Tlačové správy

Uznávaný someliér Libor Nazarčuk navštívil Košice

V dňoch 10. – 12. septembra 2015 Citadela Wine & Art Gallery a Národný salón vín SR  (NSV SR) pozvali do Košíc v rámci festivalu Košické slávnosti vína 2015 významného českého someliéra, viceprezidenta Asociácie someliérov Českej republiky.

Citadela Wine & Art Gallery a NSV SR Košice v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky predstavili Košičanom a milovníkom vína, jedinečnú osobnosť z oblasti someliérstva a vinárstva Libora Nazarčuka. Návštevníci Košických slávností vína 2015 v rámci tohtoročného programu mohli okrem jedinečnej atmosféry podujatia a ochutnávania pestrej palety vín zažiť naživo ukážky odvážnych spôsobov sabráže v podaní niekoľkonásobného držiteľa českého národného rekordu v sekaní sektov. Vystúpenie Libora Nazarčuka sa konalo v piatok o 19:00 hod. v areáli Katovej Bašty, v rámci expozície stánku Citadela Wine Art Gallery a NSV SR Košice.

Demonštrovanie odvážnych spôsobov sekania sektov prebehlo klasickým spôsobom – šabľou, ale i pomocou netradičných predmetov. Pre túto príležitosť predstavitelia Citadela Wine & Art Gallery zvolili dva druhy vín: Casa Coller Prosecco extra dry a Casa Coller Rose, spumante brut. Celkovo Libor Nazarčuk otvoril sabrážou 9 vín, a to za pomoci nasledovných predmetov: šabľa, konská podkova, smaltovaná kuchynská panvica, cigaretový popolník, keramický tanier, či vínny kalich na šumivé víno. Ako vášnivý milovník golfu do svojho programu zaradil aj ukážku sabráže kovovou golfovou palicou, a zo sveta športu na rad prišli dokonca i futbalové kopačky. Súčasťou vystúpenia bola i škola sabráže, ktorej sa mohli zúčastniť všetci návštevníci festivalu v hľadisku a vyskúšať si touto odvážnou technikou otvoriť svoju vlastnú fľašu šumivého vína. Z radov divákov bol vybraný jeden odvážny záujemca, ktorý predviedol ukážkovú sabráž, prekvapivo bez akejkoľvek predchádzajúcej praktickej skúsenosti s touto náročnou someliérskou technikou.

Degustacia_Nazarcuk18 Vinne_Slavnosti07

Vinne_Slavnosti15 Vinne_Slavnosti18 Vinne_Slavnosti21  Vinne_Slavnosti01

Pred samotným účinkovaním v rámci hlavného programu Košických slávností vína 2015 mohli Košičania stretnúť Libora Nazarčuka na komornej degustácii vín s témou Ozveny leta, ktorej sa zúčastnil vo štvrtok 10. septembra 2015 o 19:00 hod. v priestoroch vínnej pivnice Citadela Wine & Art Gallery a NSV SR Košice. Degustácia bola programovo zameraná na odrodu Sauvignon a Cabernet Sauvignon – z domácej produkcie, ale i z Moravy a zo sveta. Pozostávala z deviatich degustačných vzoriek.

Libor Nazarčuk patrí medzi popredných profesionálnych someliérov nielen v Čechách, ale i vo svete. Svoje renomé si vybudoval vďaka významným úspechom v rôznych someliérskych súťažiach a zároveň neustálym vzdelávaním sa z oblasti vína. Je majiteľom „Vinotéky a vinné sklepy Moravský sommelier®“ (2x v Břeclavi, 1x v Lednici).

Zoznam someliérskych ocenení Libora Nazarčuka:

  • semifinalista Majstrovstiev sveta – XII Concours Mondial – Best Sommelier of the World (Rhodos 2007)
  • účastník Majstrovstiev Európy – The Best Sommelier of Europe (Sofia 2008)
  • trojnásobný Majster ČR – Trophée Bohemia Sekt (Praha 2003, 2004, 2005)
  • trojnásobný Majster Slovenska – Vinanza Trophy (Bratislava 2002, 2003, 2004)
  • trojnásobný víťaz súťaže Sommeliér Znovín (Pardubice 2003, 2004, 2005)
  • trojnásobný víťaz súťaže o Burgundský hrozen (Karlovy Vary 2002, 2003, 2004)
  • dvojnásobný víťaz súťaže Vinium Victory Grand Prix sommelier (Brno 2003, 2005)
  • držiteľ certifikátu degustátora podľa noriem DIN, ÖNORM a ISO platného v celej EÚ
  • držiteľ troch českých rekordov v sekaní sektov – sabráži
  • držiteľ Zlatého odznaku Asociace sommeliérov ČR

Zoznam ocenení za vína:

  • Sauvignon Forum 2012 – 2 zlaté medaily
  • Oenoforum 2014:

– Cena profesora Krausa za najlepší Cabernet Sauvignon

– Víťaz kategórie červených vín

– 4 zlaté medaily

  • Oenoforum 2015:

– Cena Ing. Ševčíka za nejlepší Sauvignon blanc

– Víťaz kategórie červených vín

– 2 zlaté medaily

Sídlom spoločnosti i prevádzky Citadela Wine & Art Gallery a NSV SR, pobočka Košice, je Areál Frank Business Centre, známy medzi Košičanmi ako „Stará pekáreň“.

Adresa spoločnosti:

Citadel Wine s.r.o. 

Prevádzka: Citadela Wine & Art Gallery   a  Národný Salón Vín SR Košice

Južná trieda 48

040 01 Košice

Internet

Kontakt: Mgr.Magdaléna Satová Ferjenčíková, riaditeľka

Otváracie hodiny pre verejnosť: 

  • Po – So  14:00 – 22:00
  • Ne         zatvorené
  • Po – So  9:00 – 14:00   (návšteva expozície NSV SR – rezervácie min. 24 hod. vopred)

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore