Tlačové správy

Nová umelecká galéria Citadela Art Gallery

Citadela Wine & Art Gallery otvorí v Košiciach piatok 23. októbra 2015 o 19:00 hod. novú umeleckú galériu na pôde mesta Košice Citadela Art Gallery. Galériu otvorí pri príležitosti slávnostného uvedenia nového ročníka 100 najlepších vín Slovenska pre rok 2015 v rámci Národného salónu vín Slovenskej republiky (NSV SR), ktorý má vďaka Citadela Wine & Art Gallery svoje sídlo okrem Bratislavy už aj v Košiciach, a to od roku 2014.

NSV SR je najvyššou súťažou vín vyrobených na Slovensku, z hrozna pochádzajúceho výlučne zo Slovenskej republiky. Organizátorom a odborným garantom je Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Citadela Wine & Art Gallery

Ide o unikátny projekt, ktorý kreatívne spája svet vína a umenia. Návštevníci tu nájdu rozsiahle degustačné a výstavné priestory v dobovej pivnici s výmerou vyše tisíc štvorcových metrov. Do dnešného dňa prešlo rozsiahlou rekonštrukciou viac než 500 štvorcových metrov z celkovej výmery, zvyšné priestory ešte čakajú na čas svojej renesancie.

Atraktívny historický priestor je rozdelený do dvoch častí. Vínna pivnica, ktorá bola slávnostne uvedená do prevádzky v októbri minulého roku, slúži Košičanom ako štýlová vinotéka so širokou ponukou viac než 400 druhov vín. Slúži tiež muzeálnej expozícii 100 najlepších vín Slovenska v rámci NSV SR, ako i na organizovanie riadených degustácií, vrátane vzdelávania v oblasti vína a služieb v gastronómii – someliérskych kurzov, v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky, ktorej pobočku zastrešuje Citadela Wine & Art Gallery od marca 2015.

Novootvorená umelecká galéria Citadela Art Gallery, nápadito kontrastujúca strohým industriálnym štýlom, ponúkne veľkorysý priestor na organizáciu výstav a koncertných podujatí.

Citadela Art Gallery ako neziskový subjekt vzniká s primárnym zreteľom na mladého umelca a perspektívu jeho prezentácie kultúrnej verejnosti. Jej ambíciou je podporovať súčasné umenie vo všetkých jeho podobách. Víno je v tomto prípade konštantou, ktorá významne zhodnotí zážitok z vnímania umenia.

Golguz: radosť z vína a priateľov – výstava a vernisáž 23. októbra 2015 o 19:00 hod.

Nevšedná výstava 20 fotografických obrazov Jakuba Dvořáka pútavo zachytáva víno vo všetkých podobách jeho dlhej cesty k rukám a ústam človeka. Od výnimočného momentu jeho zrodenia, cez dlhé mesiace dozrievania na kmeňoch vínnej révy, až po dlho očakávaný čas jeho pretvorenia do podoby nápoja kráľov v rukách vinárových.

Výstava ponúkne moderný, svieži a nápaditý pohľad na spôsob, ako víno oslovuje človeka – milovníka vína, nielen na prvý dúšok. Musí tak byť totiž už na prvý pohľad. Výstava poukazuje na skutočnosť, aké je pre producenta vína dôležité „obliecť“ víno do pútavého šatu, aby zaujalo, a tak dostalo svoju ďalšiu príležitosť – potešiť nielen oko, ale hlavne chuť. A tak mohlo naplniť svoju cestu, svoje posolstvo ukryté v každej fľaši: radosť z vína a priateľov.

Výstava Golguz: radosť z vína a priateľov prichádza do Citadela Art Gallery Košice 23. októbra 2015 a potrvá do 30. novembra 2015.

Citadela Art Gallery bude sprístupnená milovníkom vína a širokej verejnosti 24. októbra 2015 počas bežných otváracích hodín Citadela Wine & Art Gallery Košice.

Citadela Wine & Art Gallery a NSV SR  má exkluzívnu polohu v  tesnej blízkosti historického centra mesta Košice s priamym napojením na dôležité dopravné smery. Sídlom spoločnosti i prevádzky Citadela Wine & Art Gallery a NSV SR Košice je Areál Frank Business Centre, známy medzi Košičanmi ako Franckova pražiareň kávy (v rokoch 1886 – 1948 Franckove závody na kávoviny) a hlavne ako „Stará pekáreň“.

Adresa spoločnosti:

Citadel Wine s.r.o. 

Prevádzka: Citadela Wine & Art Gallery   a  Národný Salón Vín SR Košice

Južná trieda 48, 040 01 Košice

Internet

  • citadelawine.sk
  • golguz.sk
  • facebook: Citadela Wine & Art Gallery; Citadela Wine Art,

Kontakt: Mgr.Magdaléna Satová Ferjenčíková, riaditeľka

Otváracie hodiny pre verejnosť: 

  • Po         zatvorené
  • Ut – So  15:00 – 22:00
  • Ne         zatvorené
  • Po – Ne  9:00 – 14:00   (otvorené na objednávku min.24 hod. vopred (rezervácie )

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore