Tlačové správy

Na Detských divadelných Košiciach sa na javisku stretnú najlepšie súbory z kraja

Malá krajská scénická žatva, 20. ročník Detských divadelných Košíc, bude v piatok a sobotu 15.-16. apríla 2016 v Košiciach. Krajská postupová súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti a ochotníckeho divadla dospelých hrajúcich pre deti bude v priestoroch Centra voľného času na Popradskej ulici.

Vyhlasovateľom celoštátnej postupovej súťaže je z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Národné osvetové centrum. Realizátorom krajskej postupovej súťažnej prehliadky je Kultúrne centrum Abova v Bidovciach. V CVČ na Popradskej 86 v Košiciach začínajú vystúpenia divadelných súborov v piatok aj v sobotu od 8:30 hod.

Detské divadelné Košice sú krajskou postupovou súťažnou prehliadkou. Prezentujú sa tu výsledky dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov na školách. Krajskej postupovej súťaži predchádzali regionálne súťažné prehliadky v jednotlivých regiónoch. Súťaž je dobrovoľnou činnosťou detí a žiakov, napomáha rozvíjať ich záujmy a nadanie. Ďalej je to aj súťažná prehliadka súborov a sólistov hrajúcich  pre deti v rôznych druhoch a žánroch činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla. Je vrcholným konfrontačným stretnutím tvorcov divadla v rozmanitých štýloch, žánroch, druhoch a poetikách, je tribúnou inšpirácií a dramaturgických podnetov pre zvyšovanie kvality scénických výpovedí určených publiku od raného veku vnímania po prah dospelosti.

Na 20. Detských divadelných Košiciach v piatkovom programe 15. apríla 2016 od 8:30 hod. vystúpia:

  • DS štúdio J zo ZUŠ na Jantárovej ulici v Košiciach (Podivuhodný príbeh pána Z),
  • DS Litera zo SZUŠ Vlada Urbana Košice (Ja tebe – ty mne),
  • DOS Alfa z Centra voľného času Trebišov (Denník alebo V našej krajine sa takéto veci nedejú),
  • Školský divadelný klub Markušovce (Vyfarbi sa!)
  • DS Replika zo ZUŠ Bernolákova Košice (Pán Sova)
  • DOS Regetka zo ZUŠ Valaliky, ZŠ Ruskov (O Wolfíkovi a Lujzinke)
  • Studio 12 + 20 zo ZUŠ J. Fabíniho, Spišská Nová Ves (Denník Lionela Muchu)
  • Kompromis zo ZUŠ Bernolákova Košice (Zmrzlinová rozprávka)
  • DOS Frídomka zo SZŠ Slobody v Košiciach (Pastelky)
  • DS Replika zo ZUŠ Bernolákova Košice (Sen, ktorý žiješ)

V sobotu 16. apríla 2016 od 8:30 hod. diváci uvidia:

  • DS Domino, CVČ Popradská, Košice (Čert nikdy nespí)
  • Rukavička, ZŠ Budkovce (Rozprávka o troch prasiatkach)
  • DS Lupienok, ZŠ a MŠ Čerhov (Hľadá sa drak)
  • Sociálne divadlo Hopi Hope, Košice (Urashima Taro)

Postupová súťažná prehliadka súborov a sólistov divadla hraného deťmi je prezentáciou kolektívov a jednotlivcov v oblasti detskej dramatickej tvorivosti. Predstavuje a konfrontuje uplatňovanie rôznych štýlov práce s deťmi v integrácii majoritných a minoritných skupín (zdravotne postihnutých, národnostných a pod.), vytvára priestor na vzájomnú inšpiráciu, vzdelávanie a výmenu skúseností umelecko-pedagogického vedenia detských súborov. Súťažná prehliadka vytvára priestor na zhodnocovanie tvorby dospelých  a mládežníckych kolektívov a jednotlivcov hrajúcich pre deti, ktorí vo svojej inscenačnej praxi reflektujú zákonitosti divadla a dramatickej hry s deťmi.

Odborná porota v zložení PhDr. Ľubomír Šárik – predseda, PhDr. Soňa Kostrábová a PhDr. Liana Ivanová určí víťazov a kolektívy, ktorý postúpia na celoštátne prehliadky. Najlepší v kategórii Detská dramatická tvorivosť postúpi na Celoštátnu prehliadku Zlatá priadka 25. – 29. mája 2016 v Šali. Z kategórie Divadlá dospelých hrajúcich pre deti víťaz postúpi na Celoštátnu prehliadku  Divadlo a deti 2. – 4. júna 2016 v Rimavskej Sobote.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

+ 421 55 7268 128     + 421 918 766 001 zuzana.bobrikova@vucke.sk     www.vucke.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore