Tlačové správy

Na Malú scénu príde slávny Solaris

Na Malej scéne Štátneho divadla sú v už niekoľko týždňov v plnom prúde prípravy prvej činohernej premiéry novej divadelnej sezóny 2015/2016. Bude ňou v piatok 13. novembra 2015 prvá slovenská adaptácia slávneho sci-fi románu poľského autora Stanislawa Lema Solaris v dramatizácii Jana Willema van Boscha a Miriam Kičiňovej.

„Kultový román Solaris z roku 1967 patrí k základnému balíčku sci-fi literatúry a oslovuje niekoľko generácii nielen priaznivcov sci-fi, ale najmä milovníkov dobrej literatúry. Nie je bežným sci-fi románom. Je to mix žánrov, pretože od detektívky prichádzame k thrilleru a následne k ľúbostnému príbehu a potom k filozofickej úvahe. Je to vlastne filozofická detektívka o otázke zmyslu bytia,“ hovorí dramaturgička a spoluautorka dramatizácie Miriam Kičiňová.

Slávny román sa stal východiskom pre niekoľko filmov. „Z nich najznámejší je určite Solaris ruského režiséra Andreja Tarkovského, ktorý sa zameral na nepostihnuteľné tajomno a mystiku. Známa je aj americká soft verzia tohto hĺbavého diela v réžii Stevena Sodebergha s Georgeom Clooneym v hlavnej postave. Ale román a filmy našli svoje uplatnenie aj na divadelnom javisku. Román uviedli napríklad v jednom z najlepších poľských divadiel – Teatre Rozmanitości vo Varšave, či vo viedenskom Burgtheatri,“ dodáva Kičiňová.

Uvedenie inscenácie Solaris v Košiciach bude slovenskou premiérou jedného z najdojímavejších príbehov o hľadaní večnej lásky i prekonávaní utrpenia, ktoré nás k nej vedie. „Je to novodobý mýtus o Adamovi a Eve, je to príbeh moderného Fausta, ktorý si nevie poradiť s nesmrteľnosťou, je to štrnásť zastavení Kelvina na ceste k vykúpeniu,“ približuje Kičiňová príbeh, ktorý je východiskom inscenácie. Ako dodáva úvahy v Solarise prinášajú alúziu na známy Shakespearov verš – „sme z takej látky ako naše sny.“A naše sny môžu mať niekedy monštruózny a desivý charakter. Čo ak je naše putovanie vesmírom a hľadanie kontaktu len odrazom nášho vnútra a my nenachádzame nič iné iba naše vlastné zrkadlá a odrazy nás samých a našich bôľov a trápení,“ hovorí Kičiňová.

Solaris je aj návratom režiséra Jan Willema van den Boscha do košického divadla. Na jar 2002 stál pri zrode úspešnej inscenácie hry Petra Marbera Bližšie od teba, ktorá získala divadelné DOSKY ako najlepšia inscenácia sezóny 2001/2002. Režisér žijúci striedavo v Londýne a Rige prizval do realizačného tímu britského hudobníka Simona McCorryho a slovenský scénografický ateliér JaOnMi (Jan Ptačin, Ondrej Zachar a Michal Lošonský). V hlavnej úlohe Kelvina sa predstaví Michal Soltész, v predstavení budú účinkovať aj Peter Čižmár, Dana Košická, Tatiana Poláková, Adriana Ballová, František Balog, Tomáš Diro a Andrej Palko.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore