Tlačové správy

Nová sezóna Štátneho divadla Košice prinesie desať premiér

Päť slovenských premiér, neznámy Wagner, Straussova opereta aj svetoznámy Puccini, rozprávka pre celú rodinu, ale aj Charlie Chaplin a Anna Franková v netradičnom tanečnom spracovaníní. Taká je ponuka dramaturgického plánu Štátneho divadla Košice v sezóne 2016/2017, počas ktorej divadlo uvedie desať premiérových titulov – päť činoherných, tri operné a dva baletné.

Prvou premiérou novej divadelnú sezóny 2016/2017 v Štátnom divadle Košice bude už na konci septembra slávna opera Giacoma Pucciniho Bohéma. Operný súbor ju uvedie 30. septembra 2016 v Historickej budove ŠD Košice v réžii Michaela Taranta a hudobnom naštudovaní Maroša Potokára. Bohéma (La bohème) z roku 1896 je Pucciniho najobľúbenejšou operou a patrí do kmeňového repertoáru všetkých svetových operných scén. Paríž, hýrivý umelci, veľká láska, krutý osud – to je krátka charakteristika deja vykresľujúceho lásku chudobného básnika Rodolfa k nežnej krajčírke Mimi, ktorých na chvíľu spojí náhoda, ale navždy rozdelí krutá choroba.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth príde v októbri s ďalším autorským projektom. Výnimočný baletný titul Charlie Chaplin bude mať premiéru 21. októbra 2016 v Historickej budove ŠD Košice. Legenda čiernobieleho plátna ožije nielen ako večný tulák s fúzami, v klobúku, v obnosených šatách a padajúcich nohaviciach, s paličkou a smiešnou chôdzou plnej krásy, ale ožije aj ako syn, manžel, priateľ, otec – človek, ktorý vďaka húževnatej pracovitosti i talentu génia zažil nesmierny úspech a slávu, ale tiež osočovanie, krivdu či prenasledovanie, ktorého sa nezbavil do konca svojho života.

Prvá premiéra činohry v novej sezóne určite poteší všetkých milovníkov žánru fantasy. Tí určite spozornejú pri slove Plochozem a vedia, že je to séria 40 kníh britského autora Terryho Pratchetta, ktoré rôznymi spôsobmi hovoria o fantazijnom fiktívnom svete ležiacom na chrbte plávajúcej korytnačky putujúcej vesmírom. Jedným z príbehov úžasnej Plochozeme je aj detektívka z Ank-Morporskej opery s názvom Maškaráda alebo Fantóm opery, ktorej divadelné spracovanie v réžii Hany Mikoláškovej uvedie činohra v slovenskej premiére na javisku Historickej budovy ŠD Košice 11. novembra 2016. Rozprávanie Terryho Prattcheta, najpredávanejšieho britského autora, je zmesou humoru, satiry a paródie a každý „milovník“ opery i detektívky si príde na svoje.

Činoherný mesiac uzavrie 25. novembra 2016 ďalšia slovenská premiéra na Malej scéne ŠD. Režisérka Anna Lelková pripraví inscenáciu Najlepšej írskej hry rokov 2008 a 2009 z pera Elaine Murphyovej s názvom Moje baby (v origináli Little Gem). Hra o troch generáciách žien – vnučky, matky, babičky a jednom roku v ich živote má príznačný humor a láskavosť. Tri ženy vo vzájomných monológoch hovoria o všetkom bežnom, neštandardnom, prekvapivom, zásadnom, ale aj príjemne banálne – obyčajnom, čo priniesol jeden rok.

Už v roku 2017 príde opäť slovenská premiéra. Na Malej scéne ŠD Košice sa 17. februára 2017 „stane“ Nehoda súčasného maďarského autora Zoltána Egressyho. Režisérom snového thrilleru, ako je žánrovo tento titul označovaný, bude József Czajlik. Egressyho Nehoda je hrôzostrašný a predsa humorom presiaknutý thriller so zvláštnou atmosférou, ktorý spustí nehoda na motorke a smrť snúbenca. Hovorí o samote i o nemožnosti komunikácie, o spáse a nespasiteľnosti. O živote. A o smrti.

Operetu Noc v Benátkach Johanna Straussa ml. netreba milovníkom tohto žánru zvlášť predstavovať. Bude druhou premiérou operného súboru v novej sezóne a prvý raz ju diváci uvidia 24. februára 2017 v Historickej budove ŠD Košice. Réžie sa ujme Dagmar Hlubková, hudobné naštudovanie bude mať v rukách domáci Igor Dohovič. Zaujímavosťou tohto Straussovho diela je, že jedinou Straussovou operetou, ktorá mala premiéru mimo Viedne. Prvý raz ju uviedli 3. októbra 1883 v Berlíne. Dej tejto čarokrásnej operety sa odohráva v priebehu jednej noci, počas ktorej dôjde k niekoľkým milostným nedorozumeniam a zámenám – to všetko v exotickom prostredí vyššej spoločnosti zabávajúcej sa na karnevale plnom masiek a bujarého veselia. Príbeh je pretkaný množstvom neočakávaných situácií, v ktorých sa ocitá mladá zamilovaná dvojica – rybárske dievča Annina a princov holič Caramello.

V marci 2017 sa prvý raz na javisku zrekonštruovanej Malej scény ŠD Košice predstaví baletný súbor s experimentálnym tanečným divadlom Denník A. Frankovej, opäť z autorskej dielne Ondreja Šotha. Známy príbeh židovskej rodiny, ktorá sa skrývala počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padla za obeť nacistickému vyvražďovaniu v netradičnom spracovaní bude mať premiéru 17. marca 2017.

Ako inak si pripomenúť 110. výročie narodenia „mamy“ Pipi Dlhej Pančuchy Astrid Lindgrenovej ako uvedením rozprávkového príbehu pre celú rodinu. A tak sa 7. apríla 2017 na javisku Historickej budovy odohrá slovenská premiéra jedného z množstva príbehov tejto svetoznámej autorky Ronja, dcéra zbojníka. S činoherným súborom ju pripraví  režisér Peter Palik, ktorý je spolu s Miriam Kičiňovou aj autorom dramatizácie. Zbojníková dcéra Ronja je jeden z najkrajších príbehov o priateľstve, odvahe a dobrodružstve. Ronja a Birk zažívajú nevšedné dobrodružstvá v lone čistej prírody, ale spoznávajú aj chyby a bolesti dospelých. Odhodlajú sa na nadľudskú úlohu – spriateliť dva znepriatelené rody. Ako to dopadne? Dokážu deti viac ako dospelí? Čo všetko ich stretne v tajomnom lese? Dozviete sa v jednom z krásnych a napínavých príbehov detstva.

Výnimočnou opernou udalosťou bude 26. mája 2017 premiéra opery Richarda Wagnera Víly, ktorá zaznie na slovenských divadelných javiskách prvýkrát. Prvá dokončená skladateľova opera komponovaná ešte v štýle nemeckej romantickej opery a silne ovplyvnená Carlom Maria von Weberom a Heinrichom Marschnerom mala premiéru až päť rokov po autorovej smrti dňa 29. júna 1888 na kráľovskom dvore v Národnom divadle v Mníchove. Nie je bez zaujímavosti, že dielo naštudoval mladý Richard Strauss. Napriek tomu, že sa dielo stretlo s úspechom, časom padlo takmer do zabudnutia a v súčasnosti sa uvádza len zriedkavo. Košická opera v spolupráci s režisérom Luborom Cukrom a dirigentom Robertom Jindrom znovu vzkriesia romantický príbeh s rozprávkovými prvkami, ktorý zobrazuje lásku Ady, ochotnej vzdať sa svojej nesmrteľnosti pre lásku k manželovi Arindalovi.

Posledná desiata premiéra divadelnej sezóny 2016/2017 v Štátnom divadle Košice bude patriť pôvodnej slovenskej hre Jakuba Nvotu a Miriam Kičiňovej Ako Bonnie a Clyde. V réžii Jakuba Nvotu ju činohra uvedie 9. júna 2017 na Malej scéne ŠD Košice. Bonnie a Clyde sú bezpochyby najznámejšou celebritnou gangsterskou dvojicou modernej doby, ktorú preslávil aj film s Warrenom Beattym and Faye Dunaway v hlavných úlohách z roku 1967. Súčasná hra Jakuba Nvotu hovorí o jednej generácii, ktorá si chcela ukradnúť svoj sen o šťastí a utiecť konvenciám. Ale nevie kam sa sama prepadla.

Svjatoslav Dohovič

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore