Tlačové správy

Karmelitánky na pamiatku kardinála Korca

Jubilejnú 15. reprízu opery Francisa Poulenca Dialógy karmelitánok, ktorá bude vo štvrtok 29. októbra 2015, venuje Štátne divadlo Košice pamiatke zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca. Príbeh o tragickom osude mníšskeho rádu karmelitánok počas francúzskej revolúcie uviedlo košické divadlo v slovenskej premiére v marci 2013.

Dialógy karmelitánok patria medzi najoceňovanejšie operné inscenácie košického divadla. Už po svojom uvedení, nad ktorým prevzal záštitu košický arcibiskup metropolita Mons. Ján Bober, sa inscenácia stretla s priaznivým ohlasom aj u publika, aj u odbornej kritiky. Výsledkom boli tri nominácie na prestížne ocenenie divadelné DOSKY. Napokon ich získala v kategórii najlepšia réžia Linda Keprtová, pre ktorú bola Poulencova opera režisérskym debutom v Košiciach. Dialógy karmelitánok priniesli prestížnu cenu „Libuška“ pražského festivalu Opera 2015 aj hosťujúcej sólistke Jitke Zerhauovej, ktorá sa predstavila v postave Madame de Croissy.

Zaujímavosťou je aj to, že Dialógy karmelitánok sú určite najväčšou operou v repertoári divadla z pohľadu počtu účinkujúcich. Okrem sólistov v nej spieva rozšírený operný zbor, keďže ženská časť hrá mníšky aj ženy z ľudu, v opere má svoje nezastupiteľné miesto aj detský zbor a niekoľko tanečníc. Okrem orchestra tak diváci na javisku uvidia až 90 účinkujúcich.

V pätnástej repríze sa pod taktovkou hosťujúceho Ondreja Olosa predstavia v hlavných postavách sólisti opery Marián Lukáč, Jaroslav Dvorský, Janette Zsigová, Michaela Várady a ďalší.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore