Tlačové správy

Vrcholí projekt elektronizácie služieb Košického samosprávneho kraja

Košický samosprávny kraj na záverečnej konferencii 22. októbra predstavuje projekt „Elektronizácia služieb VÚC Košického samosprávneho kraja“, ktorý realizoval od apríla 2012 do októbra 2015 v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Tento projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja – ERDF a štátneho rozpočtu. KSK zabezpečuje spolufinancovanie v rozsahu 5 % z vlastných zdrojov. Celkové náklady na projekt dosiahli spolu 4 469 550 eur.

Cieľom projektu je zjednodušiť občanom prístup k službám samosprávneho kraja a zabezpečiť kvalitnejší a rýchlejší tok informácií, ktorý poskytne väčšiu efektivitu tak na strane občanov ako aj na strane samosprávy.

Elektronizácia služieb VÚC tvorí integrálnu súčasť elektronickej verejnej správy (e-Government) spolu s elektronickými službami poskytovanými na ostatných úrovniach verejnej správy. Poskytovanie služieb on-line zvyšuje efektivitu a prístupnosť služieb tak na strane používateľa (občana), ako aj na strane poskytovateľa (VÚC). Cieľom dobre fungujúcich elektronických služieb je, aby občan nepotreboval osobný alebo listinný kontakt. V praxi to znamená, že každé úradné podanie (návrh, oznámenie a pod.), úhrada poplatkov, rozhodnutie a jeho doručenie, bude vykonané a doručené elektronicky. Každý orgán verejnej moci, právnické osoby a občania budú mať (alebo už majú) vlastnú elektronickú schránku na doručovanie dokumentov. Do tejto schránky bude možné doručovať dokumenty s rovnakou dôležitosťou a účinkami, ako pri ich doručovaní v listinnej podobe.

Elektronické služby sú za pomoci vytvoreného Integrovaného informačného systému KSK (IIS KSK) a prostredníctvom centrálnych komponentov Ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS) sprístupnené predovšetkým občanom, podnikateľom a inštitúciám verejnej správy. Riešenie implementované projektom zabezpečilo vytvorenie inovatívneho informačného systému, podporujúceho výkon kľúčových procesov na regionálnej úrovni samosprávy. Zavedené e-služby VÚC sú v súlade s konceptom e-služieb poskytovaných verejnou správou a prebiehajú spoločne s elektronizáciou verejnej správy na centrálnej úrovni.

„Implementáciou tohto projektu sme vytvorili jednotné centrálne riešenie kraja, ako aj jednotný dátovo konzistentný zdroj údajov a informácií o kraji a jeho činnostiach,“ hovorí vedúci odboru informačných a komunikačných technológií Úradu KSK Jozef Houska. „Vytvorenie Integrovaného informačného systému KSK prináša celkové zvýšenie komfortu pri komunikácii medzi krajom a používateľmi služieb. V rámci projektu je implementovaných 73 informačných a transakčných elektronických služieb. Zároveň prináša aj efektívnu integráciu s ďalšími riešeniami e-Governmentu. Výstupy projektu budú kompatibilné s Ústredným portálom verejnej správy, ktorý je realizovaný v rámci e-Governmetu. Systém bude v prevádzke prístupný od novembra 2015.“

Zvykli sme si na elektronické bankovníctvo, na komunikáciu so školami, ktoré navštevujú naše deti, bežne využívame internetový nákup, dobíjanie rôznych kreditov. Komunikácia prostredníctvom internetu sa stáva stále prirodzenejšou a samozrejmejšou aj pre staršiu generáciu. Ak sú elektronické služby nastavené priateľsky pre svojich používateľov, niet pochýb, že nájdu široké uplatnenie. Všetci sme občania a všetci si občas povieme, aké by to bolo jednoduché, keby sme svoje povinnosti voči obci, mestu, kraju, štátu, mohli vybaviť bez čakania, viacnásobného navštevovania úradov, nekonečného vypĺňania podobných tlačív. Projekt elektronických služieb KSK je jedným z tých, ktorý začne plniť požiadavku na regionálnej úrovni v oblasti tých služieb, ktoré patria do kompetencie regionálnej samosprávy,“ konštatuje riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.

Vo štvrtok 22. októbra 2015 sa v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach koná záverečná konferencia projektu, na ktorej budú výsledky projektu predstavené odbornej aj laickej verejnosti. Projekt bude ukončený 31. októbra 2015.
Viac informácií:

Jozef Houska, vedúci odboru informačných a komunikačných technológií

Úrad Košického samosprávneho kraja

Námestie Maratónu mieru 1

042 66 Košice

Jozef.houska@vucke.sk +421 55 7268 339 +421 918 766 303

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore