Aktuality

Quo vadis, Európa?

Odpoveď na túto otázku môže do značnej miery ovplyvniť aj Slovensko, ktoré bude od 1. júla do 31. decembra 2016 predsedať Rade Európy. Stane sa tak po prvý raz v doterajšej samostatnej histórii našej krajiny a budúce smerovanie „klubu 28-ky“ sa bude odvíjať od tém, ktoré na rokovací stôl položí SR počas svojho polročného predsedníctva jednej z troch hlavných inštitúcií EÚ. Ktoré otázky budú v tom čase zamestnávať členské štáty – o tom mnohé naznačil aj seminár pre regionálnych novinárov 18. marca 2016 v Košiciach. Stretnutie s europoslancami Monikou Smolkovou (S&D) a Ivanom Štefancom (EPP) aj tento rok pripravila Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach (RO SSN).

Záber tém spoločnej diskusie bol naozaj veľmi široký – rezonovali najmä otázky spojené s migráciou a s opatreniami, ktoré v tejto súvislosti doteraz EÚ prijala. Europoslankyňa M. Smolková sa netajila informáciou, že rozhodnutie Slovenska odmietnuť kvóty prijímania migrantov sa v Bruseli nestretli s veľkým pochopením. Po mnohých individuálnych rozhovoroch a osobnom vysvetľovaní o pripravenosti naše krajiny pomôcť núdznym však podľa jej slov mnohí kolegovia z Európskeho parlamentu svoj postoj k nášmu „vetu“ korigovali. Dvom desiatkam žurnalistov z Košického a Prešovského kraja predostrela tiež odpovede zo svojej osobnej korešpondencie, v ktorej sa dlhší čas venovala tejto téme. Zúčastnení uvažovali aj nad neľahkým rozhodovaním sa Veľkej Británie o jej ďalšom osude v EÚ, čo do značnej miery ovplyvní fungovanie ostatných členských štátov. Europoslanec I. Štefanec sa okrem závažných eurotém venoval problému slovenského oceliarstva. Ako zástupca Slovenska v Európskom parlamente totiž už na prelome rokov 2015/2016 interpeloval v tejto súvislosti Európsku komisiu a absolvoval niekoľko rokovaní s podpredsedom Komisie a komisárom pre zamestnanosť a rast pracovných miest Katainenom. Preto mohol s istým zadosťučinením konštatovať, že len 2 dni pred konaním seminára v Košiciach Európska komisia oznámila, že pripravuje konkrétne antidumpingové opatrenia – najmä zvýšenie ciel a dohľad nad dovozom ocele z Ruska a Číny, takže vďaka tomu a ďalším pripravovaným opatreniam bude možné oceliarensky priemysel aj na Slovensku viac modernizovať a zefektívňovať.

Zaujímavú diskusii obohatilo aj mnoho užitočných informácií o fungovaní európskych inštitúcií, pripravovaných aktivitách, ale napríklad aj možnostiam využívania sociálnych médií a ďalším, ktorým sa podrobne venovali pracovníci Informačnej kancelárie EP na Slovensku.

Beáta Penxová-Mačingová, podpredsedníčka RO SSN Košice

foto: Tomáš Čižmárik

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore