Tlačové správy

Chránime našich pacientov, očkujeme sa proti chrípke

Chrípka je známe ochorenie s veľkým potenciálom rýchleho šírenia sa a potenciálom vytvárania epidémií. V zdravotníckych zariadeniach, najmä v tých, kde ležia pacienti s chronickými ochoreniami ako diabetes mellitus, závažnými kardiovaskulárnymi chorobami, onkologickými ochoreniami, či detskí pacienti môže mať chrípka fatálne následky. Projekt „Chránime našich pacientov, očkujeme sa proti chrípke“ ukazuje, že si lekári a zdravotnícki pracovníci uvedomujú dôležitosť zodpovedného prístupu k pacientom.

Vírus chrípky predstavuje pre dispenzarizovaných a chronicky chorých pacientov veľmi vysoké riziko, keďže ich imunitný systém je oslabený ochorením, liečbou a neraz aj vyšším vekom. Úlohou lekárov je minimalizovať možnosť prenosu neželaných infekcií, ako napríklad aj chrípky.

„Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sa proti chrípke dali zaočkovať všetci  zdravotnícki pracovníci, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientmi. Ochránia tak svoje zdravie a zároveň vytvoria bariéru pred ďalším šírením ochorenia ,“ hovorí MUDr. Darina Sedláková, MPH., riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku.

Čím viac zdravotníckych pracovníkov na pracovisku bude očkovaných, tým väčšia bariéra sa vytvára medzi vonkajším prostredím, potenciálnou vírusovou chrípkovou nákazou a pacientom.

„Som rád, že práve dve špičkové košické nemocnice, Východoslovenský ústav srdcovo-cievnych ochorení a Detská fakultná nemocnica, sú súčasťou pilotného projektu zameraného na zodpovedné správanie sa lekárov a patria medzi prvých, ktorí si uvedomujú dôležitosť ochrany pacientov aj vlastným očkovaním,“ hovorí MUDr. Richard Raši, PhD., MPH, primátor mesta Košice.

O projekte

Projekt na podporu ochrany pacientov proti chrípke organizuje Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť (SEVS) finančnou podporou spoločností Sanofi Pasteur a Mylen. Cieľom projektu je upozorniť primárne lekárov, sestry a ďalších zamestnancov zdravotníckych zariadení na potrebu očkovania. Záštitu prevzalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Našou snahou je v prvom rade prebudiť lekárov a všetkých zdravotníkov k väčšej aktivite a zodpovednosti. Najmä v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sa starajú o novorodencov, malých pacientov, chronicky chorých, či významne oslabených pacientov je ochrana očkovaním proti chrípke u lekárov vecou morálnej a profesionálnej zodpovednosti. Je to ochrana nielen seba, svojich rodinných príslušníkov, ale aj ochrana našich pacientov,“ hovorí MUDr. Ingrid Urbančíková, PhD., MPH, členka SEVS a riaditeľka DFN v Košiciach

„Veľmi nás teší, že máme možnosť podporiť a zapojiť sa do vzdelávacieho projektu, ktorý si kladie za cieľ zvýšiť povedomie odbornej verejnosti, ako aj chronických pacientov o dôležitosti a význame očkovania proti chrípke. Všeobecne zaočkovanosť proti chrípke dosahuje na Slovensku veľmi nízku úroveň, a preto je v prvom rade dôležitá osveta a vzdelávanie verejnosti,“ hovorí Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi.

Zdravotnícke zariadenie a ambulancie, ktorého zamestnanci budú na viac ako 50 % zaočkovaní proti chrípke získajú certifikát projektu Chránime našich pacientov.

Zdravotnícke pracoviská, nemocnice, oddelenia, ambulancie sa môžu zapojiť do projektu prostredníctvom stránky www.chranimenasichpacientov.sk.

Ochrana pacienta – vytváranie bariéry

Očkovanie proti chrípke nie je iba ochranou samotného očkovaného, ale je aj bariérou. Očkovaný človek vírus neprenáša.

Lekári v zdravotníckych zariadeniach prichádzajú do styku s ľuďmi, ktorí patria do rizikových skupín. Pacienti – onkologickí, diabetickí, s kardiovaskulárnymi ochoreniami a pod. majú oslabený imunitný systém. Lekár, ktorý pracuje v prostredí so zvýšeným výskytom nebezpečných vírusov, je pritom osoba, ktorá môže vírus prenášať.

Na to, aby sa vírus aktivoval, však musí mať vhodné prostredie a tým očkovaný človek nie je. Preto je dôležité, aby zdravotnícki pracovníci vytvárali bariéru okolo pacientov a chránili ich aj tým, že sami budú zaočkovaní a teda výrazným spôsobom obmedzia možnosť prenosu vírusu.

„Každý z nás, lekárov, má morálnu a profesionálnu povinnosť chorým pomáhať a byť im na úžitok. Svojich pacientov nesmieme predsa ohrozovať prenosnými ochoreniami, voči ktorým sa dnes môžeme účinne chrániť očkovaním,“ dodáva MUDr. I. Urbančíková.

Z tohto pohľadu ochrany pacienta sa odporúča aj očkovanie blízkych kontaktov pacienta (členovia rodiny, ošetrovateľ), aby sa aj pri návštevách v nemocnici či v domácom prostredí minimalizovali riziká spojené s prenosom vírusu chrípky. Očkovanie je aj pre sezónu 2015/2016 pre všetkých poistencov hradené zdravotnými poisťovňami.

Partnerské nemocnice idú príkladom

Pilotný projekt ochrany pacientov očkovaním pre sezónu 2015/2016 začínajú tri významné zdravotnícke zariadenia, v ktorých je mnoho rizikových  pacientov.

  1. Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

„V našom ústave sa stretávame s pacientmi staršími, dlhodobo chorými a s ochoreniami, ktoré znižujú obranyschopnosť organizmu. Očkovanie proti chrípke vnímame ako ľudskú a profesionálnu povinnosť voči ich zdraviu a preto sme sa v NEDÚ rozhodli odporučiť všetkým zdravotníckym pracovníkom očkovanie,“ hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár NEDU.

  1. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Košice

„Pacienti s ochorením srdca sú skupinou, pre ktorú chrípka predstavuje možné nebezpečenstvo. Sme preto radi, že môžeme byť súčasťou projektu ochrany našich pacientov pred chrípkou. Uvedomujeme si zodpovednosť, akú voči našim pacientom máme.“ dodáva   MUDr. František Sabol, PhD., MPH, predseda predstavenstva VÚSCH, a. s.  v Košiciach.

  1. Detská fakultná nemocnica Košice

„Na našich oddeleniach sa často stretávame s najmenšími pacientmi, ktorí majú oslabený imunitný systém či rôzne závažné zdravotné komplikácie. Chrípka pre nich môže mať fatálne následky. Mali by sme robiť všetko preto, aby sme minimalizovali potenciálnu nákazu a očkovanie zdravotníckych pracovníkov vnímame ako mimoriadne dôležité opatrenie. Chránime tak našich pacientov ale aj samotných zamestnancov, ktorí pracujú v rizikovom prostredí,“  hovorí MUDr. Ingrid Urbančíková, PhD., MPH, riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Viac informácií o projekte i o chrípke nájdete na www.chranimenasichpacientov.sk

Na tlačovej konferencii vystúpili:

MUDr. Ingrid Urbančíková, PhD. MPH  je pediatričkou, infektologičkou a riaditeľkou Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Vyštudovala na Lekárskej fakulte UPJŠ. Pracuje ako lekárka  v Centre na očkovanie detí s komplikáciami po očkovaní a kontraindikáciami očkovania a ako odborný asistent na Klinike detí a dorastu. Je členkou viacerých domácich aj medzinárodných organizácií, okrem iného aj Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS, ktorá organizuje projekt.

MUDr. Richard Raši, PhD., MPH  vyštudoval na Lekárskej fakulte UPJŠ, v praxi sa venoval chirurgii a úrazovej chirurgii, pracoval na Klinike úrazovej chirurgie v Košiciach. V rokoch 2008 – 2010 pôsobil na poste Ministra zdravotníctva SR, od roku 2010 je primátorom Košíc a predsedom zdravotníckeho výboru NRSR.

MUDr. František Sabol, PhD., MPH je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom VÚSCH, a. s. v Košiciach. Vyštudoval Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach, neskôr pracoval na viacerých kardiochirurgických pracoviskách doma aj v zahraničí (Bonn, Jeruzalem). V roku 1997 spoluzakladal kardiochirurgické oddelenie, ktoré bolo jedno z oddelení na pôde ktorého vznikol Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s.

Partneri projektu:

Odborný garant projektu:

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť

Pod záštitou:

Ministerstvo zdravotníctva SR

Partneri projektu:

Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni

Detská fakultná nemocnica v Košiciach

Východoslovenský ústav srdcových chorôb v Košiciach

Sanofi Pasteur (divízia vakcín skupiny Sanofi)

Mylan

Kontakt pre médiá:

Katarína Gudiaková, PR manažér Snowball Communications

gudiakova@snowball.sk    0903 605 329

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore