Tlačové správy

UPJŠ v Košiciach udelí čestný titul doctor honoris causa Michailovi Gorbačovovi

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach udelí Michailovi Sergejevičovi Gorbačovovi, prezidentovi ZSSR, reformnému politikovi, nositeľovi Nobelovej ceny za mier čestný titul doctor honoris causa v odbore Politológia za uvoľnenie medzinárodného napätia vo svete a za otvorenie cesty krajinám strednej a východnej Európy k demokracii, občianskej spoločnosti a slobode vedeckého bádania a vzdelávania. Rozhodla o tom tajným hlasovaním Vedecká rada UPJŠ v Košiciach na svojom zasadnutí 6. mája 2016.

Je málo politických osobností, ktoré boli protagonistami historických politických udalostí koncom 20. storočia. Michail Sergejevič Gorbačov bol jednou z nich. Zásluhou jeho politickej činnosti sa otvoril priestor na rozsiahle politické a spoločenské zmeny v krajinách bývalého sovietskeho bloku.     Doterajšia politická a verejná činnosť Michaila Gorbačova sa priamo i nepriamo dotkla aj akademického vysokoškolského prostredia, ktoré je veľmi citlivé na akademické práva a slobody, na rozvoj medzinárodných aktivít, na spoluprácu s partnermi v zahraničí, na prístup k vedeckým a odborným informáciám z domácich i zahraničných zdrojov či na inštitucionálnu autonómiu akademického prostredia. Politika perestrojky, ktorej pozitívny dosah sme pocítili koncom 80. rokov minulého storočia aj na Slovensku, vyvolala zásadné zmeny aj v oblasti vysokého školstva.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach privítala tieto zmeny. V náročnom trhovom prostredí sa usiluje byť atraktívnou vedeckou a vzdelávacou inštitúciou, ktorá nezabúda ani na svoju dôležitú úlohu verejného fóra na diskusiu o akademických i celospoločenských otázkach. Vzdelávací systém na univerzite je nastavený tak, aby jej absolvent sa stal nielen odborníkom, ktorý obstojí na náročnom trhu práce, ale aj občanom s dobre rozvinutým politickým, historickým, kultúrnym a mravným vedomím, ktorý bude vedieť civilizovaným spôsobom reagovať na všetky terajšie i budúce výzvy tohto sveta. Príklady osobností, akou je Michail Gorbačov, ktoré prešli zložitými životnými skúškami a so cťou v nich obstáli, im v tejto ceste životom môžu výrazne pomôcť.

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore