivitami pre školopovinné deti a veľká letná súťaž Moja prázdninová pohľadnica. Pre tých ešte menších je už pripravená Noc plyšákov.“ Zábavné podujatie je určené deťom vo veku 4 až 7 rokov a pre ich obľúbených plyšových miláčikov. „Noc plyšákov bude prebiehať 19. augusta 2015 so začiatkom o 17:45 hod. v pobočke LitPark na Kukučínovej 2. Je potrebné, aby si záujemcovia svoju účasť vopred rezervovali“, zdôrazňuje Kamila Prextová. Všetky potrebné informácie o podujatí a tiež návod ako nainštalovať a používať aplikáciu LAYAR sa nachádzajú na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A čo bude ďalej?

Leto finišuje a s novým školským rokom prídu aj nové aktivity. „Tie majú presvedčiť, že čítať s nami sa skrátka oplatí. Už teraz môžem prezradiť, že pracujeme na viacerých zaujímavých projektoch. Hneď v septembri to bude stretnutie s dvomi zahraničnými autorkami zo Slovinska a Kanady. Sprístupníme ďalšiu zaujímavú výstavu ilustrácií pre deti a zorganizujeme odborný seminár o čítaní detí a mládeže v Čechách a na Slovensku“, vyratúva plány knižnice na najbližšie obdobie Kamila Prextová a netají sa tým, že do konca roka má už knižnica kalendár nabitý ďalšími prekvapeniami.

Eka

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore