Prešov

Bardejovský Gymoš najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji

V knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove bol vyhodnotený tretí ročník súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Prvenstvo získal Gymoš – časopis študentov Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove. Gymoš vyhral aj v prvom ročníku, vlani bol druhý.

Na pôde knižnice P. O. Hviezdoslava uskutočnilo vyhodnotenie tretieho ročníka súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Organizuje ju Prešovský samosprávny kraj a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove. Vznik tejto súťaže v roku 2013 inicioval výbor prešovskej RO SSN. V tomto roku sa do nej prihlásilo 20 časopisov. Hodnotila ich päťčlenná porota – boli v nej profesionálni novinári, jej predsedníčkou bola hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Body sa dávali za obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu, kreativitu, grafiku, prácu s fotografiami, titulné strany, štylistiku a spracovanie témy.

Prvenstvo získal časopis študentov Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove Gymoš. Zo 150 možných mu porotcovia udelili 136 bodov. Zaujal ich svojou periodicitou, pestrosťou žurnalistických štýlov, komixom či grafickým spracovaním. Na druhej priečke skončil časopis Strednej odbornej školy vo Vranove nad Topľou na Ul. Alexandra Dubčeka Dubkáčik (124 bodov). Tretie miesto obsadil časopis Stretnutia Gymnázia v Kežmarku (117 bodov).

Udelených bolo aj niekoľko zvláštnych cien. Skokanom roka sa stalo Pedagogické očko Strednej pedagogickej školy v Levoči. Cenu za najlepšiu grafiku dostal časopis Strednej odbornej školy v Lipanoch Elán. Titul objav roka získal Phase Gymnázia Leonarda Stockela v Bardejove. Cenu za najlepšiu titulnú stranu dostal GYMsurfer Gymnázia vo Vranove nad Topľou na Ul. Dr. C. Daxnera a za nápaditosť a kreativitu Druhý zmysel Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni. Hodnotné ceny do súťaže venoval Prešovský samosprávny kraj. Cenu RO SSN za najlepšie hodnotený prešovský časopis si prevzali tvorcovia Ikvača Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove.

„Keď škola vydáva časopis, nie je to zanedbateľné,“ zvýraznila predsedníčka poroty a hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. „Takto prezentujú dianie v škole i vo svojom meste. Cítime potrebu ukázať študentom, že máme záujem o ich mimoškolské aktivity a chceme ich podporiť v tejto činnosti.“

Šéfredaktorka víťazného Gymoša Jana Bosáková: „Náš časopis vychádza mesačne, na jeho tvorbe sa podieľa okolo dvadsaťpäť ľudí. Pre nás je cťou pracovať v tomto časopise a informovať o dianí v našej škole. Niektorí by sme sa chceli v budúcnosti venovať žurnalistike. Prvenstvo je pre nás výzvou a zároveň povzbudením.“

Ján Jacoš

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore