Tlačové správy

Dni Ukrajiny 2016 v Košiciach

Bližšie spoznanie kultúry, módy, dizajnu, umenia a života za našou východnou hranicou ponúkne 2. ročník Dní Ukrajiny 2016 v Košiciach, ktoré sa uskutočnia od 19. do 28. apríla 2016. Pestrý program zahŕňa kultúrny program a vystúpenia ukrajinských súborov moderného tanca, súborov prezentujúcich národné tradície na Ukrajine, ukrajinskú módu a dizajn, výstavy, diskusie, koncerty, workshopy, tanečné vystúpenia či kultúrno-spoločenské akcie a investičné SLOVENSKO-UKRAJINSKÉ FÓRUM/ SUF 2016.

Dni Ukrajiny začnú v utorok 19. apríla 2016 o 16:30 hod. v Kasárňach/Kulturparku vernisážou fotodokumentačnej výstavy Vojna za MIER organizovanej Slovensko-ukrajinským centrom partnerstva a následným diskusným fórom Café Európa o aktuálnej situácii na Ukrajine organizované v spolupráci s SFPA, novinárskym PressKlubom v Užhorode a Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach.

V ďalších dňoch môžu záujemcovia a návšetvníci mesta Košice navštíviť kultúrny program a koncerty mládežníckych súbor z Kyjeva, Zaporožia, Krivého Rohu, Ivano-Frankovska, Užhorodu a Ľvova, ako aj programy súborov reprezentujúcich kultúrny život Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR z Košíc a Prešova. Kultúrno-spoločenské programy a pracovné workshopy budú venované tvorivým dielňam zameraným na grafiku, tanec, umenie, súčasnú ukrajinskú módu a dizajn mladých, ako aj na cestovný ruch, šport, gastronómiu a   minerálny vody.

Organizátormi podujatí sú K 13 Košické kultúrne centrá, Mesto Košice a Združenie FEMAN s partnermi.

„Dni Ukrajiny 2016 prinášajú do Košíc prezentáciu vzdialenejších oblastí Ukrajiny, hlavne jej strednej a juhovýchodnej časti a   majú slúžiť na to, aby aj v týchto stále ťažkých chvíľach pre Ukrajinu si Košičania uvedomili, že ide o krajinu, ktorá je naším susedom, krajinu, kde žijú naši priatelia, kde je úžasná, vyspelá a bohatá história a kultúrna činnosť, ako aj záujem o spoluprácu a obojstrannú výmenu medzi kultúrnymi inštitúciami a podnikateľskými subjektami“, povedal riaditeľ Združenia FEMAN Eduard Buraš. Zároveň tak podľa neho môžu vzniknúť nové kultúrne kontakty, ktoré sa budú v budúcnosti rozvíjať.

V rámci Dní Ukrajiny 2016 sa v Kasárňach/Kulturparku v Košiciach uskutoční v dňoch 26. až 28. apríla 2016 aj SLOVENSKO-UKRAJINSKÉ FÓRUM/SUF 2016, ktorého nosnými témami sú: Priemyselné parky, Energetika, Budúcnosť slovensko-ukrajinských vzťahov, Príležitosti pre obchodovanie a  Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Ukrajinou (DCFTA). Ako hlavnú úlohu fóra vnímame vytvorenie platformy podporujúcej podnikanie medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou. Hlavným partnerom SUF 2016 sú Americká obchodná komora v SR, Košická a Prešovská regionálna komora SOPK a Slovensko-ukrajinská obchodná komora.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Košice a poslanca Národnej rady SR Richarda Rašiho.

Podujatie „Dni UKRAJINY 2016“ sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore