Tlačové správy

Po Gotickej ceste 2

Galéria umelcov Spiša – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s Domom fotografie, o.z. odštartuje v pondelok 17. októbra 2016 mobilné fotodielne nazvané „Po gotickej ceste 2“ zamerané na objavovanie „nevideného“ Spiša – a to nielen v meste Spišská Nová Ves, ale aj v blízkom regióne. Fotodielne sú pokračovaním kreatívnych programov Domu fotografie a potrvajú do piatku, 21. októbra. Podujatie je realizované k 20-tim rokom Domu fotografie a je podporené Fondom na podporu umenia.

 Mobilné fotodielne pod vedením skúsených lektorov sú určené hlavne pre študentov umeleckých škôl, ktorí tvoria gro účastníkov – participuje Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, Akadémia výtvarných umení v Krakove, Krakovská umelecká škola – KSA a Technická univerzita v Košiciach.

Celkovo je prihlásených cca 20 účastníkov z 3 krajín (Slovensko, Poľsko, Česko). Súčasťou dielní je nielen práca v teréne, ale aj sprievodný program pre verejnosť – prednášky, konzultácie a prezentácie. Hosťami a lektormi mobilných fotodielní sú fotografi / pedagógovia zo Slovenska i z Poľska: Lena Jakubčáková, Peter Ančič, Tomáš Agat Blonski, Jerzy Gawel a Peter Lančarič.

„Workshopy vzhľadom k tematickej a technickej náročnosti vyžadujú účasť skúsených fotografov. Triedy sa nezameriavajú na technickú stránku snímania, ale na tvorivú prácu s plnohodnotnými výstupmi, ktoré budú verejne prezentované po ukončení dielní v piatok, 21. 10. od 1300 “, uvádza autorka projektu Mgr. Lucia Benická. „Fotodielne sú pomenované podľa výtvarníkov zo stálej expozície Galérie umelcov Spiša Terra Gothica“ s cieľom vytvoriť netradičné formy dokumentárnej fotografie, experimentu , fotografie krajiny i architektúry a to v digitálnom médiu,“ dopĺňa.

V rámci programu pre verejnosť uvádza Dom fotografie v Galérii umelcov Spiša v utorok – 18. 10. 2016 od 18.00 autorské profily prizvaných fotografov, v stredu – 19. 10. 2016 od rána do 11.30 prebieha maratón prezentácií fotografických škôl zo Slovenska i Poľska a v piatok, 21. 10. 2016 od 13.00 bude pre verejnosť prístupná koncová prezentácia výstupov z fotodielní.

Súčasťou programu je aj vernisáž unikátnej výstavy „Hommage to Martin Martinček / Pocta Martinovi Martinčekovi“ v stredu, 19. 10. o 17.00 na levočskej Radnici, v priestoroch SNM– Spišského múzea priamo na hlavnom námestí.

______________________________________________________________________________

 MOBILNÉ FOTODIELNE / hranice a možnosti zobrazenia digitálnym fotoaparátom:

1. Dielňa Jozefa Fabiniho / REFLEXIA NEVIDENÉHO – dokument, lektorka: Lena Jakubčáková (TUKE – Košice)

Dokument o ľuďoch i miestach na spišskej gotickej ceste. Dielňa s akcentom na „iný životný priestor“ v klasickom a subjektívnom dokumente, kde sú v rámci výpovedí možné konceptuálne presahy.

 2. Dielňa Jozefa Majkuta / KRAJINA SPIŠA – hranice interpretácie, lektor: Peter Ančič (VŠVU – Bratislava)

Výtvarná a subjektívna interpretácia krajiny, dobový pohľad aj za hranicami klasického média: fotografia, krátke videá a iné mediálne experimenty s cieľom vystihnúť genius loci. Dielňa zameraná na prostredia menené v čase.

 3. Dielňa Ľudovíta Csordáka / DIALÓG MÉDIÍ – experiment, lektor: Tomáš AGAT Blonski (ASP – Krakow, PL)

Tvorba diela neohraničeného čistým fotografickým médiom, ale naopak schopného otvoriť sa ďalším výtvarným vizuálnym aj iným smerom ako napríklad video, interaktívne umenie, inštalácia, čistá myšlienka – koncept, hudba alebo poézia. Cielené zapojenie času, priestoru a interaktivity do výslednej práce.
_______________________________________________________________________________

 Informácie:

FB / Dom fotografie; FB / Galéria umelcov Spiša; www.gus.sk

Mgr. Lucia Benická – autorka a kurátorka projektu / dom.fotografie@gmail.com, 0905 288 717

Mgr. Lenka Králová – projekty a PR GUS / projekty@gus.sk, 053 417 4623

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore