Tlačové správy

Medzinárodný filmový festival v Košiciach

Dejiskom Medzinárodného filmového festivalu ART FILM FEST sa od roku 2016 stane metropola východného Slovenska – mesto Košice. Termín  24. ročníka uznávaného filmového festivalu dnes oficiálne oznámili na tlačovej konferencii zástupcovia festivalu a mesta.  ART FILM FEST 2016 sa uskutoční od 17. do 25. júna 2016.

Dôvodov, pre ktoré si organizátori festivalu vybrali mesto Košice ako nové miesto konania je niekoľko. Jedným z tých najdôležitejších je fakt, že toto mesto disponuje variabilnou a prirodzenou kultúrno-spoločenskou infraštruktúrou, ktorá je optimálna pre kreovanie medzinárodného filmového festivalu takého významu, aký má Art Film Fest. Veľmi dôležitým aspektom pre zmenu miesta konania najdlhšie existujúceho filmového festivalu na Slovensku sa stala aj ústretovosť predstaviteľov mesta Košice a Košického samosprávneho kraja. A to nielen vo formálnej hostiteľskej rovine, ale v aktívnej a priamej pomoci i spolupráci pri organizovaní významnej kultúrno-spoločenskej udalosti.

,,Som veľmi rád, že Košice sa môžu stať – ak to trochu preženiem, ale skutočne len trochu – slovenskými Karlovými Varmi, a že najuznávanejší i najnavštevovanejší filmový festival na Slovensku sa sťahuje do Košíc. Verím, že v Košiciach nájdu jeho organizátori, návštevníci, ale aj filmové hviezdy z celého sveta, ktoré ho každoročne poctia svojou prítomnosťou, všetko, čo podujatie tohto významu potrebuje. Pre Košice je veľkou cťou, že môžu hostiť Art Film Fest a ja som presvedčený o tom, že môžu byť skvelými hostiteľom po dlhé roky,“ povedal primátor mesta Košice Richard Raši.

Prirodzeným „živým“ centrom ART FILM FESTu Košice bude historické Hlavné námestie, odkiaľ sa diváci a návštevníci môžu veľmi rýchlo presunúť do naplánovaných kinopriestorov festivalu, ktorými sú Kunsthalle, Kulturpark, kinosála Historickej radnice (bývalé Kino Slovan), Kino Úsmev, Kino Tabačka a Amfiteáter. V nasledujúcich dvoch-troch rokoch sa podľa plánov mesta majú postupne zrekonštruovať aj iné priestory, rovnako využiteľné pre festival – Kino Družba, ďalší objekt v Kulturparku, Záhradné kino.

,,Festival si za viac ako dve desiatky rokov svojej existencie vybudoval hustú sieť medzinárodných kontaktov a dokázal, že vie na Slovensko pozvať a uviesť zaujímavé osobnosti svetovej kinematografie. Aj v Košiciach bude pokračovať vo svojej tradícii a na svojej novej pôde privíta významné herecké a tvorivé osobnosti svetovej i domácej kinematografie. Do festivalových kín opäť prinesieme snímky z najprestížnejších filmových prehliadok a predstavíme aj pozoruhodné talenty svetovej kinematografie,“ uviedol umelecký riaditeľ AFF Košice Peter Nágel.

Prezidentom festivalu zostáva aj naďalej Milan Lasica, umeleckým riaditeľom Peter Nágel. Filmový producent Rudolf Biermann sa stal generálnym manažérom a spolu s Jánom Kováčikom budú producentmi festivalu.

Filozofiou AFF zostáva spontánny divácky záujem, nadšenie pre kvalitný film a živá festivalová atmosféra. ,,AFF bude plný mladých ľudí, ktorých baví film a túžia na veľkých plátnach vidieť aj také snímky, ktoré nie sú bežne dostupné v kinách. Okrem toho im ponúkneme rôzne iné druhy umenia a zábavy. Bude to  skutočná fiesta celých deväť dní a v centre mesta,“ hovorí generálny manažér Rudolf Biermann, ktorý priblížil aj niekoľko najbližších noviniek festivalu. ,,Už o pár dní odštartuje veľká súťaž o návrh plagátu a zvučky 24. ročníka, do ktorej sa môžu zapojiť šikovní kreatívci z celého Slovenska. Ďalšou novinkou bude aj akcia smerovaná k valentínskemu sviatku. Veď zamilovaní chodia najradšej do kina.“

Najdlhšie organizovaný slovenský filmový festival – ART FILM FEST predstavuje tradíciu v najlepšom zmysle slova, čo na Slovensku stále neprináleží medzi obvyklé veci. Organizovanie náročného medzinárodného podujatia kontinuálne viac ako dvadsať rokov predpokladá nielen zdravé sebavedomie a vieru vo vlastné sily a schopnosti, ale aj odvahu, trpezlivosť a záujem. V neposlednom rade aj posilňovanie rešpektu, serióznosti a dôvery.

Art Film Fest, ktorý vznikol v roku 1993, je súťažný medzinárodný filmový festival, ktorý sa vo svojej programovej dramaturgii orientuje na prezentáciu diel najnovšej svetovej kinematografie, významných titulov filmovej histórie a v neposlednom rade ponúka aj výberovú prehliadku snímok slovenského audiovizuálneho prostredia. Je najdlhšie organizovaný filmový festival bez prerušenia na území Slovenskej republiky. Vychádzajúc z dlhoročnej tradície sa profiluje ako jedna z najvýznamnejších a divácky najnavštevovanejších kultúrno-spoločenských prehliadok v Slovenskej republike.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore