Tlačové správy

Malú scénu Štátneho divadla Košice zaplavila krv darcov

Premiéra Divadelnej kvapky krvi na Malej scéne Štátneho divadla Košice sa vydarila. Na jubilejnom piatom ročníku populárneho podujatia darovalo krv 51 z 54 registrovaných darcov. Štrnásti z nich sa na tento ušľachtilý skutok odhodlali prvýkrát. Medzi darcami nechýbali ani divadelníci a mobilný odber na divadelnom javisku sa opäť zaradil medzi najväčšie v Košiciach.

Ako prvý zasadol do darcovského kresla Ladislav Orol. „Je to veľmi dobrá myšlienka. Bol som tu aj pred rokom, tiež som bol prvý a darovanie v divadle má určite oveľa lepšiu atmosféru ako v sterilnom prostredí nemocnice,“ povedal nám po odbere darca, pre ktorého to bol jubilejný 60. odber najvzácnejšej tekutiny. „Myšlienka dať sa na darcovstvo krvi skrsla pred 22 rokmi v hlave môjho kamaráta. Už sa to po prvých odberoch stalo akousi povinnosťou, berieme to ako bežnú súčasť nášho života a keď môžeme pomôcť, tak ideme,“ dodal Orol, ktorý si odber naplánovaný na apríl nechal až na Divadelnú kvapku krvi.

Medzi darcami sa stretli ľudia, ktorí chodia krv do divadla darovať pravidelne, ale prišlo aj viacero prvodarcov. „Mala som trochu strach, ale som tu so spolužiakmi a rozhodli sme sa aj takto pomôcť. Do divadla chodievame a teraz je to pre nás trochu iný zážitok,“ prezradila prvodarkyňa Júlia Lengeňová, ktorú onedlho čakajú maturitné skúšky.

Ako býva pravidlom, svojou kvapkou krvi prispeli aj divadelníci. „Chodievala som darovať pravidelne, ale potom som mala zlomenú nohu a tak som mala dlhšiu pauzu. Je to veľmi zaujímavá myšlienka a tie pocity sú pre mňa trochu zvláštne. Je to úplne iný kontakt s divákmi, keď nezachraňujete len ducha, ale aj telo,“ povedala nám herečka Adriana Krúpová, ktorú počas odberu sprevádzal jej manžel Ivan Krúpa. Opäť nechýbala ani populárna herečka Dana Košická, pre ktorú je darovanie krvi už pravidelnou súčasťou života. Ale do darcovských kresiel zasadli aj ďalší divadelníci z orchestra či administratívy.

Po roku sa tak opäť podarila dobrá vec. Pre darcov bol okrem zaujímavého zážitku z netradičnej „inscenácie“ či vstupeniek na predstavenia Štátneho divadla Košice odmenou aj dobrý pocit a vedomie, že možno práve ich kvapka krvi niekomu zachráni život.

Svjatoslav Dohovič

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore