Tlačové správy

Košice majú za sebou siedmu Bielu noc

Biela noc – najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku sa v Košiciach konal už po siedmykrát. Ulice mesta sa zaplnili tisícami ľudí, ktorí objavovali umenie a jednotlivé lokácie. Prvýkrát bola čiastočne spoplatnená a počet predaných vstupeniek ukázal, že má v Košiciach verných divákov a podporovateľov.

Noc pred športovou udalosťou roka patrila súčasnému umeniu. Biela noc do nášho mesta každoročne vyláka zvedavých košičanov ale aj domácich či zahranicňých turistov. Každá Biela noc je iná, ponúka nové skúsenosti, zažitky, lokácie a samozrejme to najdôležitejšie – umelecké diela. Umenie sa len ťažko hodnotí, je veľmi subjektívne a každého osloví niečo iné. Impozantné inštalácie v Kunsthalle (Vincent Leroy) či Mestskom parku (Maotik) vystriedali intímnejšie diela ako rozprávajúca poštová schránka (Matej Mazák), či vesmírna performance Evy Tkáčikovej. Veľký úspech zažila Štátna filharmónia Košice zaplnená do posledného miesta, či priestorová projekcia Timée v Kasárňach, ktorá doslova oslnila malých i veľkých,” hovorí umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková.

Headlineri prekvapili rovnako ako aj návštevníci

Jedno z najnavštevovanejších diel tohtoročnej Bielej noci bolo dielo francúzskeho umelca Guillaume Marmina Timée. Keď ste vošli do sály v Kasárňach/Kulturparku, nachvíľu ste zmeraveli. Prechádzali vami svetelné lúče a zrazu ste boli v úplne inom vesmíre, akoby zhypnotizovaní. Veľký úspech mala aj inštalácia húkačiek a výstražných svetiel pred Dómom sv. Alžbety od košických umelcov Petra Vrabeľa a Braňa Bernára, ktorým reagovali na šírenie poplašných správ. Diváci v Kunsthalle zastavili čas pozeraním sa na levitujúci prstenec Boreal Halo od francúzskeho umelca Vincenta Leroya. Premiéru mal aj interaktívny mapping kanadsko-francúzskeho umelca Maotika, s ktorým návštevníci rozpulzovali fasádu Dominikánskeho kostola s projekciou Latens, naživo generovanú podľa tepu ich srdca. Maotik taktiež oživil prostredníctvom interaktívnych senzorov a laserov jeden zo stromov v Mestskom parku, ktorý obkolesili digitálne svetojánske mušky. Nafukovací objekt na fasáde ArtHázu od svetoznámych architektov Sabiny Lang a Daniela Baumana nás vytrhlo z každodennej reality a vytvorilo tak netradičný dialóg medzi históriou a súčasnosťou.

Zaujali slovenskí autori

Na Mlynskom náhone sa z tmy do hudby vynárali svetelné objekty od Róberta Farkaša /sedemminut/, ktoré sa stali jedným z najfotogenickejších diel tohtoročnej Bielej noci. Po prvýkrát sa do Bielej noci zapojila aj Štátna filharmónia Košice s dirigentom Adrianom Havranom, ktoré naživo rozozvučili dva svetoznáme nemé filmy. Návštevníci boli nadšení. Potlesk neutíchal. V ateliéri Evy Tkáčikovej na Strojárenskej ulici pristáli kuchynské sci-fi telesá a zožali obrovský úspech. Eva ako „Cosmic Girl“ s návštevníkmi debatovala o vesmíre a umení cez okno, kde vzniklo mnoho zaujímavých debát nielen o umení. S veľkým ohlasom sa stretla aj multimediálna performance K.A.I.R. + Ziggurat Projectu v Kotolni, na ktorú čakal dlhý rad divákov.

Košičania chcú Bielu noc aj o rok

Siedmy ročník festivalu priniesol čiastočné spoplatnenie formou BN PASS-u v sume 5 eur do interiérov a uzavretých priestorov. Podľa predbežných informácií sa predalo približne 3 000 vstupeniek a ďalších 700 lístkov na Afterku v Tabačke. „Boli sme naozaj veľmi zvedaví ako Košičania zareagujú na čiastočné spoplatnenie Bielej noci. Sme veľmi radi, že naše dôvody pochopili a podporili nás. Ukázali nám, že chcú, aby Biela noc v Košiciach ostala a my sa budeme snažiť, aby to tak bolo. Za každý jeden predaný BN PASS ďakujeme, vysvetľuje Pacáková. Dodáva, že aj vďaka spoplatneniu bola návšteva interiérov konfortnejšia a bezpečnejšia pre návštevníkov ako aj samotné diela. Aj keď ani tento rok sa nepodarilo úplne predísť vandalizmu a niektoré diela boli čiastočne poškodené. Biela noc je aj o edukácii a popularizácii súčasného umenia ako aj budovaní vzťahu širokej verejnosti k verejnému priestoru. Budeme sa aj naďalej snažiť tento cieľ napĺňať a rozvíjať,” uzatvára Pacáková.

Zapojte sa do fotosúťaže o top foto BN 16!

Urobil si najlepšiu fotku počas Bielej noci 2016? Pridaj ju na Instagram s hasthagmi a vyhraj super foťák od VÚB banky!

Hľadáme 2 najkrajšie fotky z Bielej noci:

  1. top Instagram fotka Biela noc Košice 2016 s označením #bielanoc #vubbanka #kosice #vubbielanocke
  2. top Instagram fotka Biela noc Bratislava 2016 s označením #bielanoc #vubbanka #bratislava #vubbielanocba
  3. top fotka Biela noc Košice
  4. top fotka Biela noc Bratislava

Dvaja autori najkrajších Instagram fotiek z Košíc a Bratislavy (prvé dve kategórie) sa tak budú tešiť zo zrkadlovky Canon a dvaja autori najkrajších fotiek pre Bielu noc (druhé dve kategórie) získajú cenu v hodnote 100 EUR.

Viac info na http://bielanoc.sk/kosice/fotosutaz/

Viac informácií na www.bielanoc.sk; Facebook: Biela Noc

Pre viac informácií kontaktujte:

Zuzana Pacáková, umelecká riaditeľka

zuzana@bielanoc.sk, 0905 659 356

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore