Tlačové správy

Opäť je tu Marec mesiac knihy

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Slovenský syndikát novinárov – Regionálna organizácia Košice v rámci 17. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc pripravili v utorok 1. marca 2016 pre žiakov ZŠ a študentov SŠ  workshop s PhDr. Katarínou Čižmárikovou.

Prvé stretnutie je pripravené na 8:30 hod. pre tých žiakov, ktorí sa prihlásili na medzinárodnú literárnu súťaž „Staň sa spisovateľom“. Súťaž je organizovaná v spolupráci s verejnými knižnicami v Českom Těšíne (Česká republika), Cieszynie (Poľská republika) a Daruvar (Chorvátsko).

Druhé stretnutie, ktoré sa začne o 11:00 hod. pod názvom „Umenie slova“, bude venované stredoškolákom, ktorí prispievajú do školského časopisu.

K obidvom stretnutiam si do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave pozvali odborníčku, ktorá sa novinárskej práci venuje už od študentských čias. „Som zástankyňou toho, aby sa s deťmi pracovalo od malička aj v takom povolaní, ako je novinárčina,“ povedala Katarína Čižmáriková a pokračovala: „Košická regionálna organizácia SSN pripravuje už ôsmy rok letný prímestský tábor pre budúcich novinárov a moje skúsenosti sú také, že deti rady rozprávajú, rady píšu a aj sa rady „predvádzajú“. To všetko dohromady má jednu podmienku – prácu so slovom. Hoci pre niektorých to znie ako klišé, ale základom úspechu je široká slovná zásoba a tá sa najlepšie získava čítaním kníh. To ocenia najmä tí, ktorí zacítia potrebu vyjadriť svoje myšlienky v poviedke, básni, článku a stanú sa z nich novinári a spisovatelia. A aj keď mnohé výlevy duše zostanú v „šuplíkoch“, predsa len mali určitý prínos – prinútili autora hrať sa so slovom.“

Poznatky, skúsenosti, zručnosti, názory, či množstvo dobrých rád budú mať možnosť získať v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave tí, ktorí už píšu alebo len začínajú písať. Tešíme sa workshop s PhDr. Katarínou Čižmárikovou zo Slovenského syndikátu novinárov – Regionálnej organizácie Košice dňa 1. marca 2016, v deň keď začína 17. ročník celoslovenského podujatia „Týždeň slovenských knižníc“, v deň, keď opäť začína Marec mesiac knihy.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore