Tlačové správy

Majstri kuchári cez víkend v Ižkovciach na medzinárodnej súťaži vo varení perkeltu

Ižkovce sú jednou z najmenších obcí Použia. Aj kvôli neveľkému počtu obyvateľov, ktorých tu žije 103, a svojou polohou ďaleko od hlavných tratí si obec získala prívlastok „koniec sveta“. V nadchádzajúci víkend, teda v dňoch 5. a 7. augusta 2016 sa však táto obec z konca sveta stane v regióne stredobodom pozornosti, a to aj vďaka Medzinárodnej súťaži vo varení perkeltu z bravčových nožičiek s cieľom prehlbovať pevné susedské vzťahy.

Tradícia varenia perkeltu z bravčových nožičiek s medzinárodnou účasťou sa začala pred 10. rokmi a akcia motivovala nielen okolité obce z regiónu, aby ukázali svoje schopnosti vo varení, ale aj obce a mestá z bližších štátov. Dnes je to jedna zo súťaží s najväčším počtom zúčastnených skupín v tomto regióne.

Otvorenosť, pohostinstvo miestnych a dobrá nálada, ktorá sprevádza spravidla túto akciu – to všetko napomohlo tomu, že dnes majú Ižkovce veľmi pevné priateľské vzťahy s obcami z Maďarska, Rumunska zo Srbska. S podporou programu Európa pre občanov si obec Ižkovce získala partnerov aj zo Španielska, s ktorými sa snaží tieto vzťahy práve budovať. Gastronomické skvosty si môžu návštevníci vychutnať pri dobrej hudbe a zábave, ktorú zabezpečia vystupujúci z regiónu Použie a vďaka partnerom projektu. Takže návštevníci si môžu vybrať od folklóru cez rock až po španielske flamenco. Podujatie je vítanou príležitosťou stretnúť sa a porovnávať pestrosť kultúr z krajín EÚ a spoza jej hraníc. Okrem hudby, spevu a zábavy účastníci z rôznych krajín, ako aj miestni z regiónu a návštevníci podujatia majú možnosť porozprávať sa v stánku EÚ o rôznych témach aktuálnych v EÚ – od rusko-ukrajinského konfliktu, cez krízu migrantov až po tému zodpovedných občanov EÚ.

Toho roku – vďaka programu Európa pre občanov, skupine ENEL-Východoslovenské Elektrárne a ostatným sponzorom – sa v obci dnes schádza približne 100 účastníkov, aby pomohli vyčariť z malej dediny na konci sveta stredobod pozornosti a aby tak mohli ukázať, že Ižkovce sú síce malou obcou, ale silnou, ak má priateľov…

Program sa začína dnes, teda v piatok 5. augusta 2016 o 15:00 hod. s priestorom na spoznávanie a prvé diskusie. Na večeru pozývajú partneri s Nyíradony z Maďarska a spoznávanie sa pokračuje pri sangrii, na ktorú pozývajú španielski priatelia. Súťaž, kultúrny program a väčšina diskusií sa uskutoční v sobotu 6. augusta 2016 so začiatkom od 12:00 až do polnoci. V nedeľu 7. augusta 2016 spoločnou túrou predstavíme Chránené vtáčie územie, na ktorom sa nachádza aj obec Ižkovce a podujatie sa končí spoločným obedom. Organizátori sa tešia na stretnutie s každým, kto sa rozhodne, že navštívi aspoň raz za rok túto končinu a objaví krásy a poklady našej malej obce, bohatej na mnohých priateľov a zaujímavých ľudí.

Štefan Šipoš, starosta obce Ižkovce
Viac informácií na: http://www.izkovce.ocu.sk/

Pozvánka na podujatie:

http://www.izkovce.ocu.sk/dokumenty/ISKE_Think_jointly_and_act_responsibly_for_our_common_future-1.pdf

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore