Tlačové správy

Pushkin Klezmer Band, izraelská Gulaza a jidiš uspávanky…

Festival židovskej kultúry Mazal tov oslávi svoje piate narodeniny klezmerom, aký v Košiciach ešte nebol, izraelskou Gulazou i divadlom pre deti ušitým na mieru pre festival. Prvýkrát prináša súčasný židovský komiks a úspešné izraelské filmy.

Piaty ročník festivalu ponúka prezentáciu vyšehradských krajín v rámci platformy Visegrad Space. Festival otvorí výstava komiksovej antológie Zlaté včely, ktorú príde predstaviť scenáristka Monika Powalisz (29. 6. o 17.00 h, KLUB). Pod jej vedením si návštevníci festivalu budú môcť vytvoriť aj vlastný komiksový príbeh na dvojdňovom workshope (29. – 30. 6.), kde im s výtvarnou stránkou tvorby komiksu pomôže košická ilustrátorka Lenka Šturmankinová.

Inšpiratívnu poľskú scénu súčasnej židovskej hudby zastúpi speváčka a skladateľka Ola Bilińska so svojím triom – projektom Berjozkele (29. 6. o 19.30 h, Kasárne/Kulturpark). Berjozkele je kolekciou uspávaniek a večerných piesní v jazyku jidiš. Mnohé z nich boli populárne v Poľsku začiatkom 20. storočia, iné boli dlhý čas zabudnuté. Ola Bilińska ich starostlivo vyberá a vytvára program, ktorý je pestrý a zároveň štylisticky a emocionálne kompaktný. Viac než storočné piesne privádza späť do života a dáva im pôsobivú modernú podobu.

Večer izraelského filmu (30. 6. o 17.00 a 19.30 h, Kino Úsmev) predstaví dve úspešné snímky v digitalizovanej sále zrekonštruovaného Kina Úsmev.

Romantická dráma Jablká z púšte je o medzigeneračnom konflikte medzi ortodoxnými rodičmi a ich dospievajúcou dcérou, ktorú láka neortodoxný spôsob života.

Dráma zo súdnej siene Viviane sa chce rozviesť mala premiéru v júni 2014 v rámci oficiálneho výberu festivalu v Cannes. Film bol nominovaný na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, získal cenu Najlepší izraelský film 2014 a ďalších 26 ocenení a nominácií (festivaly v San Sebastian, Palm Springs, Chicago, Hamburg a ďalšie).

Piatkový večer bude na festivale Mazal tov patriť dobrému jedlu a hudbe. Ochutnávku autentického izraelského jedla Erev tov (1. 7. o 17.00 h, Burekas) bude umocňovať koncert maďarského dua Klezmer Chaverim.

V klezmerovom žánri sa ponesie aj piatkový večerný koncert židovsko-rómskej kapely z Kyjeva Pushkin Klezmer Band (o 19.30 h, Kunsthalle). Koncert popredných klezmerových muzikantov z Ukrajiny a Moldavska sa bude konať v Kunsthalle a bude doplnený o dvorného VJa kapely.

Deťom bude venovaná nová bábková inscenácia Hlavouni z tvorivej dielne pražského Studia Damúza (2. 7. o 15.00 h, Kasárne/Kulturpark). Pri príprave rozprávky sa tvorcovia inšpirovali známou knihou Isaaca Bashevisa Singera Blázni z Chelmu a ich dejiny. Divadelná hra vznikla na objednávku pre festival a stane repertoárovým predstavením spomínaného divadla.

Dokumentárny film Posledný portrét (2. 7. o 18.00 h, Tabačka Kulturfabrik) je o známom fotografovi Yurim Dojčovi, ktorý pátra po osudoch svojej rodiny a židovskej kultúry na Slovensku. Dojč skrze fotografie zachytáva príbehy tých, ktorí prežili holokaust, dokumentuje priestory, v ktorých kedysi miestni Židia žili a predmety, ktoré im patrili. Medzi najsilnejšie momenty filmu patrí nájdenie zbierky opustených kníh. Medzi nimi Yuri Dojč objaví aj modlitebnú knižku patriacu jeho starému otcovi Jakubovi Deutschovi, ktorý prišiel o život v koncentračnom tábore Osvienčim.

Záverečný koncert festivalu bude mať nádych Orientu. Zaznejú na ňom piesne jemenských Židov v podaní izraelskej kapely Gulaza (2. 7. o 19.30, Tabačka Kulturfabrik). Charizmatický frontman a spevák Igal Mizrahi vyrastal vo fascinujúcom skrytom svete jemenských žien a roky venoval štúdiu ich piesní a textov. Tie boli dobre stráženým tajomstvom, ktoré z generácie na generáciu odovzdávali matky dcéram. Starodávne piesne nadobudli v nových inštrumentálnych aranžmánoch Gulazy moderný súčasný rozmer.

Históriu a reálie židovských Košíc budú môcť návštevníci spoznávať na komentovaných prehliadkach synagógy a Galérie Ľudovíta Felda s lektorkou Janou Teššerovou (2. – 3. 7., Synagóga a Galéria Ľ. Felda na Puškinovej ulici) a tiež na potulkách s Milanom Kolcunom (2. – 3. 7.).

Vznik festivalu v roku 2012 súvisel s potrebou obnoviť historickú pamäť mesta o židovskej komunite, ktorá na začiatku 20. storočia výrazným spôsobom prispela k rozvoju Košíc. Poslaním festivalu je približovať židovskú kultúru širokej verejnosti a prostredníctvom umenia podporovať dialóg o tolerancii medzi obyvateľmi mesta.

Prvé dva ročníky organizátori postavili na známych menách, vďaka čomu si festival získal okamžitú pozornosť širokého publika aj náročnejšieho diváka. Od prezentovania všeobecne známych mien sa dramaturgia postupne posunula k alternatívnejšiemu výberu menej známych, no o to originálnejších umelcov, ktorí na festival prinášajú nové svieže umenie.

Festival v roku 2016 podporili International Visegrad Fund, Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, Fond na podporu umenia, Úrad vlády SR – Kultúra národnostných menšín 2016, Visit Košice a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Veľvyslanectvo štátu Izrael na Slovensku, Poľský inštitút Bratislava, Creative Industry Košice a Hotel Yasmin.

Vstupenky na festival sú dostupné v sieti Ticketportal.

Viac informácií na www.mazaltov.sk .

Organizátor: občianske združenie More, o. z.

Kontakt pre médiá: Jana Šargová, +421 904 222 905, jana@mazaltov.sk

Program 5. ročníka festivalu Mazal tov

  1. 6. – 2. 7. 2016, Košice

Streda 29. JÚN

17.00 | Monika Powalisz: ZLATÉ VČELY (PL)

KLUB, Štúrova 11

Festival Mazal tov otvorí výstava antológie komiksov poľskej autorky Moniky Powalisz Zlaté včely o Židoch medzivojnovej Varšavy. Antológia predstavuje príbehy známych židovských obyvateľov mesta, ich osudy, sny, dilemy a prostredie, v ktorom žili.

19.30 | Ola Bilińska: BERJOZKELE (PL)

KASÁRNE/KULTURPARK, Kukučínova 2

Berjozkele je hudobný projekt, ktorý moderným spôsobom reinterpretuje tradičné piesne v jidiš. Album vydal v decembri 2014 Židovský historický inštitút vo Varšave a je skutočným klenotom medzi podobnými umeleckými počinmi.

————————

Štvrtok 30. JÚN

17:00 | Večer izraelského filmu: JABLKÁ Z PÚŠTE (IL)

KINO ÚSMEV, Kasárenské nám. 1

Tapuchim min ha’midbar. Izrael, 2014, 96 min., rodinná dráma, romantický. Hebrejsky so slovenskými a anglickými titulkami, MP.

19:30 | Večer izraelského filmu: VIVIANE SA CHCE ROZVIESŤ (IL)

KINO ÚSMEV, Kasárenské nám. 1

Gett – The Trial of Viviane Amsalem. Izrael/Francúzsko/Nemecko, 2014, 115 min. Dráma. Hebrejsky, francúzsky a arabsky, so slovenskými a anglickými titulkami, MP.

————————

Piatok 1. JÚL

17:00 | EREV TOV (SK-HU)

BUREKAS, Vrátna 58

Erev tov (hebr. Dobrý večer) s ochutnávkou autentického izraelského jedla od Burekasu. Ochutnávka bude spojená s workshopom a koncertom maďarského dua KLEZMER CHAVERIM so začiatkom o 18:00.

19:30 | PUSHKIN KLEZMER BAND (UA)

KUNSTHALLE, Rumanova 1

Klezmer párty s Pushkin Klezmer Band, židovsko-rómskou kapelou z Kyjeva, ktorá spája popredných klezmorim – profesionálnych svadobných muzikantov z Ukrajiny a Moldavska.

————————

Sobota 2. JÚL

15:00 | Damúza: HLAVOUNI (CZ)

KASÁRNE/KULTURPARK, Kukučínova 2

Pražské Studio Damúza pripravilo pre Festival Mazal tov novú bábkovú rozprávku na motívy knihy Isaaca Bashevisa Singera Blázni z Chelmu a ich dejiny.

18:00 | POSLEDNÝ PORTRÉT (UK–SK)

TABAČKA KULTURFABRIK, Gorkého 2

Dokumentárny film, 2015, Veľká Británia/Slovensko, 80 min., slovensky. Réžia: Katya Krausová, Yuri Dojč.

19:30 | GULAZA (IL)

TABAČKA KULTURFABRIK, Gorkého 2

Gulaza prináša piesne jemenských Židov v slovenskej premiére na festival Mazal tov

————————

  1. – 3. JÚL | Židovské Košice s Janou Teššerovou: SYNAGÓGA A GALÉRIA ĽUDOVÍTA FELDA

SYNAGÓGA a KULTÚRNE CENTRUM ĽUDOVÍTA FELDA, Puškinova 3

V septembri 2015 otvorila ŽNO Košice galériu nesúcu meno významného košického výtvarníka Ľudovíta Felda. Expozícia v areáli Ortodoxnej synagógy na Puškinovej ulici obsahuje prevažne diela akademického maliara Ľ. Felda, košického rodáka, absolventa košickej maliarskej školy Eugena Króna, ako aj diela významných židovských maliarov Slovenska.

  1. – 3. JÚL | Dvojpotulka s Milanom Kolcunom a Zoltánom Balassom: ŽIDOVSKÉ KOŠICE

Zraz vždy pred vedeckou knižnicou, Hlavná 10

Obľúbená dvojpotulka Židovské Košice ponúkne dve rôzne trasy.

Sobota 2. 7. | Tri bývalé synagógy, vstup do jednej z nich, vstup do bývalej židovskej školy, reštaurácia, pravdepodobná židovská modlitebňa, lóža B´nai Brit, “židovská ulica”.

Nedeľa 3. 7. | Vstupy do synagóg, mikve, židovské osobnosti Košíc.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore