Tlačové správy

Divadelný maratón nesklamal

Festival divadiel strednej Európy opäť zaujal a bavil divákov

Dlhotrvajúcim potleskom a niekoľkými prídavkami akoby symbolicky skončil v nedeľu 6. septembra 2015 už 9. ročník Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý organizuje Občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice. Zaplnené hľadiská Malej scény a Historickej budovy, ale aj stovky divákov počas predstavení hraných v exteriéri pred historickou budovou sú dôkazom, že festivalový program svojou žánrovou pestrosťou opäť zaujal a najmä pobavil divákov.

O symbolický dlhotrvajúci potlesk na záver festivalu sa postarali herci divadla Teatr Polski z Bialsko Bialej, ktorých Lietajúci cirkus Montyho Pythona je spracovaním známych skečov a pesničiek z legendárneho britského komediálneho seriálu. Na kaberete s originálnymi pesničkami sa diváci vynikajúco bavili. „Podobne výbornú zábavu priniesli hneď v prvý deň festivalu aj herci Túlavého divadla z Trnavy či skupina Squadra Sua z Prahy a jej klauniáda Soldates počas druhého dňa. A keď sme už pri zábave, tak určite treba spomenúť aj domáce Divadlo na predmestí, ktorého rozprávka Zabudnutý čert výborne zabavila nielen najmenších divákov, ale aj ich rodičov. Škoda, že práve v nedeľu festivalový program trochu narušilo počasie a napokon sme toto predstavenie museli hrať na Malej scéne ŠD,“ hovorí riaditeľ festivalu František Ténai. Festival si zachoval žánrovú pestrosť z predchádzajúcich rokov a opäť ponúkol okrem „ľahkých“ predstavení aj náročnejšie divadelné kusy. „Určite zaujala monodráma Spredu a zozadu mladého poľského herca Tadeusza Nowaka, rovnako výborný ohlas u divákov malo aj predstavenie maďarského divadla Szigligeti Színház z rumunského mesta Oradea, ktoré uviedlo drámu Naša trieda. Pre najnáročnejšieho diváka bolo určené predstavenie hry svetoznámeho nórskeho dramatika Henrika Ibsena Prízraky a jej naštudovanie v podaní hercov Městského divadla z Kladna určite zaujalo. Tradične s dobrým ohlasom sa stretlo aj predstavenie Víťazstvo bratislavského divadla Stoka,“ bilancuje Ténai.

Festival divadiel strednej Európy má za sebou deviate pokračovanie. „Som presvedčený, že aj v tomto roku, tak ako každoročne, neboli medzi divákmi len tí, ktorí nám svoju priazeň zachovávajú od začiatku festivalu, ale aj takí, ktorých práve festival prilákal do divadelného hľadiska a nájdu si doňho cestu aj počas riadnej divadelnej sezóny. Zároveň verím, že sa nám podarí pre jubilejný desiaty ročník festivalu v roku 2016, získať podporu našich partnerov, tak aby jeho program opäť naplnil očakávania nielen žánrovo náročného košického publika,“ dodal riaditeľ festivalu František Ténai.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník Štátneho divadla Košice

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore