Tlačové správy

Nerušte ma, čítam!

„Tí, ktorí neveria na zázraky, ich nikdy neuvidia.”

Pod záštitou primátora mesta Rožňava Pavla Burdigu, a Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja sa vo štvrtok 12. mája 2016 v čase od 10:00 do 13:00 hod. uskutoční na Námestí baníkov v Rožňave pred malým pódiom hlasné čítanie rozprávkových kníh pre deti pod názvom Nerušte ma, čítam.

 Rozprávky zo zlatej knižnice. Aj tak by sme mohli nazvať rozprávky, ktoré nám čítali rodičia i starí rodičia,“ hovorí PaedDr. Janka Mičudová vedúca Odboru školstva, kultúry, mládeže a športu a pokračuje: „V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave počas celého roka pripravujú pracovníčky pre žiakov základných škôl množstvo rôznych podujatí na podporu čítania. Pri tomto podujatí Nerušte ma, čítam! zvolili zmenu prostredia a my ich v tom radi podporujeme. Veď počúvanie príbehov dáva deťom mnoho – nielen, že sa na základe príbehov učia hodnotám, situáciám, porozumieť svetu vonku, ale učia sa aj formulovať vety, zlepšujú si logické myslenie, obohacujú slovnú zásobu. A odvaha im nechýba. Veď, kto by z nás dospelých vystúpil na verejnom priestranstve do mikrofónu bez obáv?“ skonštatovala Janka Mičudová.

Z nedávneho prieskumu agentúry TNS Slovakia vyplynulo, že každému tretiemu dieťaťu vo veku dva až osem rokov rodičia vôbec nečítajú knihy alebo len príležitostne. V týchto dňoch prebieha medzinárodné testovanie štvrtákov základných škôl v 60 krajinách sveta vrátane Slovenska. U nás na Slovensku bude zapojených približne 5600 žiakov na 220 školách. Je to vek, keď už deti vedia dobre čítať a mali by tomu aj porozumieť.

Pozývame Vás vo štvrtok 12. mája 2016 v čase od 10:00 do 13:00 hod. na Námestie baníkov v Rožňave, aby ste prišli podporiť podujatie pre deti i dospelých pod názvom Nerušte ma, čítam!. Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta a Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.  Slová, že čítanie je neodmysliteľnou súčasťou života detí i dospelých, sa stávajú čoraz viac aktuálnejšie. Pridajte sa preto k nám. Možno máte dobrú radu, ako dnešné deti presvedčiť, že nielen počítač, ale aj kniha je počas dňa veľmi dôležitá.

V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie prekladá na iný termín, ktorý včas oznámime.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj:

http://www.teraz.sk/knihy/tretina-rodicov-si-s-detmi-cita-len/187793-clanok.html

http://skolskyservis.teraz.sk/skolstvo/testovanie-stvrtakov/26865-clanok.html

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore