Tlačové správy

Festival rodín chce ukázať silu rodinného spoločenstva

Festival rodín, ktorý bude 11. júna 2016 v Košiciach, chce vyzdvihnúť silu a význam rodín v tradičnej kultúre. V slovenských rodinách sa dodnes udržiava veľa starodávnych zvykov. Rodiny sú v mnohých prípadoch nositeľmi tradícií. Ich členovia prezentujú ľudové umenie, ukazujú ho svojim deťom, vnúčatám a vedú ich k láske ku krásnemu.

Folklórny Festival rodín zameraný na prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry sa uskutoční v sobotu 11. júna 2016 od 14:00 do 22:00 hod. v priestoroch Kasární KULTURPARK na Kukučínovej 2 v Košiciach. Pripravuje ho Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR). Cieľom je stretnutie folklórnych rodín z územia Košického samosprávneho kraja a prezentácia hudobno-speváckych a tanečných programov kolektívov z Košického kraja.

„Ponúkli sme priestor na prezentáciu jednotlivým rodinám, ktoré pôsobia v oblasti folklóru a zaoberajú sa tradičnou ľudovou kultúrou – hudbou, spevom, tancom, krojmi, remeslami. V mnohých folklórnych kolektívoch sa dedí vzťah k ľudovému umeniu cez dve i tri generácie. Videli sme už vystúpenia, kde na jednom pódiu stál dedo, otec, syn, matka s dcérami, manželské páry so svojimi deťmi. Chceli sme ukázať práve takéto väzby, pretože v nich vidíme prirodzené pokračovanie kedysi bežných životných kolobehov. Deti sledovali starších kamarátov, rodičov, starých rodičov, učili sa od nich, napodobňovali a neskôr sami pokračovali v rodinných či kalendárnych obyčajach. Dnes sa tento vývoj posunul napríklad do folklórnych kolektívov. Rodina je základ spoločnosti a nám by nemalo byť jedno, na akých princípoch sú tie základy postavené,“ hovorí riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec.

Sprievodným programom je jarmok remesiel, na ktorý sa prihlásilo 25 jarmočníkov z celého kraja, tvorivé dielne, ochutnávky tradičných jedál. „Pripravili sme školy ľudového tanca pre deti i dospelých, ktorých lektormi budú Vlado Michalko a Marianna Svoreňová. Zaujímavosťou budú súťaže pre celé rodiny, ale aj módna prehliadka krojov z jednotlivých dedín regiónov Abov, Gemer, Spiš a Zemplín. Pripravená je aj večerná zábava pri ľudovej hudbe. Návštevníci si budú môcť vyskúšať hrnčiarstvo, zdobenie medovníkov, výrobu drôtených šperkov, sviečok, či maľovanie na sadru,“ hovorí Lenka Hyblárová z KCÚBaR.

V programových blokoch, ktoré sa budú striedať od 14:00 do 22:00 hod., budú účinkovať Muzika Milana Rendoša, folklórne skupiny Vinica z Myslavy, Parchovianka z Parchovian, folklórne rodiny zo Spiša, Gemera, Zemplína a Abova, hostia z Nyíregyházy (Maďarsko). Ochutnávky jedál ponúkne folklórna skupina Jedlinka z Kojšova. Vstup na podujatie je voľný.

Viac informácií:

Ing. Lenka Hyblárová, Úsek tradičnej ľudovej kultúry

Kultúrne centrum Údolia Bodvy a Rudohoria, Hlavná 52,045 01 Moldava nad Bodvou

pracovisko Košice, Hrnčiarska 9, 040 01 Košice

tel./fax: +421/55/ 460 70 35            + 421/ 915/ 368 816, + 421/ 915/ 892 007   e-mail: lenka.hyblarova@kcubar.sk

www.kcubar.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore