Tlačové správy

Pri pomoci migrantom budú subjekty spolupracovať

Dohodu o spolupráci pri napĺňaní cieľov Cestovnej mapy riadenej migrácie v Košickom kraji podpísali v utorok 1. marca 2016 na pôde regionálnej samosprávy zástupcovia Košického samosprávneho kraja, Slovenskej katolíckej charity, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Košice a Inšpektorátu práce Košice. Košický samosprávny kraj je prvou regionálnou samosprávou, ktorá sa problematikou migrácie začala zaoberať systematicky.

Dohodu o spolupráci podpísali predseda KSK Zdenko Trebuľa, za Slovenskú katolícku charitu riaditeľ Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Košice Jozef Matejovský, vedúci služobného úradu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Košice Pavol Mutafov a hlavný inšpektor Inšpektorátu práce Košice Ondrej Ficeri. Na podpise sa zúčastnil aj vedúci oddelenia hraničnej a cudzineckej polície Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Prešov Marek Šafár.

Cieľom účastníkov dohody je konať tak, aby ich vzájomná spolupráca pomáhala pri integrácii cudzincov a vytvárala sociálnu súdržnosť medzi rôznymi komunitami a majoritnou spoločnosťou. Spolupráca by mala priniesla úžitok všetkým obyvateľom kraja, pretože subjekty by sa vďaka nej, v rámci svojich zákonných právomocí, mali podieľať na projektoch a zámeroch iniciovaných v Cestovnej mape riadenej migrácie Košického kraja a posilňovať účinnosť vykonávaných opatrení.

Hlavnými cieľmi spolupráce sú aktivity, ktoré smerujú k riešeniu problémov v oblasti bývania, kultúrnej a spoločenskej integrácie, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, zamestnanosti, sociálnej ochrany a ochrany rodiny a občianstva Slovenskej republiky. Na ich dosiahnutie je nevyhnutná vzájomná spolupráca aktérov v oblasti migrácie a integrácie cudzincov. Štyri subjekty podpisom dohody o spolupráci jasne deklarujú, že majú záujem napĺňať ciele cestovnej mapy. Keďže ide o otvorený dokument, očakáva sa budovanie ďalších partnerstiev medzi aktérmi v oblasti migrácie a integrácie, aby spoločne hľadali riešenie na problémy v oblasti migrácie a integrácie cudzincov na území Košického kraja.

Účastníci dohody budú hľadať možnosti, ako financovať aktivity prostredníctvom fondov Európskej únie, alebo iných fondov a finančných zdrojov. Spoločne budú vypracovávať aj realizovať jednotlivé projekty, ale aj strategické materiály a akčné plány, ktoré sa týkajú dôsledkov migrácie na území Košického kraja.

Podpis dohody je pokračovaním aktivít, ktoré v auguste minulého roka predznamenalo schválenie Cestovnej mapy riadenej migrácie v Košickom kraji v Zastupiteľstve KSK. Dokument mapuje migračnú situáciu v Košickom kraji a navrhuje aktivity, ktoré samosprávy spolu so zainteresovanými inštitúciami v súčasnej situácii môžu realizovať. Tie majú napomáhať v procese integrácie cudzincov a budú slúžiť ako preventívne nástroje pri predchádzaní rizík vzniku ekonomicky, sociálne a kultúrne rozdelenej spoločnosti a vzniku uzatvorených a exkludovaných komunít migrantov.

„Touto témou sa musíme zaoberať aj s ohľadom na vývoj v Európe, hoci vlna migrantov Košickému kraju zatiaľ nehrozí. Vychádzali sme z filozofie, že sme hraničný kraj a potrebujeme robiť opatrenia nielen na schengenskej hranici, ale všeobecne voči migrantov,“ povedal pri podpise dohody predseda KSK Zdenko Trebuľa. „Aj keď v tejto oblasti nemáme veľa kompetencií, myslíme si, že sú oblasti, kde by sme mali mať základnú predstavu. Budúcnosť nás bude tlačiť, aby sme sa stretávali a spoločnými silami robili určité kroky. V spoločnosti rastie napätie a práve naša spolupráca by mala viesť k tomu, e dokážeme viesť štruktúrovaný dialóg, v ktorom sa nebudeme navzájom napádať, ale hľadať riešenia.“

Realizácia integračnej politiky vychádza z koordinovanej spolupráce štátnych orgánov, orgánov miestnej štátnej správy, samosprávy, ako aj samotných komunít cudzincov a predpokladá zapojenie mimovládnych a iných organizácií pôsobiacich v oblasti integrácie cudzincov. Súčasťou aktivít je aj vznik pracovnej skupiny na výmenu informácií medzi relevantnými inštitúciami, ktoré prichádzajú do kontaktu s migrantmi, vrátane zástupcov samotných komunít migrantov.

Medzi hlavné problémy migrantov na Slovensku patrí napr. fakt, že všeobecne záväzné nariadenia väčšiny miest a obcí neumožňujú cudzincom získať sociálne, resp. nájomné bývanie. Koncepcia navrhuje iniciovať rokovania so zástupcami miestnych samospráv v otázke zmeny týchto VZN. Cudzinci tiež nemajú nárok na príspevok na bývanie, ak bývajú v byte alebo na ubytovni na základe podnájomnej zmluvy. Zabezpečenie vhodného ubytovania je jedným z najzávažnejších problémov integrácie osôb tejto cieľovej skupiny, najmä osôb s udelenou medzinárodnou ochranou, keďže ich ubytovanie je nevyhnutné zabezpečiť ihneď na začiatku integračného procesu.

 

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore