Tlačové správy

Košice žili VIRVAROM

Začiatok júna už po piatykrát v Košiciach patril milovníkom bábkového divadla. V dňoch 2. – 5. júna 2016 sa uskutočnil štvrtý ročník Dní bábkového divadla a hier pre rodiny – VIRVAR 2016.

Festival tradične odštartoval „Veselý sprievod mestom s bábkami a maskami“. Okrem slovenských divadiel sa predstavili divadlá z Izraela, Grécka, Ruska, Čiech, Maďarska, Poľska a Ukrajiny. Celkovo diváci zhliadli 16 predstavení v podaní 8 divadiel z 8 krajín. Počas celého trvania festivalu sa návštevníci mohli zabávať vo „VIRVARLANDE“, kde to hýrilo aktivitami, o ktoré sa postarala Súkromná stredná odborná škola – Buzulucká 17, alebo si vychutnať „Zážitkové čítanie“, či obohatiť svoju zbierku kníh v „Burze kníh“ pripravenou Knižnicou pre mládež mesta Košice.

Svoju premiéru na festivale mali hneď tri inscenácie. Prvou inscenáciou bol príbeh o drakovi humanistovi – Sarkányi, ktorý vznikol ako spolupráca Školy úžitkového výtvarníctva, Konzervatória Jozefa Adamoviča, SOŠ Gemerskej a Bábkového divadla v Košiciach. Druhou premiérou bolo predstavenie Príbeh o princovi Hamletovi, ktorý uviedlo poľské divadlo Bialostocki Teatr Lalek. Treťou inscenáciou je spoločný projekt ukrajinského divadla BAVKA a Bábkového divadla v Košiciach s názvom Divotvorný balón. Inscenáciu tvorí defilé 10 príbehov, ktoré vznikajú ako bábkové televízne inscenácie v rámci televízneho cyklu Príbehy spod Karpát, ktorý je súčasťou projektu Cestujúce Bábky.

Ani tento rok na VIRVARE nechýbalo každodenné vyhodnotenie detskou porotou. Celkovým víťazom a laureátom Ceny detskej poroty sa stalo predstavenie „Keď sa všetko zelenalo“, ktoré s veľkým úspechom uviedlo The Key Theatre z Izraela.

13332853_1024851417606630_52276037712533344_n

Festival sa tak ako v uplynulom ročníku stretol s pozitívnym ohlasom verejnosti. Organizátorov tohto jedinečného podujatia vo Východoslovenskom kraji teší najmä skutočnosť, že si VIRVAR v roku 2016 vychutnalo takmer 5000 návštevníkov a hrejú ich tiež pochvalné slová od zúčastnených divadiel a jednotlivcov zo Slovenska, ale takisto od zahraničných účastníkov.

Podujatie zorganizovalo Občianske združenie pri Bábkovom divadle v Košiciach v spolupráci s Bábkovým divadlom v Košiciach a konalo sa pod záštitou predsedu KSK Zdenka Trebuľu a primátora mesta Košice Richarda Rašiho. Podujatie finančne podporili Fond na podporu umenia, K13 – košické kultúrne centrá, Košický samosprávny kraj, Poľský inštitút Bratislava, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku a Mesto Košice.

Ladislava Juhászová

Kontakty:

tel: +421 55 6220455      e-mail: sekretariát@bdke.sk, juhaszova@bdke.sk

web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore