Tlačové správy

Šport je doma aj v múzeách a galériách

Siedmy ročník košickej Noci múzeí a galérií sľubuje spojiť zdanlivo nespojiteľné: šport v kultúrnych inštitúciách a dobovosť so súčasným umením. Tento rok však bude výnimočný aj počtom zapojených subjektov či pestrým sprievodným programom na Hlavnej ulici.

Stav 18:15 pre galérie a múzeá

V Slovenskom technickom múzeu bude boxerský ring, vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach basketbalový kôš a vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici dôjde dokonca k zakázanému uvoľneniu. Prehliadku športových klubov a ich vystúpení si budete môcť pozrieť naozaj skoro všade. Tohtoročnou pýchou Košíc je titul Európske hlavné mesto športu 2016 a aj preto sa téma športu prirodzene prenáša do atmosféry a koloritu nášho mesta. Šport je s Košicami spätý tak ako je s ním spätá kultúra a umenie. V poradí siedma košická Noc múzeí a galérií bude neopakovateľná, lebo tieto dve témy sa spoja v jednu krásnu noc,” vyjadrila sa viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová. Do podujatia Košická noc múzeí a galérií 2016 sa zapojilo 18 košických kultúrnych subjektov a 15 športových  klubov.

 O 16:15 hod. ŠTART!

Noc múzeí a galérií je populárnym celosvetovým formátom. Na jednu noc zapojené inštitúcie v rovnakom čase otvárajú dvere pre širokú verejnosť, aby dokázali, že stále majú čo ponúknuť. Oficiálny začiatok je o 17-tej hodine, kedy sa spúšťa aj predaj vstupeniek. V Košiciach však odštartujeme početným slávnostným sprievodom so športovcami, členmi športových klubov, mažoretkami i živou kapelou, retro motorovými vozidlami už trištvrťhodinu predtým. Staré bicykle spolu s návštevníkmi prevetráme v najväčšej retro bike jazde a pokúsime sa aj zdolať rekord v počte hráčov bedmintonu na najdlhšej sieti pri Urbanovej veži. Prísť pred oficiálnym začiatkom podujatia sa teda určite oplatí. Bude to zážitok,” pozýva nový riaditeľ organizácie Košice – TURIZMUS, Miloslav Klíma. Súčasťou sprievodného programu bude v „Retro bike zóne” pri Immaculate Súťaž o 20 najkrajších retrobicyklov a o 1 najkrajší pojazdný šrot.  V tomto mieste bude aj pristavená historická električka, v ktorej sa odprezentujú športové kluby a športová škôlka.

Stredoveké hry aj videomapping

Sprístupnených bude vyše 30 výstav s rôznorodou tématikou, niektoré z nich budú ozvláštnené projekciami, živou hudbou či pútavým sprevádzaním samotných kurátorov. Ďalej vás čaká vyše 20 workshopov, 15 prezentácií a vystúpení, vyše 10 koncertov a inštalácií, 7 súťaží, 3 filmy, 2 talkshow, 1 divadelné predstavenie, burza kníh a 1 noc duchov v kaštieli.

V Múzeu letectva na virtuálnom nebi ožijú biele albatrosy, v Divadle Thália stretnete „maďarského Messiho” Andrása Teleka, v Katovej bašte sa prenesiete do stredoveku a v Miklušovej väznici budete u kata na návšteve. V galérii Eckerdt uvidíte, že maliar Alexander Eckerdt bol aj vášnivým plavcom, v Múzeu Vojtecha Löfflera zistíte, že slávne „mayovky” ilustroval Košičan Teodor Schnitzer a zastrieľate si aj z luku. V záhrade kina Úsmev sa poprechádzate pod svietiacimi nadrozmernými ping pongovými loptičkami. V odevnom ateliéri Júlie Zelenej uvidíte čo je to umenie v cyklistike alebo cyklistika v umení a dámy si môžu urobiť „svojky” pri štýlových módnych dresoch. V Informačnom bode Košice:Region vám ukážu Košické premeny a odporúčame navštíviť ŠOPA gallery, ktorej výstavu, skrátka, budete musieť „brať športovo”.

Ďalej od centra si však netreba nechať ujsť program v areáli Kasárne/Kulturpark – Knižnica pre deti a mládež vymyslela športové disciplíny s knihami a mnoho iného, otvorený bude aj Steel Park.

Už ste počuli napr. o hode koľajnicou a športovej disciplíne prenášanie podvalu? Treba to vidieť a skúsiť si na Košickej detskej historickej železnici v Čermeli. A ak sa nebojíte, choďte na noc duchov do kaštieľa v Krásnej.

Posilniť sa (samozrejme len zdravými jedlami) pred dlhou nočnou športovo-umeleckou púťou budete môcť v Tabačke Kulturfabrik už od 15-tej hodiny, ktorá spolu s jej rezidentskými subjektmi pripravila až do večera pestrý program, od otvorených dverí kreatívnych labov, cez divadlo, film či športový videomapping na dvore, až po afterpárty v nočných hodinách.

„Ak by ste chceli stihnúť vidieť všetko, bude to pravý športový výkon. Pitný režim nám pre Vás pomohla zabezpečiť Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Hlavnými partnermi podujatia sú Košice – Európske mesto športu 2016, Ryba Košice, Správa mestskej zelene v Košiciach, Dopravný podnik mesta Košice. Už v sobotu štartujeme siedmu košickú Noc múzeí a galérií,” uzatvára Miloslav Klíma.

Kontakt pre médiá:

Marika Duffeková (Marketingový asistent)

  • marika.duffekova@visitkosice.eu 
  • 0948 152 602

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore