Tlačové správy

Začína čiastočná obnova historickej budovy divadla

Projekt „Obnova Národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí“ financovaný z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky vstupuje v týchto dňoch do svojej hlavnej fázy.

V predposledný deň minulého roka (30.12.2015) bola podpísaná a aj zverejnená v Centrálnom registri zmlúv Zmluva o dielo medzi Štátnym divadlom Košice a úspešným uchádzačom z verejného obstarávania, ktorý splnil všetky podmienky a požiadavky verejného obstarávateľa.  „Dodávateľom prác je PKB Invest, s.r.o., Prešov, ktorý si už prevzal stavenisko. „Predmetom obnovy budú súčasti historickej budovy, ktoré sú v kritickom, resp. nevyhovujúcom stave a vyžadujú si bezodkladnú intervenciu. Ide najmä o väčšiu časť plochy strešnej krytiny z medeného plechu a dažďových žľabov, ktorá je v zlom technickom stave, čo má negatívny dopad na ostatné časti budovy ako je podkrovie, interiérová výzdoba, fasáda, okná a ďalšie konštrukcie objektu. Na opravu strechy nadviaže obnova častí poškodenej fasády hlavne zo severnej strany, výmena okien na severnej a čiastočne na východnej a západnej strane budovy a reštaurovanie všetkých pôvodných vonkajších dverí na prízemí a celej južnej strane objektu. V súlade so zmluvou je termín ukončenia prác je 15.04.2016,“ informoval riaditeľ útvaru technickej prevádzky Štátneho divadla Košice Ivan Král. Zmluvná cena stavebných prác je 477 559,75 eur. Ako dodal I. Král, prevádzka v historickej budove divadla bude prebiehať v štandardnom režime s niektorými obmedzeniami, ktoré však zásadne neovplyvnia hrací plán. Ako v tejto súvislosti doplnil generálny riaditeľ divadla Peter Himič, v súčasnosti je pred podpisom dodatok k zmluve medzi Štátnym divadlom Košice a správcom grantového programu, podľa ktorého by sa realizácia celého projektu mala predĺžiť o jeden kalendárny rok, do konca apríla 2017. „To ale nemá žiaden vplyv na zmluvu medzi divadlom a dodávateľom stavebných prác, podľa ktorej je termín ich realizácie maximáklne sedem mesiacov,“ dodal P. Himič.

Práce na historickej budove divadla sú súčasťou projektu „Obnova Národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí“. Zmluva o jeho financovaní z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu bola podpísaná na konci februára 2015. Viac informácii o financovaní projektu a rozsahu obnovy národnej kultúrnej pamiatky nájdete v prílohe tejto správy.

Svjatoslav Dohovič

FINANCOVANIE PROJEKTU

Projekt „Obnova NKP – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí“ registrovaný pod číslom CLT01010 je realizovaný v rámci programu „Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva“ spolufinancovaného z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Správca programu:

Úrad vlády Slovenskej republiky Námestie slobody 1 813 70 Bratislava

Prijímateľ: Štátne divadlo Košice Hlavná 3045/58 042 77 Košice

Zmluvou schválené financovanie projektu:

Celkové oprávnené výdavky projektu nepresiahnu  588 236 eur
Neoprávnené výdavky projektu sú 0 eur
Projektový grant nepresiahne 500 000 eur
Spolufinancovanie projektu prijímateľom (príspevkom Ministerstva kultúry SR) 88 236 eur
Miera projektového grantu nepresiahne 85,00 %

Projektový grant sa skladá z príspevku príslušného finančného mechanizmu a z príspevku štátneho rozpočtu SR v pomere 85% ku 15%.

Spolufinancovanie projektu prijímateľom 15.00 %

ČO BUDE PREDMETOM ČIASTOČNEJ OBNOVY NKP

  • obnova strechy budovy – 948,05 m2
  • výmena strešných žľabov – 167 m
  • obnova fasády budovy – 474,56 m2
  • výmena okien – 67 ks
  • obnova pôvodných okien 4 ks
  • obnova pôvodných dverí 30 ks

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore