Tlačové správy

Európska komisia a Národné športové centrum oficiálne odštartujú v metropole východu Európsky týždeň športu

Košice ako Európske mesto športu 2016 sa v sobotu 10. septembra stane oficiálnym dejiskom otváracieho ceremoniálu Európskeho týždňa športu (ETŠ) 2016, organizovaného Európskou komisiou a Národným športovým centrom. Do druhého ročníka ETŠ je zapojených 31 krajín, medzi nimi aj Slovensko, ktoré v 78 mestách – vrátane Košíc – a obciach eviduje 150 podujatí s 90 050 účastníkmi. V celej Európe je doposiaľ registrovaných 14 205 podujatí s viac ako miliónom účastníkov.

Kým v roku 2015 bol na Slovensku koordinátorom úvodného ročníka ETŠ Slovenský olympijský výbor (SOV), tak v tomto roku sa tejto úlohy zhostilo Národné športové centrum (NŠC), ktoré organizuje projekt v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. „Príďte si zašportovať počas Európskeho týždňa športu, ktorý sa oficiálne začne 10. septembra práve na Slovensku! Pridáte sa tak k miliónom ďalších Európanov. Šport je jedinečný prostriedok na upevnenie fyzického aj duševného zdravia, na regeneráciu i zábavu. Spoločne so zdravou stravou nám môže ušetriť množstvo komplikácií, ktoré sú spôsobené nedostatkom fyzickej aktivity alebo nesprávnymi stravovacími návykmi. Prajem vám veľa príjemných chvíľ pri vašich pohybových aktivitách!“ hovorí Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Európsky týždeň športu je vrcholom roka, v ktorom sú Košice Európskym mestom športu. Je sedemdňovým európskym zrkadlom toho, čo sa deje vo východoslovenskej metropole po celý rok. Naše krásne mesto sa nám podarilo rozhýbať a práve tento týždeň ukážeme športujúce Košice celej Európe.“ konštatoval primátor mesta Košice Richard Raši.

Podpora športu a fyzickej aktivity v celoeurópskom meradle je iniciatívou Európskej komisie a hlavné podujatie ETŠ 2016 je plánované na 15. septembra v belgickom Bruseli. Hlavnou témou kampane je heslo #BeActive, ktoré vyzýva na aktívny pohyb nielen v danom týždni, ale pravidelne. Iniciatíva sa zameriava na všetkých bez ohľadu na vek, vzdelanie či úroveň trénovanosti.

Podrobné informácie o Európskom týždni športu nájdete na stránkach :

PROGRAM EURÓPSKEHO TÝŽDŇA ŠPORTU 2016 (10. – 17. septembra):

 SOBOTA 10. septembra 2016:

08.00 – 11.00 hod. Štafetový infobeh Košice – Bardejov, štart: Hlavná – Immaculata

Prvý raz sa Košický a Prešovský kraj na jeden deň stane miestom, v ktorom sa prepojíme s Európskou úniou.

08.00 – 11.00 Olympijská kvapka krvi – Hotel Double Tree by Hilton

Nadácia Slovenského olympijského výboru v spolupráci s SOV, Národnou transfúznou stanicou a Olympijským klubom Košice v rámci Európskeho týždňa športu realizuje projekt Olympijská kvapka krvi s heslom „Darujte krv spolu s olympionikmi“. Za účasti olympionikov sa tento projekt už druhý rok realizuje v Košiciach, v Banskej Bystrici a Šamoríne. Nadácia Slovenského olympijského výboru sa rozhodla pomôcť ľuďom, ktorí krv potrebujú na záchranu svojho života.

10.15 – 11.00 Retro bike fest a Airbag Hero 2

Bicyklovanie po Hlavnej ulici na Retro bikoch – Marian Čekovský, motivačná demonštrácia športu a zdravého životného štýlu, spolu s demonštrovaním alternatívnej dopravy . Pripojenie sa cyklistov z projektu Now We Bike /Kodaň – Košice/ do propagačnej jazdy na trase: Dolná brána, Immaculata v dobových krojoch. Skoky na bicykloch, snowboardoch a lyžiach do vzduchového vankúša na Hlavnej ulici pri Urbanovej veži.

11.00 – 12.00 OTVÁRACÍ CEREMONIÁL 2. ROČNÍKA EURÓPSKEHO TÝŽDŇA ŠPORTU – hlavný program projektu „#BeActive“ – Hlavná ulica, Immaculata – vysielaný naživo na internete. Moderuje: Richard Herrgott, Marcel Merčiak

11.00 – 11.10 Zahájenie ceremoniálu – FlashMOVE

Tanec študentov na ulici, koordinovaný medzinárodnou asociáciou športu a kultúry ISCA

11.45 – 12.00 Záver ceremoniálu, retro show „Spartakiáda 2016“

Skupinová retro show – v podaní cvičencov rôznych vekových skupín. Cvičia  zdravotne hendikepovaní, matky s deťmi do 6 rokov, seniori nad 60 rokov, rómski spoluobčania, školská mládež – 6 skladieb v štýle 60-70-te roky. Záver: rozprestretie veľkej vlajky s logom  #BeActive

12.30 – 14.00 KOŠICE MARATHON WARM UP RUN

4,2km – nesúťažný beh pre propagáciu Košického Medzinárodného maratónu mieru.

Maratónsky klub Košice, organizátor Medzinárodného maratónu mieru, Košice – Európske mesto športu 2016 a Európska komisia, garant projektu Be Active, prinášajú v rámci Kosice Marathon Warm Up Run, ide o zahrievaciu predpremiére MMM, ktorá má viacero benefitov. Prvým je bezplatná registrácia a bezplatný štart na tomto výnimočnom behu. Medzi ďalšie bude patriť možnosť zúčastniť sa slávnostného odhalenia novej podoby areálu Sochy maratónskeho bežca. Tu budú v tom čase už inštalované nové žulové pylóny, na ktorých vznikne miesto pre osadzovanie bronzových písmen a mien budúcich víťazov najstaršieho maratónu v Európe. Účasť na Košice Marathon Warm Up Run, podobne ako v populárnom októbrovom Minimaratóne, nebude vekovo obmedzená, iba deti mladšie ako 12 rokov potrebujú sprevádzajúcu osobu staršiu ako 18 rokov.

12.30 – 12.45 Slávnostné odhalenie žulových pylónov

Námestie Maratónu mieru pri Soche maratónskeho bežca + rozcvička v podobe presunu na štart k Immaculate. 7 osobností

–        13.00 – 14.00 A./ Štart behu KOŠICE MARATHON WARM UP RUN

Štart od Immaculaty, po dobehu do cieľa súťažiaci dostávajú zdarma medailu

–        12.45 – 13.30 B./ Prehliadka výstavy – Podkošový svet v Múzeu

Alternatívny program pre účastníkov EWOS, ktorí sa nezúčastnia behu. Výstava histórie a súčasnosti ženského basketbalu vo Východoslovenskom múzeu na námestí Maratónu mieru, návšteva galérie Košického zlatého pokladu.

15.00 – 16.30 Dialóg s občanmi – Historická radnica mesta

„Dialóg s občanmi o Európe“, ktoré organizuje Zastúpenie EK na Slovensku v spolupráci s mestom v Historickej radnici v Košiciach. Ide o verejnú diskusiu občanov s Tiborom Navracsicsom, komisárom pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport a Petrom Plavčanom, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o aktuálnych európskych témach.

18.30 –         Odovzdávanie ceny Fair play a ceny Moment Fair play – pri príležitosti titulu Košice Európske mesto športu 2016 ceny odovzdáva Christian Hinterberger prezident Európskeho hnutia Fair play a Katarínu Ráczová, Košičanka, trojnásobná olympioničku a ambasádorka Fair play.

18.45 – 19.00 Inaugurácia známky pri príležitosti titulu Košice – EMŠ 2016

Inaugurácia poštovej známky pri príležitosti titulu „Košice – Európske mesto športu 2016“. Aktu sa zúčastnia žijúce legendy košického športu – olympionici Košíc, vyobrazení na známkach: Igor Liba, Stanislav Seman, Anton Švajlen, Jozef Plachý, Štefan Veselovský a Vincent Lukáč.

18.55 – 19.00 FlashMOVE

Tanec študentov na ulici, koordinovaný medzinárodnou asociáciou športu a kultúry ISCA

19.00 – 22.00 hod.  Hudobná, tanečná a ohňová show #BeActive

Program v centre mesta na hlavnom pódiu pri Imaculate. V programe vystúpia: Bon Jovi Revival, tanečníci break and folk 2 vstupy, Helenine oči, Chiki-Liki-Tua, na záver ohňová show,

NEDEĽA 11. septembra 2016:

9.00 – 14.00 Športová olympiáda seniorov – Košice 2016

Seniori nad 60 rokov súťažia v 8 športových disciplínach na atletickom štadióne Watsonova.

10.00 – 18.00 Free fitness day

Jednodňový štartovací vstup do posilňovní mesta zdarma, fitnescentrá podľa ponuky na webovej stránke www.emskosice.sk

11.00 – 12.00 Podkošový svet v múzeu

Výstava histórie a súčasnosti ženského basketbalu v Košiciach inštalovaný netradične vo Východoslovenskom múzeu. Súčasťou výstavy je aj workshop pre deti a škola žonglovania.

13.00 – 14.00 Exhibičný futbalový zápas

Legendy Košického futbalu Internacionáli, proti zahraničným hosťom EWOS. Miesto – Hotelová akadémia. Za hostí si zahrá aj známy futbalista Christian Karembeu.

13.00 – 16.00 Pull up day

Svetový deň zhybov, charitatívne podujatie.

17.00 – 18.30 Crazy colors

Farebný zábavný beh pre všetky vekové kategórie, kde nie je podstatný čas, ale cieľom je zdravý pohyb, emócie a dobrá nálada. Svetový deň zhybov, charitatívne podujatie.

20.00 – 20.00 /12. septembra Plavecká 24 hodinovka a 3-2-1 Night triathlon

Pravidelná celomestská športová aktivita /predtým pod názvom plavecká štafeta mesta/ zameraná na pestovanie zdravého životného štýlu a získanie pravidelného pohybového návyku. 3-2-1 Night triathlon /3 km beh v mestskom parku, 2 km cyklistika na Hlavnej ulici a 100 metrov plávania ako súčasť 24 hodinovky/.

PONDELOK 12. septembra 2016:

08.00 hod. – 10.00 #BeActive – SCHOOL DAY

Obrátený vyučovací proces, posledné hodiny TV sa stanú prvé a upozornia tak na EWS 2016. Prvá vyučovacia hodina 8.00 hod. na všetkých školách, netradičná telesná výchova na školskom dvore, resp. účasť na podujatí Plavecká 24 hodinovka. Účastníci – MŠ, ZŠ, SŠ – spolu cca 15 tis. detí. + týždeň zdravej výživy – za boj proti obezite s pohybom. Pred každým obedom 2 min. telesnej aktivity + jednotný zdravý jedálny lístok na všetkých školách v pôsobnosti mesta.

UTOROK 13. septembra 2016:

09.00 – 11.00 DOTKNI SA HVIEZD

Interaktívny a edukatívny program v spolupráci s SOV a Národným športovým centrom. Výchovno – vzdelávacie predstavenie pre žiakov 3.-5. Ročníka ZŠ, foto a autogramiáda detských vzorov, Miesto: Spoločenský pavilón.

STREDA 14. septembra 2016:

17.30 – 19.00 WFM – DIEVČATÁ A ŽENY V POHYBE – BEŽECKÝ TRÉNING

Pre všetky ženy a dievčatá, ktoré by rady s behom začali, alebo sa mu už venujú a chcú sa rozvíjať, organizuje WFM bežecké tréningy v lesoparku Anička v Košiciach. Tréning je vďaka skupine VSE Holding bezplatný a prebieha pod vedením skúsených atletických trénerov. Organizátori nezabúdajú ani na mamičky, ktoré môžu počas tréningov svoje deti bezplatne zveriť do starostlivosti skúsených animátorov.

ŠTVRTOK 15. septembra 2016:

11.00 – 20.00 KOŠICE JBL JUMP FEST 2016

1.ročník unikátnych atletických pretekov v centre mesta v skokoch do diaľky a trojskoku. Aktivita pre všetky vekové kategórie, žiaci, ale aj športovci s medzinárodnou účasťou. Ide o podujatie na popularitu atletiky, ktorá má v našom meste bohatú históriu. Plachý, Mračnová, sestry Velďákové, to je iba niekoľko zvučných mien Košičanov, ktorí robili dobré meno Slovenskej atletike.

13.30 – 18.00 FAMILY SPORT DAY V LESOPARKU FURČA

Family sport day v Lesoparku Furča – bežecké súťaže pre deti a rodičov. Beh na 1 km, na 2 km, 5 km a inline korčule 7 km. Registrácia pred každým behom. Skákacia atrakcia, maľovanie na tvár, občerstvenie, polícia a hasiči s ukážkami a skvelá hudba.

09.00 – 14.00 NÁRODNÁ CYKLISTICKÁ SÚŤAŽ KOŠICE

Bike Team Košice v spolupráci s mestom Košice organizuje už 14. ročník Národnej cyklistickej súťaže pre deti materských, základných a stredných škôl. Preteky sa budú konať v areáli ZŠ M. Lechkého v Košiciach. Pretekári od najmladšej kategórie do 4 rokov až po dospelých. Najmladšie deti štartujú na odrážadlách, staršie na ľubovoľnom bicykli, odporúča sa horský bicykel.

PIATOK 16. septembra 2016:  

15.00 – 18.00 Objav svoj šport I. a Time out beseda

Najväčší nábor do športových klubov na Slovensku – predstavenie individuálnych športov na jednom mieste v Kunsthale. Nábor do mládežníckych športových klubov v meste, pre získanie pravidelnej športovej aktivity a hľadanie nových talentov. Uvedenie projektu Košice a FIFA 11 for Health. Beseda s lekármi FIFA Medical Centre of Excellence z Nemocnice Šaca. Zaujímavé prednášky pre individuálnych športovcov

SOBOTA 17. septembra 2016:

9.00 – 18.00 Festival gymnastiky a tanca

Prehliadka pódiových skladieb bez obmedzenia veku a veľkosti skupín. Tanečné, gymnastické, scénické a akrobatické prvky. Miesto SOŠ Ostrovského

10.00 – 18.00 ŠKODA MTB SINGLETRACK MARATON KOŠICE

13. ročník vytrvalostných pretekov na horských bicykloch v oblasti Volovských vrchov a Košických lesov, určený pre vyznávačov horskej cyklistiky, pre milovníkov  lesných chodníkov (singletrackov)  a skutočnej radosti z jazdy v krásnej prírode na upravených tratiach,  s výhľadom na Košice a Volovské Vrchy.

15.00 – 19.00 Objav svoj šport II. a Time out beseda

Predstavenie kolektívnych športov na jednom mieste a nábor detí do mládežníckych športových klubov v meste, pre získanie pravidelnej športovej aktivity a hľadanie nových talentov. Uvedenie projektu Košice a FIFA 11 for Health. Beseda s lekármi FIFA Medical Centre of Excellence z Nemocnice Šaca. Beseda s TOP športovcami Košíc

9.00 – 17.00 Zombie run

5 km beh s príbehom plný nástrah a filmových dejov.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore