Tlačové správy

Na bezpečnosť a poriadok dohliadnu počas rokovania mestských poslancov dňa 12. 9. 2016 štátni aj mestskí policajti

Z dôvodu identifikovaných rizík počas rokovania poslancov košického mestského zastupiteľstva (MZ), ktoré sa konalo dňa 13. 6. 2016, sa Krajské riaditeľstvo PZ (KR PZ) v Košiciach rozhodlo prijať na rokovaní poslancov MZ dňa 12. 9. 2016 adekvátne bezpečnostné opatrenia za účelom ochrany základných práv a slobôd, verejného poriadku, najmä však ochrany životov, zdravia a majetku.  

V záujme nerušeného rokovania poslancov MZ odporučil vedeniu mesta plk. JUDr. Juraj Leško, riaditeľ KR PZ aj nasadenie dostatočného počtu príslušníkov z Mestskej polície Košice, ktorá je podľa zákona, prioritne predurčená na zabezpečenie verejného poriadku v mestách a obciach.

„Súčasne odporúčame zabezpečiť dostatočné technické prostriedky, najmä mechanické zábrany pred vstupom do budovy magistrátu, ktoré by zabránili vstupu nekontrolovaného počtu účastníkov na rokovanie, a vyvolanie davovej psychózy, ktorá by mohla viesť k verbálnym, alebo aj fyzickým útokom voči organizátorom a policajtom, ktorí budú dohliadať na poriadok v mieste konania zasadnutia mestského zastupiteľstva,“ uviedol plk. Leško.

V súvislosti s eliminovaním bezpečnostných rizík na čo najmenšiu možnú mieru polícia ďalej odporúča, aby boli v budove magistrátu vytvorené koridory ohraničujúce prístup osôb do rokovacej sály. Na konci každého koridoru podrobia policajti každú osobu dôkladnej kontrole za účelom zistenia, respektíve aj zaistenia všetkých predmetov, ktoré by mohli byť použité na útok voči životu a zdraviu.  Malo by ísť najmä o strelné a chladné zbrane, ktorých držbu a nosenie upravuje zákon.

Podľa polície, z dôvodu zabezpečenia tejto nerušenej kontroly osôb, sa javí ako najvhodnejší spôsob, vstup osôb do budovy magistrátu po skupinách, maximálne v počte 50, aby nedochádzalo k zvyšovaniu napätia a vzájomnej nervozity všetkých zúčastnených, a tiež, aby celkový počet vpustených účastníkov rokovania neprekročil kapacitu voľných miest na sedenie v rokovacej sále. Je to veľmi dôležité nielen z hľadiska zabezpečenia ochrany životov a zdravia, ale aj pre prípad vzniku akéhokoľvek ohrozenia, respektíve, pre prípad nútenej evakuácie.

KR PZ odporúča Mestu Košice zrušiť v deň konania zasadnutia Mestského zastupiteľstva stránkové hodiny. Na základe toho oznamujeme Košičanom, že stránkové hodiny sa v pondelok 12.9.2016 na Magistráte mesta Košice rušia. V utorok 13.9.2016 predlžujeme stránkové hodiny,  občania si svoje úradné záležitosti budú môcť vybaviť až do 18,00 hod.

Z dôvodu ochrany životov a zdravia ľudí vedenie mesta Košice pristúpi k odporúčaniam Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR s plnou vážnosťou, tak, aby boli v deň rokovania mestského poslaneckého zboru všetky odporúčania splnené.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore