Tlačové správy

Dobrá správa pre Košice! Brusel nám preplatí nákup nových električiek

Európska komisia rozhodla, že preplatí nákup 33 nových električiek pre Košice. Popri končiacich projektoch rekonštrukcie električkových tratí a modernizácii električkových uzlov ide o ďalší projekt, ktorý prispieva k zvýšeniu bezpečnosti a komfortu cestovania mestskou  hromadnou dopravou v našom meste.

„Vďaka peniazom z Európskej únie dostali Košice unikátnu šancu modernizovať verejnú koľajovú dopravu. Cieľom je odľahčiť mesto od áut a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách Európy. Verím, že okrem modernizácie infraštruktúry k tomu prispeje aj 33 nových električiek,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

1.augusta 2014 začala v Košiciach najväčšia rekonštrukcia električkovej dopravy v meste za posledných 40 rokov.

Podmienkou ako zrealizovať tento veľký projekt z EÚ fondov bola pripravenosť využiť financie z programovacieho obdobia, ktoré končí v roku 2015. Zo 114-tich miliónov eur bolo 50 miliónov vyhradených na nové električky, ktorých nákup bol ale podmienený tým, že sa zrekonštruujú trate.

Na porovnanie celý bežný rozpočet mesta je približne 130 miliónov eur. Ak by mesto nedostalo peniaze z eurofondov, pri financovaní z vlastného rozpočtu by muselo takúto investíciu rozložiť na 19 rokov  a išlo by to na úkor iných služieb poskytovaných Mestom Košice, ako napríklad prevádzku mestských MŠ, ZŠ, opráv komunikácií, športu, kultúry a pod. Električkové trate v Košiciach neboli rekonštruované od svojho vzniku.

Keby sme sa do rekonštrukcií tratí a uzlov nepustili, nemohli by sme teraz ani čerpať finančné prostriedky na električky. Nám sa to ale podarilo a považujem to za obrovský krok pre všetkých Košičanov,“ povedal primátor Košíc, Richard Raši.

V rámci projektu Obnova vozidlového parku električiek Košice sa postupne od roku 2014 do konca tohto roka dodáva 33 kusov električiek. Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby (záručného a pozáručného servisu a opráv). Nové električky zabezpečia tichšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie a uľahčia prepravu zdravotne postihnutých ľudí, starších osôb či mamičiek s kočíkmi.
Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

mobil: +421 905 791 613   email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore