Aktuality

Tri medaily zo svetových novinárskych lyžiarskych pretekov pre M. Parobeka

Olympijské Turínske Alpy hostili 63. Svetové stretnutie novinárov-lyžiarov. S dvomi zlatými a jednou striebornou medailou odtiaľ odchádzalo zásluhou liptovského publicistu Miroslava Parobeka aj Slovensko.

Desať rokov po tom, čo na zjazdovke Giovanniho A. Agnelliho v Sestrière a bežeckom štadióne v Pragelato v rámci Zimných olympijských hier Turín 2006 súťažili olympionici, dostali túto šancu aj novinári – lyžiari z 32 krajín sveta. Na stretnutí medzinárodného klubu SCIJ (Sci Club International Journalists) nechýbala už tradične ani 5-členná slovenská delegácia. A patrila medzi úspešné. Vďaka publicistovi z Liptova – Miroslavovi Parobekovi, si odniesla tri medaily. Zlatú získal za obrovský slalom a kombináciu (súčet umiestnenia v slalome a behu na lyžiach) a striebornú v behu na lyžiach na 5 kilometrov.

Samotné Sestrière je súčasťou lyžiarskeho strediska Via Lattea, teda Bielej cesty, spájajúcej šesť údolí a niekoľko dedín. Okrem Sestrière a Pragelata tam patria aj strediská Torre Pellice, Pinerolo, Sauze d’Oulx, Clavière, Cesana – San Sicario, a Bardonecchia ako aj francúzske Montgenevre.

Samotné Sestrière možno nazvať lyžiarskym rajom, ktorý sa môže pochváliť vyše 80-ročnou históriou. Prvé hotely tam dal postaviť v 30- rokoch minulého storočia zakladateľ turínskej automobilky Fiat Giovanni Agnelli, kam posielal na oddych svojich robotníkov.

Dnes sa milovníci alpského lyžovania a snoubordisti môžu preháňať po takmer 150 zjazdovkách, ktoré spolu merajú 500 km. Vybrať si môže každý – od čiernych pre skúsených lyžiarov až po modré pre začiatočníkov.  A to novembra do apríla. Keďže tohto roku prišla poriadna nádielka prírodného snehu až v marci, bude vraj jarná lyžovačka mimoriadne dobrá.

Najpopulárnejšia je samozrejme olympijská zjazdovka Giovanniho Agnelliho, ale tá býva často zatvorená pre rôzne preteky vrátane Svetového pohára či tréningy lyžiarskych tímov z celého sveta.

Desiate výročie od konania sa ZOH si tamojší organizátori pripomínajú na každom kroku. Uplynulé desaťročie označil sekretár Turínskej obchodnej komory Guioa Bolatta za ekonomickú revolúciu v tomto regióne. A to práve zásluhou olympiády. Príjmy z turizmu v samotnom Turíne vzrástli o vyše 42 % a olympijských údoliach, kde prebiehali alpské a severské disciplíny, o štvrtinu. Pomohlo tomu aj diaľničné spojenie hôr s Turínom. Cesta napríklad do Sestrière tak trvá iba niečo vyše hodiny.

Hostia tam dnes môžu využívať 6 000 lôžok. Vyše 200 členná medzinárodná skupina novinárov, členov SCIJ, mala privilégium bývať v olympijskej dedine. Žiaľ, tá po desiatich rokoch očividne ukazuje, že išlo o narýchlo a nekvalitne postavené objekty, ktoré už nevyhnutne potrebujú rekonštrukciu. Netají to ani  miestny primátor, ktorý hovorí, že v najbližšom čase sa namiesto rozpredávania pozemkov na výstavbu ďalších ubytovacích zariadení zamerajú na zvýšenie kvality už stojacich hotelov. Vzorom im je nórske olympijské mesto Lillehammer. Okrem kladeniu dôrazu na ekológiu si chcú zachovať aj miestnu gastronómiu, ktorú nechcú vymeniť na fast foodový systém.

Text a foto: Jana Janků

slovesnký tím po behu na lyžiach Slovenský medailista Miroslav Parobek (vľavo) Slovenský novinársky tím 1

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. pavol Vitko

    6. mája 2016 at 6:13

    Super, blahoželám
    P. Vitko

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore