Tlačové správy

GLYFOSAT – re-autorizácia v EÚ 18.-19.05.2016

V dňoch 18.-19.05.2016 sa bude v Bruseli v Stálom výbore PAFF (pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá) schvaľovať predĺženie autorizácie najpoužívanejšieho pesticídu na svete, v Európe i na Slovensku na ďalších 15 (resp.9) rokov.  Ide o účinnú látku GLYFOSÁT od firmy Monsanto, ktorá sa používa  v herbicídoch, napr. Roundup-e a pod. Je to jeden z najväčších bojov medzi súkromným a verejným záujmom v histórii, firma Monsanto má za glyfosát príjmy v miliardách USD.

Glyfosát bol v roku 2015 na základe zverejnených vedeckých štúdií toxicity vyhlásený WHO – Svetovou zdravotníckou organizáciou za potenciálny karcinogén nebezpečný pre človeka. O pár mesiacov na to túto účinnú látku prehodnotila EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) a na základe neverejných štúdií zo strany producentov ju vyhlásila za bezpečnú.

Tento spor trvá dodnes a členské štáty majú definitívne hlasovať za re-autorizáciu práve na najbližšom stálom výbore PAFF. Vieme že viaceré členské štáty majú odmietavý/zdržanlivý postoj (Francúzsko, Švédsko, Taliansko, Rakúsko, Nemecko…) k reautorizácii glyfosátu práve kvôli jeho masívnemu používaniu a nevyjasneným otázkam v škodlivosti glyfosátu na zdravie človeka. Rezíduá glyfosátu boli detekované v 99% analyzovaných vzoriek moču 2000 občanov nemecka a v 100% analyzovaných vzorkách moču európskych poslancov.  Glyfosát sa dnes v herbicídoch používa temer všade – od polí až po železničné trate, parky a ihriská.

Ako bude hlasovať Slovensko? Nevieme.

Vyzývame ministerku pôdohospodárstva SR za NIE pre GLYFOSAT, pokým sa neodstráni a jednoznačne nevyjasní vedecký rozpor vo veci jeho škodlivosti na ľudské zdravie.

 

Otvorený list ministerke pôdohospodárstva SR

Kontakt: Daniel Lešinský, CEPTA

+421 905581076

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore