Tlačové správy

Archív mesta Košice bude ako prvé mesto na Slovensku používať unikátny prístroj

Archív mesta Košice (AMK) dnes predstavil prístroj, ktorý výrazne zjednoduší prácu s archívnymi dokumentmi a  prispeje k modernizácií administratívnej práce. Košický archív sa vďaka Rotomatu zaradí medzi špičkové európske pracoviská.

„Aj v dávnej minulosti úradníci mesta najvzácnejšie dokumenty ukladali do železnej ohňovzdornej skrine, nazvanej Tajný archív. Podľa tohto vzoru mienime pokračovať aj my, keď významovo najdôležitejšie dokumenty vyčleníme a budeme ich ukladať do nového, moderného stroja – Rotomatu, ktorý pre potreby AMK obstaral Magistrát mesta Košice,“ vysvetlila vedúca AMK Mária Hajduová.

Ide o plne automatizovaný stroj, ktorý spĺňa všetky podmienky ochrany, okrem toho šetrí priestor až o 60 % a umožňuje veľmi rýchlu manipuláciu. Za necelú minútu vedia pracovníci archívu z cca. 450 arch. škatúľ, ktoré sú uložené v 15-ich regáloch, vybrať požadovaný dokument a predložiť ho na bádanie. Tento úložný priestor dostal názov „Nový tajný archív“, keďže obsahovo nadväzuje na pôvodný. V súčasnosti je úložiskom pre delimitačné protokoly a zmluvy, ktoré dokladujú majetok mesta od r. 1991.

Obhliadky archívu mesta a nového stroja sa zúčastnilo i vedenie mesta, ktoré nákup Rotomatu zhodnotilo ako veľký prínos. Potvrdzuje primátor Richard Raši: „Mesto Košice si uvedomuje význam a historickú hodnotu archívnych dokumentov, ktoré sú uložené v jedinom archíve samosprávy na Slovensku, a preto do jeho modernizácie neváha investovať. Je dôležité pripomenúť, že Košice opäť získali prvenstvo, pretože takýto stroj nemá žiaden archív na Slovensku.“

Archiv33 Archiv37

Zakúpennie Rotomatu je po Lean-Lifte, ktorý slúži na ukladanie historických máp a plánov, v poradí druhá najväčšia investícia pre archív. Bola veľmi potrebná, keďže priestorové možnosti AMK po delimitácií archívnych fondov zo štátu na mesto sú obmedzené.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

mobil: +421 905 791 613           email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore